22 noiembrie 2024 17:58

Acoperişul unei case din Tuzla, în flăcări

În data de 17 februarie a.c., în jurul orei 08:30, Detaşamentul de Pompieri Constanţa-Palas a fost mobilizat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă improvizată, în localitatea Valu lui Traian.

Pompierii militari au intervenit operativ, limitând propagarea focului la vecinătăţi. Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că, evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de jarul căzut din sobă. Ca urmare a producerii incendiului au ars materiale textile şi mobilierul din locuinţa improvizată. Din fericire, nu au existat persoane rănite.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, I.S.U. Constanţa recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:

  • se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate;
  • depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 centimetri la sobele de cărămidă sau teracotă;
  • în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tăviţă metalică având dimensiunile de minim 70×50 centimetri;
  • cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar.

 

Tot marţi, în jurul orei 09:20, Staţia de Pompieri Tuzla a intervenit pentru stingerea unui incendiu la acoperişul unei case din localitatea Tuzla.

Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat cu operativitate incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor şi limitând considerabil pagubele materiale. A ars funinginea din interiorul coşului de fum, iar o parte din locuinţă a fost inundată cu fum, ceea ce înseamnă că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de coşul de fum necurăţat de funingine.

I.S.U. Constanţa aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere însemnată în această perioadă a anului.

Cauzele producerii unor astfel de evenimente sunt legate, de cele mai multe ori, de necurăţarea periodică a funinginei depuse, neîntreţinerea coşurilor de fum în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea acestora faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori etc.) sau neasigurarea etanşietăţii burlanelor şi respectiv coşurilor de fum.

Adresăm cetăţenilor rugămintea să verifice periodic coşurile de fum şi în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli să procedeze la înlăturarea lor prin verificarea, repararea şi curăţarea de către persoane specializate şi autorizate.