22 noiembrie 2024 18:13

Performanţă la ”rece”: campionii la arte marţiale îşi fac antrenamentele într-un frig cumplit!

10848788_553370134807848_5933802989475066744_oLa Casa Tineretului, în condiţii extrem de vitrege, câteva zeci de sportivi se antrenează, de patru ori pe săptămână, în cadrul Clubului ”Marea Neagră”. Clubul, ce are filiale atât la Constanţa, cât şi la Mangalia, a fost înfiinţat cu exact 25 de ani în urmă, timp în care a antrenat nenumăraţi campioni naţionali, balcanici, europeni şi mondiali.

Despre cei 25 de ani de activitate, sărbătoriţi alături de sportivii pe care îi antrenează, ne-a vorbit preşedintele clubului, Florin Iordănoaia: “Pe 10 februarie 1990, la Casa Tineretului din Mangalia a avut loc o şedinţă pentru înfiinţarea primului club de arte marţiale din judeţul Constanţa. Antrenamentele au început, însă, încă din 1988. Începutul a fost unul entuziasmant, cu mulţi copii ce s-au legitimat la noi. Din păcate, la vremea respectivă, nu exista legislaţia necesară înfiinţării unui club de arte marţiale şi, un an şi jumătate, am funcţionat ca filială a Federaţiei Române de Arte Marţiale. În 1991 am înfiinţat Liga Română de Arte Marţiale, denumire pe care am ales-o întrucât aveam filiale atât la Mangalia, dar şi la Constanţa şi Bucureşti”, îşi aminteşte Florin Iordănoaia.

Promulgarea Legii Sportului, în anul 2000, a oferit posibilitatea reorganizării Ligii sub titulatura Clubul Sportiv ”Marea Neagră”, cu sediul la Constanţa, acolo unde, pe lângă faptul că se antrenau cei mai mulţi sportivi afiliaţi, se aflau şi toţi sponsorii clubului. La Mangalia a fost înfiinţat Clubul ”Shaolin Callatis”, la care, până la ora actuală, sunt legitimaţi karatiştii din localitate înscrişi la Clubul ”Marea Neagră”.kung fu2

În cei 25 de ani, sute de elevi ai Clubului Sportiv ”Marea Neagră” s-au pregătit pentru performanţă. Iar rezultatele au fost multe şi spectaculoase. La ”Karate”, clubul a avut medaliaţi la campionatele din Grecia, Italia, Ungaria sau Turcia. La ”Kung Fu”, din 2004 când au demarat antrenamentele la acest stil, sportivii Clubului ”Marea Neagră” au devenit campioni europeni (2008), balcanici (2007) şi mondiali (2007 şi 2013). O situaţie aparte o au elevii de la ”Wushu”, unde, afirmă Florin Iordănoaia, din cauza faptului că sportivii Clubului ”Marea Neagră” nu au fost promovaţi la adevărata lor valoare, s-a renunţat la afilierea la Federaţia Naţională: ”Copiii noştri, deşi campioni, nu erau selectaţi la concursurile internaţionale. Era paradoxal ca noi să avem campionii, dar de plecat plecau alţi sportivi, cu rezultate mult mai slabe”.

 

Reclamaţi de un mangaliot că practică artele marţiale

În 1982 artele marţiale erau interzise, oficial, de regimul comunist. Acestea mai puteau fi practicate numai în unităţile militare, şansă pe care a avut-o şi Florin Iordănoaia, preşedintele Clubului ”Marea Neagră”: ”Am fost unul dintre favoriţii soarte în această privinţă. În 1980 eram elev al Liceului de Marină Constanţa, moment în care am început antrenamentele de karate. Aşa se face că, deşi interzise artele marţiale, mi-am putut continua antrenamentele nestingherit. Mai mult, în 1986 am prezentat o demonstraţie în faţa lui Viktor Kulikov, comandantul Forţelor Armate ale Tratatului de la Varşovia, la baza de la Mihail Kogălniceanu”, îşi aminteşte sensei Iordănoaia.

kung fu1Din 1988, antrenamentele au continuat, alături de câţiva colegi, pe Insula din Portul Mangalia. Aici au şi fost văzuţi de un localnic ”îngrijorat”, care i-a reclamat la Miliţie. ”Ne-a chemat, atunci, la el, unul dintre ofiţerii Miliţiei Mangalia, actualul commandant al Poliţiei, comisar şef Nicolae Pescaru, care ne-a luat la întrebări. Ne-a spus că fuseserăm reclamaţi de un cetăţean că practicăm karate cu tot felul de vagabonzi. Noi i-am spus că ştim karate, dar că, de fapt, ne antrenăm la judo. Nu ne-a crezut, dar nu ne putea face nimic, pentru că eram ofiţeri de marină şi puteam practica acest stil. Cred că nici nu a fost intenţia lui să ne oprească, aşa că ne-a lăsat în pace…”

 

Adolescenţii au renunţat la mişcare

În prezent, sportivii din Mangalia practică artele marţiale, în cadrul Clubului ”Marea Neagră”, în condiţii precare: pe timpul sezonului rece, aceştia sunt nevoiţi să se antreneze într-o sală aproape îngheţată, neracordată la sistemul de încălzire şi slab iluminată. Este şi motivul pentru care conducerea clubului face un apel la Primărie şi la Consiliul Local, pentru a repara sala de la Casa Tineretului, în care îşi desfăşoară activitatea micii sportivi.

Un alt semnal de alarmă îl trage conducerea Clubului ”Marea Neagră” cu privire la lipsa de interes a adolescenţilor pentru sport în general: ”La ora actuală avem numai trei liceeni ce se antrenează la club aici, la Mangalia. Este un fenomen cu care ne confruntăm de câţiva ani: elevii de liceu fac din ce în ce mai puţin sport, lucru confirmat şi de celelalte cluburi din zonă”, afirmă Florin Iordănoaia.