22 noiembrie 2024 17:57

Poliţiştii constănţeni şi-au făcut bilanţul lui 2014: numărul de infracţiuni cu urmărirea penală începută a crescut cu 133%

În anul 2014, s-au continuat demersurile pentru îmbunătăţirea serviciului poliţienesc în slujba cetăţeanului, fiind desfăşurate activităţi importante pentru perfecţionarea pregătirii profesionale a personalului IPJ Constanţa, având în vedere modificările procedurale semnificative survenite prin intrarea în vigoare a CP şi CPP.

O componentă importantă a muncii de poliţie din Constanţa a reprezentat-o activitatea de prevenire a criminalităţii, care este o prioritate a Poliţiei Române. Astfel, în anul analizat, poliţiştii au acţionat în principal pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.

Din analiza indicatorilor statistici, în anul 2014 comparativ cu anul 2013, concluzionăm faptul că infracţionalitatea sesizată în judeţul Constanţa se menţine la aceleaşi valori.

A scăzut numărul infracţiunilor stradale sesizate cu 2% şi a celor contra patriomniului cu 3,63%, crescând numărul de infracţiunilor cu urmărirea penală începută cu 133%.

S-au înregistrat scăderi cu 40,7% la tentativele de omor, cu 81% la vătămările corporale, cu 2,5% la furturi (din S.C. cu -40%, din auto cu -1,2%, de auto cu -28,4%).

Infracţionalitatea în unităţile de învăţământ şi zona adiacentă acestora a constatat o evoluţie descendentă, fiind comise cu 30% mai puţine fapte, majoritatea în mediul urban şi în interiorul şcolilor.

Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au executat 29.622 intervenţii la solicitări prin S.N.U.A.U. 112. Din totalul intervenţiilor un procent de 81 % au fost deplasări efectuate sub 10 minute (73 % în 2013) şi 12% de până la 15 minute (8% în 2013).

Activitatea de constatare a structurilor de poliţie rutieră s-a materializat în constatarea a 796 de infracţiuni la regimul rutier, au fost aplicate 70.173 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute 4.017 de permise de conducere şi retrase 2.888 de certificate de înmatriculare, fiind dispuse 31 de măsuri preventive în dosarele penale soluţionate.

Principalele cauze generatoare de evenimente rutiere în judeţul Constanţa au fost traversarea neregulamentară a pietonilor – 22,36 %; neacordarea de prioritate vehiculelor – 16,57 %; neacordarea de prioritate pietonilor – 12,84 %; nerespectarea distanţei între vehicule – 9,04 %; viteza neregulamentară – 8,16 %; viteza neadaptată la condiţiile de drum – 6,34 %.

Poliţiştii de proximitate au fost angrenaţi în activităţi specifice soluţionării sesizărilor, reclamaţiilor, scrisorilor depuse de cetăţeni (4.460 de astfel de cereri), precum şi în activitatea de cercetare penală. De asemenea, aceiaşi poliţişti au desfăşurat 1.635 de activităţi de cunoaştere a populaţiei, aplicând 1.232 contravenţii pentru încălcarea normelor privind ordinea şi liniştea publică.

Activitatea poliţiştilor specializaţi în domeniul cercetări faptelor de natură economico-financiară s-a materializat în înregistrarea a 1.871 de dosare penale, soluţionarea a 2.884 de dosare penale, din care 147 cu R.T.U.P., 343 fiind declinate altor structuri competente, reuşindu-se şi recuperare unui prejudiciu de 7.906.000 lei.

De asemenea, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri în valoare de 5.763.120 lei, cele mai multe dosare penale fiind întocmite pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă (au fost confiscate 449.120 ţigarete), contrafacere de mărfuri (au fost indisponibilizate mărfuri în valoare de 15.000 lei), spălare de bani (s-a instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri în valoare de 190.000 de lei).

Pe linie de arme, explozivi şi substanţe periculoase au fost retrase 262 de permise port-armă şi 67 de certificate de deţinător. De asemenea, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au confiscat 34 de arme, din care 7 de vânatoare şi 27 de arme neletale, au întocmit 244 dosare penale ca urmare a nerespectării regimului armelor, totodată fiind confiscate şi 1.550 de kilograme de articole pirotehnice.

Poliţiştii de la investigaţii criminale au efectuat peste 20 de acţiuni pentru identificarea şi reţinerea unor persoane care comiseseră infracţiuni în alte state, 65 de persoane fiind expulzate din România, fiind cercetate şi introduse în Sistemele AFIS şi IMAGETRAK.

Aceiaşi poliţişti au efectuat investigaţii pentru 248 de persoane arestate în alte state, fiind puse în executare 40 mandate europene de arestare, 36 de persoane fiind reţinute, celelalte 4 fiind depistate în afara ţării şi informate autorităţile competente.

În acelaşi an, în ceea ce priveşte criminalitatea itinerantă, au fost soluţionate 34 de dosare penale, majoritatea privind infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii, înşelăciune, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Germaniei şi Angliei.

Poliţiştii Biroului Supravegheri Judiciare au desfăşurat activităţi procedurale faţă de 702 de persoane din care 517 aflate sub control judiciar, 11 pe cauţiune, 111 în arest la domiciliu şi 63 condamnaţi cu obligaţii. Urmare a monitorizării permanente a persoanelor respective s-au constatat 21 de încălcări ale măsurilor dispuse de organele judiciare care au fost sesizate despre această situaţie de fapt, în 15 cazuri dispunându-se înlocuirea măsurii iniţiale cu arestul preventiv.

Serviciul Acţiuni Speciale a avut peste 200 de intervenţii pentru menţinerea ordinii publice şi la diferite manifestări şi a sprijinit lucrătorii de poliţie judiciară în 166 de percheziţii domiciliare sau la sediile unor persoane juridice.

Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţă Operativă a primit şi rezolvat 77.751 de cereri privind eliberarea certificatelor de cazier, cu o creştere cu 8,12% faţă de anul 2013.

În anul 2015, poliţiştii constănţeni vor avea ca obiective creşterea gradului de protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, a patrimoniului, realizarea siguranţei stradale şi rutiere, asigurarea climatului de legalitate în mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, a contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.