Cetăţenii, oripilaţi din cauza tăierilor aberante de copaci şi anihilării gardului viu din oraş!
La începutul săptămânii, înarmate cu drujbe, containere și supravegheate de trei-patru polițiști locali, echipe de muncitori aparținând firmei de salubrizare au început să-și consume energia acumulată pe parcursul iernii (dovadă buruienile lăsate să atingă înălțimi amețitoare), răzbunîndu-se pe spațiile verzi plantate cu ani în urmă în perimetrul gării și coborând până la sensul giratoriu. Este drept, distrugerea gardului viu nu s-a făcut din propria lor inițiativă, ci după recomandările bine documentate ale specialiștilor, care, paradoxal, se pare, urăsc tot ceea ce este verde. Comanda fiind dată, spațiile verzi au dispărut ca prin farmec, fiind lăsat la vedere pământul auster, pe care vor fi însă așezate cu ochi de specialist, bine pregăti,t bolovani și gazon.
Reacțiile locatarilor blocurilor de pe Șoseaua Constanței nu s-au lăsat așteptate, iar cei mai curajoși au îndrăznit chiar să le ceară explicații atât muncitorilor, cât și polițiștilor. Efectul a fost zero, deoarece echipele știau una și bună, că trebuie să pună la pământ spațiile verzi ochite de profesioniști. „Am plâns, ieri, toată ziua. Sunt bolnavă, dar cu toate acestea, în urmă cu câțiva ani, am plantat doi pomi în fața blocului. Ieri, muncitorii i-au scos din rădăcini și i-au aruncat. Nu se poate așa ceva. Ei știu în cât timp crește un copac?! Erau ca și copiii mei, îi îngrijeam, în fiecare zi, dar am rămas fără ei”, a povestit o femeie care locuiește în apropierea cabinetului veterinar din zonă. Un alt domn ne-a povestit că i-a rugat pe muncitori să nu scoată gardul viu, pentru că oprea noxele autoturismelor ce rulează pe Șoseaua Constanței, însă nu a avut parte de înțelegere, aceștia motivând că fac fix ceea ce li s-a cerut.
Nici aleșii locali nu sunt mulțumiți de executarea acestor lucrări, cu atât mai mult, cu cât cetățenii le-au reproșat că ei sunt cei care au dispus înlăturarea spațiilor verzi. „Există suficiente zone unde firma angajată de Primăria Mangalia nu a atins cu coasa bălăriile crescute atât în oraș, cât și în stațiuni. Nu cred că distrugerea gardului viu și tăierea copacilor sănătoși, plantați inclusiv anii trecuți, fie din banii publici, fie de către cetățeni, reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală. Nu sunt peisagist, dar cred că ar fi trebuit ca înainte de a se proceda la îndepărtarea gardului viu și înlocuirea lui cu pietre – cum s-a făcut în Parcul Balnear – ar fi trebuit realizat un proiect de amenajare urbană. Consiliul Local Mangalia nu are cunoștință și nu a aprobat aceste acțiuni de eliminare a spațiilor verzi! Din acest motiv, în prima ședință de Consiliu voi solicita Executivului să ne prezinte în ce bază acționează firma de întreținere a spațiilor verzi”, a declarat pentru „Ediția de Sud” consilierul local av. Paul Foleanu.
Mai trebuie spus faptul că cetățenii, iritați că au rămas fără locurile înverzite, au fost atenționați că după plantarea gazonului, vor fi obligați să-l tundă și întrețină. „Nu mi-e teamă de muncă, dar nu mi se pare normal ca firma plătită din banii mei să mă pună tot pe mine la coasă. Facem noi curățenia, cu condiția ca firma să nu mai primească niciun leu pentru spațiile verzi”, și-a mai spus păsul un alt cetățean din cartier.
Fiti ambițioși, tăiați-i pe toți să știm o treabă.
Pana la prima sedinta de Consiliu s-ar putea sa nu mai fie nici un pom pe Sos.constantei.Unora dintre teii (de 30 ani)cei falnici si frumosi, li s-au taiat radacinile de jur imprejur.Asta inseamna ca astazi vor fi doborati.Mare pacat! Asa ca, ar trebui organizata o sedinta pentru „situatii de urgenta”.In caz contrar, degeaba…