29 martie 2024

1 Decembrie, Ziua Mondiala SIDA: la Mangalia vor avea loc dezbateri si actiuni de strada pentru constientizarea pericolului HIV/SIDA

1 Decembrie marchează la nivel international Ziua Mondială SIDA, ocazie cu care UNOPA a demarat,  la nivel national, o campanie de informare si educare a comunitătii cu privire la infecţia HIV. În 20 de judeţe, cu ajutorul asociaţiilor de persoane seropozitive membre ale federaţiei UNOPA,  sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass media, pentru a aduce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar si nevoia urgentă de programe de informare si educare a populatiei pentru a preveni răspândirea infectiei. Totodată, în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie asociatiile membre UNOPA realizează activităti publice de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminarii.

Asociatia „O raza de lumina“ din Mangalia, organizatie fondatoare membra UNOPA va desfasura urmatoarele activitati: joi 29 noiembrie, de la ora 11.30 Masa rotunda care va avea loc la Casa de cultura a Municipiului Mangalia, iar sambata, 1 Decembrie, voluntarii asociatiei vor distribui materiale informative si de preventie in comunitate.

O altă componentă a campaniei se desfăsoară online, sub sloganul „Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!”, prin intermediul site-ului interactiv www.iamademana.ro. Componenta online este destinată întregii comunităti, în special tinerilor. Site-ul este o platformă prin intermediul căreia persoanele care doresc pot adresa mesaje de sustinere celor afectati de infectia HIV, care au nevoie de suport în lupta lor de zi cu zi. Tot aici persoanele seropozitive pot adresa mesaje prin care să arate ce înseamnă să trăiesti cu HIV. Site-ul este si o cale de informare pentru cei care îl accesează, oferind informatiile esentiale legate de infectia HIV.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor seropozitive UNOPA a demarat în acest an programul Viată cu HIV, cu sprijinul  Companiei GlaxoSmithKline,  prin care a pus la dispozitia pacientilor două servicii gratuite, SMS+ si Helpline +, servicii care pot fi accesate pe site-ul www.viatacuhiv.ro .

In Romania sunt înregistrati un număr de 11.399 pacienti infectati cu HIV în viată, din care 9475 sunt în evidentă activă, adică au trecut cel putin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7652 pacienti fiind sub tratament antiretroviral. În primele 9 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 cazuri noi de infectie HIV la nivel national, infectati în proportie de 51 % pe cale heterosexuală, 29% prin consum de droguri intravenoase, 12% în rândul bărbatilor care fac sex cu alti bărbati.