19 aprilie 2024

Poliţia Locală din Mangalia ştie să ameninţe cu sancţiuni, dar nu are habar să citească o lege!  

De vreo două săptămâni, conducătorii auto, care, parchează pe strada Ştefan cel Mare, în zona cuprinsă dintre Biserica Sf. Gheorghe şi fostul Oficiu Poştal din oraş, se tot trezesc cu atenţionări pe parbrizele maşinilor. Ce conţin aceste atenţionări: „Pentru buna desfăşurare a traficului rutier şi pentru fluidizarea circulaţiei, vă rugăm să nu OPRIŢI pe acest tronson de drum. În caz contrar, ne vedem obligaţi să vă sancţionăm conform R.A. OUG 195/2002. De asemenea, ne puteţi contacta telefonic la numărul de telefon al Dispeceratului Poliţiei Locale 0756/201.404 în orice problemă pe care autoritatea locală o poate soluţiona în contextul legislaţiei actuale. Vă mulţumim pentru înţelegere!”. Semnat: Direcţia Poliţiei Locale Mangalia

În primul rând, ar fi fost bine ca poliţiştii de la Locală să citească mai bine prevederile OUG 192/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier), nu de alta, dar să nu se facă de râs.  Ce precizează, clar, art. 63, alin. 1 din OUG 195/2002: „ Se consideră OPRIRE imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste această durată, imobilizarea se consideră STAŢIONARE”.

Prin urmare, dacă este să ne luăm după fluturaşii puşi cu exces de zel pe parbrize, avem voie să staţionăm, în schimb, nu avem voie să oprim… Cu alte cuvinte, nu avem voie să lăsăm maşinile în zona cu pricina mai mult de 5 minute pentru a ne lua o sticlă cu apă de la magazin, în schimb, ne putem lăsa în voie maşinile, întrucât STAŢIONAREA nu este interzisă, ci doar OPRIREA

Am contactat telefonic dispeceratul Poliţiei Locale, şi, cu amabilitate, un domn ne-a spus că într-adevăr în zona respectivă va fi greu de găsit un alt loc de parcare, întrucât este mereu aglomerat. Am şi făcut un experiment, astfel că la ora 7.00 dimineaţa ne-am dus în parcarea din apropierea Casei de Cultură, cât şi în cea din spatele magazinului Levent. Surpriză, la acea oră a dimineţii, nu exista niciun loc de parcare. Şi este firesc, întrucât acolo parchează cetăţenii ce locuiesc în aceste zone, turiştii lor, precum şi furnizorii de alimente, respectiv curierii, care îşi încep activităţile devreme.

Curios este faptul că în zonă nu există semne de circulaţie care să ne interzică staţionarea, astfel că din punct de vedere legal fluturaşii sunt doar bucăţele de hârtie.

În al doilea rând, îl întrebăm, retoric, evident, pe domnul primar, care vine la muncă de la Constanţa adus de alţii, neavând chef să-şi facă maşina praf în gropile din urbea pe care o conduce în stilul caracteristic, unde pot parca cetăţenii cu birouri/locuri de muncă pe strada Ştefan cel Mare, în condiţiile în care cele două mici parcări menţionate sunt arhipline încă de la primele ore ale zilei?! Vorba unui cetăţean care a comentat pe pagina de Facebook a domnului primar: “Maşinile noastre nu sunt trolee să le parcăm pe cabluri!”.

Concluzia este că la capitolul amenzi şi urecheală, autorităţile publice locale din Mangalia sunt specialiste, în schimb, la capitolul identificării unor soluţii reale şi logice pentru fluidizarea traficului şi repararea carosabilului sunt repetente.