3 mai 2024

Centrul Maternal Mangalia, ajutor pentru sute de cupluri mamă-copil

De-a lungul timpului, Centrul Maternal Mangalia a reprezentat unicul refugiu pentru nenumărate cupluri mamă-copil, ce nu ar fi reuşit, altfel, să rămână împreună. Sărăcia este principala cauză a abandonului nou-născuţilor, iar la Centrul din Mangalia sute de tinere, unele abia trecute de vârsta pubertăţii, au fost încurajate să rămână alături de micuţii lor. Copiii care au fost adăpostiţi, cu ani în urmă, la centru sunt, la ora actuală, adolescenţi aflaţi la liceu, iar mamele lor, cu un job sigur, le asigură un viitor stabil.

În timp, centrul, care iniţial a fost creat numai pentru cuplurile mamă-nou născut, a ajuns să adăpostească şi mame cu copii mai mari. La ora actuală, şase tinere şi copiii lor sunt adăpostiţi în instituţia ce aparţine Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului. Cele mai multe mame provin din familii extrem de sărace şi nu au posibilitatea să asigure copiilor lor un acoperiş deasupra capului. Centrul Maternal are misiunea să modeleze aceste suflete.

Mamele sunt învăţate cum să interacţioneze în comunitate, cum să se comporte cu proprii copii, deprinderi elementare de igienă, dar şi cum să prepare hrana pentru ele însele şi pentru micuţi. Micuţii lor sunt mult mai uşor de recuperat, chiar şi în cazul celor cu vârste mai mari. Potrivit şefului Centrului Maternal, Ana Grecu, copiii sunt încurajaţi să meargă la şcoală, unde obţin rezultate remarcabile. “Avem aici o mămică de origine romă, cu două fetiţe cu vârste de 10-12 ani, pe care le-am înscris la grupa zero a unei şcoli din localitate. Au recuperat foarte repede materia şi au ajuns cele mai bune la învăţătură. Pe parcursul şederii lor la centru, mamele sunt încurajate să îşi caute un loc de muncă, pentru a putea fi pregătite să se descurce în viaţă la ieşirea din instituţia de stat”, afirmă Ana Grecu.

În ceea ce priveşte mamele abuzate ce caută un refugiu la centru, acestea sunt, de regulă, necăsătorite, asupra lor partenerii sau părinţii facând presiuni extrem de mari să părăsească domiciliul împreună cu copilul, considerând că sunt supuşi oprobriului public. Angajaţii Centrului Maternal lucrează, în aceste cazuri şi cu familia ce a renegat mama, dar şi pe nou-născutul acesteia.