19 aprilie 2024

Asistaţii social au scăpat de datorii: în schimbul orelor în folosul comunităţii, acestora le-au fost radiate debitele

42Consilierii locali au fost de acord cu scăderea, prin compensare, din debitele restante la chirie şi întreţinere, a contravalorii cuantumului orelor prestate în folosul comunităţii pentru beneficiarii de ajutor social, în valoare totală de 409.000 lei. Decizia este o continuare a unei hotărâri aprobate de aleşii locali, în 2013, special pentru chiriaşii rău platnici din locuinţele sociale deţinute de primărie, care efectuaseră ore în folosul comunităţii. În urma prestării acestor ore, acestora li s-a decis radierea datoriilor restante la întreţinere, curent electric şi apă.
Potrivit Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, primarii pot acorda ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, precum şi pentru alte situaţii deosebite, prin hotărâri ale consiliilor locale. Fondurile pentru stingerea acestor datorii provin de la bugetul local.
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilieri, asistaţii social au solicitat, atât la audienţele ţinute la Primărie, cât şi Serviciului Social, să li se ofere posibilitatea achitării datoriilor restante la chirie şi întreţinere, prin efectuarea de ore de muncă în folosul comunităţii. 395 de persoane au efectuat, în perioada iulie-decembrie 2012, aproape 80.000 de ore în folosul comunităţii, în valoare de 330.216 de lei, iar în perioada martie-mai 2013, circa 18.000 de ore, în cuantum de 79.112 lei.
Orele prestate au fost pontate potrivit Legii 416/2001, care prevede că, pentru sumele acordate ca ajutor social, cel puţin una din persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta, lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, cu un tarif corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară. Printre activităţile în care sunt implicaţi asistaţii beneficiari ai ajutoarelor sociale se numără îndepărtarea vegetaţiei, toaletarea copacilor şi gardurilor vii, îndepărtarea gunoaielor şi a zăpezii etc.
191 de familii din Mangalia trăiesc în locuinţele sociale ale Primăriei Mangalia, alături de alte 190 în apartamente în regim de închiriere. Mai trebuie menţionat faptul că, în vara lui 2013, în Cartierul „Barăci”, zonă în care trăiesc cei mai numeroşi cetăţeni ce beneficiază de ajutor social, a existat un început de revoltă în urma deciziei ENEl de întrerupere a curentului electric, din cauza datoriilor.

2 thoughts on “Asistaţii social au scăpat de datorii: în schimbul orelor în folosul comunităţii, acestora le-au fost radiate debitele

  1. Normal că le-au tăiat datoriile, doar au nevoie de voturile de la barăci, unde amușinau în ziua alegerilor Dimitrana și Claudiu Stamate! Românilor, pensionarilor nu le mai taie nimeni datoriile. Îi taie doar de pe listă!

  2. Sunt curios sa aflu ce au prestat acesti harnici asistati , pentru ca atunci cand erau repartizati pe la blocuri , refuzau sa smulga si un fir de iarba …
    – Ma doare mijlocul ….
    – Ametesc …
    – Da-mi bani sa-mi cumpar ceva de mancare ( alcool ) ca-mi tremura picioarele de foame ..

    Cel mai bine se pricep la barbut si probabil ca asta a fost munca prestata !!

Comments are closed.