24 noiembrie 2024 0:35

Municipiul Constanța depășește pragul de 3 infectări la mia de locuitori, în ultimele 14 zile!

Astăzi, 02 noiembrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic, pentru votarea hotărârilor nr. 61 și 62 ale CJSU Constanța, care prevăd constatarea depășirii ratei de incidență peste pragul de 3/1.000 locuitori, în cazul municipiului Constanța, constatarea încadrării județului Constanța în limitele de incidență cumulată mai mare de 1.5/1.000 locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 locuitori, dar și modificarea de scenarii pentru 27 de unități de învățământ din județ.
În acest moment, rata de incidență cumulată a municipiului Constanța a ajuns la 3.5/1.000 locuitori, ca urmare a pozitivării, în ultimele 14 zile, a 1.096 de persoane, din totalul de 313.223 de locuitori. Printre măsurile preventive care intră în vigoare începând cu data de 03 noiembrie a.c., ora 00:00, ca urmare a aprobării CJSU Constanța, se numără:
• se instituie obligaţia purtării măştii de protecţie în toate spațiile publice, astfel încât să acopere nasul şi gura. Este permisă înlăturarea acesteia, pentru perioade scurte de timp, în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi, în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minimum 2 m de alte persoane;
• organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă;
• organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă;
• organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă;
• activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;
• activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se va desfăşura doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi;
• în situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi mai sus este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
• operatorii economici prevăzuţi mai sus vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor;
• activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
De asemenea, în urma unei analize realizate de DSP Constanța, s-a aprobat și trecerea tuturor unităților de învățământ de stat și particulare din municipiul Constanța în scenariul 3 de funcționare. Toate măsurile prevăzute în ultima hotărâre a CJSU sunt valabile pentru următoarele 14 zile, urmând să fie reevaluate.
Premergător ședinței de CJSU, prefectul județului a convocat membrii Grupului de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, pentru stabilirea modului în care măsurile preventive vor fi implementate. De asemenea, în perioada următoare se vor intensifica acțiunile de control realizate de forțele MAI (IPJ Constanța, IJJ Constanța), privind respectarea măsurilor, iar școlile din municipiu vor fi și ele verificate, dacă se respectă toate normele specifice stării de alertă.
Suplimentar, în aceeași ședință a CJSU s-a votat în unanimitate ca întreg județul să implementeze măsurile prevăzute în anexa 3 a hotărârii nr. 51 din 26.10.2020, având în vedere încadrarea județului între ratele de incidență de 1.5/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori. Astfel, măsuri precum funcționarea restaurantelor la capacitate de 30% sau obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare, falezele sau în proximitatea instituțiilor de învățământ, vor intra în vigoare, începând cu data de 03 noiembrie a.c., ora 00:00, inclusiv în localități care au o rată de incidență a cazurilor sub pragul de 1.5/1.000 locuitori.
Excepție vor face localitățile în care rata de incidență a depășit pragul de 3/1.000 locuitori (Constanța și Ovidiu) și localitatea Fântânele, unde măsura carantinării zonale este încă în vigoare. Pentru cele trei localități se aplică măsurile preventive care se încadrează în normele prevăzute de anexa 4 a hotărârii CJSU nr. 51 din 26.10.2020.
„Înainte de a implementa măsurile restrictive de la nivelul municipiului reședință de județ, am optat pentru convocarea acestui grup de lucru, alături de care am luat măsurile cele mai potrivite pentru stoparea răspândirii virusului. Am reunit toți specialiștii din cele mai importante structuri și, împreună, suntem convinși că măsurile validate prin CJSU vor duce la o scădere a ratei de incidență. Însă, pentru ca efectul măsurilor să fie unul garantat, avem nevoie de implicarea responsabilă a cetățenilor. Autoritățile vin cu măsuri, este de datoria fiecăruia dintre noi să le respectăm, pentru binele nostru, dar și pentru binele celor dragi”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.
Tot în ultima ședință a CJSU Constanța, s-a votat în unanimitate modificarea de scenarii pentru 27 de unități de învățământ din județ.
Astfel, vor trece din scenariul 2, în scenariul 3, următoarele: Școala Gimnazială nr. 3 Culmea (rata incidenței peste 3/1.000 locuitori), Grădinița cu Program Normal Culmea (rata incidenței peste 3/1.000 locuitori), Grădinița cu Program Prelungit „Licurici” Ovidiu (rata incidenței peste 3/1.000 locuitori), Grădinița cu Program Normal „Zig Zag” Ovidiu (rata incidenței peste 3/1.000 locuitori), Grădinița cu Program Normal Poiana (rata incidenței peste 3/1.000 locuitori), Școala Primară nr. 4 Poiana (rata incidenței peste 3/1.000 locuitori), Grădinița cu Program Normal Sibioara (până pe 15 noiembrie, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Corbu (până pe 15 noiembrie, pentru două clase a VII-a, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială nr. 1 Lumina (până pe 13 noiembrie, pentru o clasă a VIII-a, un elev confirmat), Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” Năvodari (până pe 13 noiembrie, pentru o clasă I, un cadru didactic confirmat) și Școala Gimnazială nr. 1 Siminoc (până pe 8 noiembrie, pentru o clasă a IV-a, un cadru didactic confirmat).
De asemenea, Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu și Școala Gimnazială nr. 2 „Poet Ovidiu” Ovidiu rămân în scenariul 3 de funcționare, din cauza ratei incidenței peste 3/1.000 locuitori.
Totodată, patru unități de învățământ vor trece din scenariul 1, în scenariul 3 de funcționare: Școala Gimnazială nr. 2 Nuntași (până pe 11 noiembrie, o clasă a V-a și două a VII-a, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon (până pe 14 noiembrie, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Corbu (până pe 15 noiembrie, pentru două clase a VII-a, un cadru didactic confirmat) și Școala Gimnazială nr. 1 Cernavodă (până pe 16 noiembrie, pentru o clasă I, un cadru didactic confirmat).
Trei grădinițe din Medgidia vor trece din scenariul 3, în scenariul 2, ca urmare a finalizării lucrărilor de reabilitare: Grădinița cu Program Prelungit „Lucian Grigorescu”, Grădinița cu Program Normal nr. 11 și Grădinița cu Program Normal „Piticot”.
Din scenariul 1, în scenariul 2, vor trece următoarele unități de învățământ, ca urmare a încadrării ratei de incidență între 1/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori: Grădinița cu Program Normal Mircea Vodă, Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, Grădinița cu Program Prelungit „Panseluța” Cernavodă și Școala Gimnazială nr. 1 Cernavodă (toată unitatea cu excepția clasei I menționate mai sus).
Două școli și două grădinițe vor trece din scenariul 2, în scenariul 1: Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu” Murfatlar și Grădinița cu Program Normal Murfatlar, ambele datorită asigurării condițiilor de învățare „față în față”; Școala Gimnazială nr. 1 Siminoc (rata de incidență sub 1/1.000 locuitori, cu excepția clasei a IV-a amintite mai sus) și Grădinița cu Program Normal Siminoc (rata incidenței sub 1/1.000 locuitori).
Instituția Prefectului – Județul Constanța