23 aprilie 2024

Elevii callatieni au revenit din vizita din Turcia

Recent, un grup de 14 elevi din clasele a II-a A, a III-a A si a VI-a A, însoţit de prof. înv. primar Rodica Codău şi prof. Ghiulserin Sali de la Liceul Teoretic “Callatis” s-a întors din Turcia, unde a participat la sărbătorirea Zilei Copilului, alături de elevii Colegiului “Doğa” din oraşul  Manisa, numit şi “Oraşul sultanilor”, deoarece de aici au plecat majoritatea sultanilor, unul din cei mai cunoscuţi fiind Suleyman.

Elevii şi cadrele didactice din România au fost întâmpinaţi cu multă căldură de către colegii lor de la şcoala din Manisa, iar pe parcursul celor nouă zile cât au fost găzduiţi de familiile elevilor, au fost trataţi cu o deosebită atenţie şi prietenie. Timp de nouă zile s-au împărtăşit experienţe ale elevilor şi cadrelor didactice, limba de comunicare fiind engleza, mai ales că la această şcoală elevii din toate clasele studiază săptămânal câte zece ore de engleză, lucru care ieşea în evidenţă prin comunicarea impecabilă a elevilor în această limbă. Dansurile populare româneşti şi cântecele corale au fost îndelung aplaudate de către elevii, cadrele didactice şi părinţii din Manisa. 

Însoţită de către domnul director al Colegiului “Doğa”, prof. Vedat Talan şi coordonatorul proiectului, prof. Buket Uckardes,  delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” a fost primită de către Inspectorul Şcolar General pentru învăţământ al regiunii Manisa, prof. Mustafa Altinsoy, precum şi de către Directorul regional al Ministerului Culturii şi Turismului, domnul Erdinç Karaköse. Aceştia au fost încântaţi de comportarea elevilor români, de prezentarea şcolii, oraşului şi ţării noastre, în limba engleză, la sfârşitul întrevederilor, elevii şi cadrele didactice fiind răsplătite cu cadouri din partea înaltelor oficialităţi.

După vizitarea principalelor obiective din oraşul Manisa, cum ar fi Stânca plângătoare ”Niobe”, a cărei legendă i-a impresionat profund pe elevii callatieni, amfiteatrul roman, Geamia Sultanilor, Muzeul de Istorie, gazdele noastre ne-au condus pentru a vizita  şi alte obiective din Turcia care fac parte din patrimonial cultural universal. Dintre acestea enumerăm Casa Sfintei Fecioarei Maria, de la Efes, unde aceasta şi-a trăit ultimii ani din viaţă, celebrul turn din orasul Izmir, cetăţile Selciuc, Foça, Çeşme şi Kusadasi.

Deoarece între elevii şi cadrele didactice din cele două ţări s-au pus bazele unei puternice prietenii, s-a încheiat şi un proiect de parteneriat pentru o durată de patru ani, care prevede în continuare vizite reciproce. A fost o experienţă  pozitivă atât pentru elevii din Mangalia cât şi pentru cei din Manisa, evidenţiindu-se încă o dată importanţa păcii, prieteniei, iniţiate de fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.