18 aprilie 2024

Eliminarea „plămânului verde“ al oraşului în unsprezece paşi, sau cum să tai fără milă copacii ce au crescut în zeci de ani!

„Măcelul verde“ de pe Şoseaua Constanţei continuă. După eliminarea gardului viu, plastic denumit de Primăria Mangalia „boschete“, astăzi a venit rândul copacilor să fie ciopârţiţi sau… tăiaţi de la ras. După ce au crescut 30-40 sau chiar 50 de ani, unica sursă de oxigen a Mangaliei (şi aşa împuţinată la minimum), copacii, au ajuns să cadă sub drujbele firmei de salubrizare în câteva secunde. Pentru cei ce au comandat înlăturarea ultimelor resurse de aer curat ale unui oraş ce va fi îngropat în praf şi emisii din ţevile de eşapament ale maşinilor, dar şi pentru cei ce, încă, mai au speranţa că genocidul de la Mangalia se va opri, totuşi, la un moment dat, prezentăm cele unsprezece etape în care, un copac crescut în 30-40 de ani poate dispărea de pe suprafaţa pământului în cinci minute:

Prima etapă a fost aceea a eliminării primelor ramuri ale copacului. Tacticos, angajatul firmei de salubrizare a tăiat cea mai groasă creangă şi aşteaptă, parcă, laude pentru aşa o ispravă…

Angajatul firmei de salubrizare taie, meticulos, câteva crenguţe mai mici. Parcă pentru a provoca şi mai multă durere pomului.

Odihnă binemeritată… Trecătorii se uită, uimiţi, comentează şi înjură, e drept, printre dinţi….

Angajaţii firmei de salubrizare ciopârţesc ramurile tăiate, pentru ca ai lor colegi să le poată „recolta“ mai uşor.

Mustrările par să îl fi năpădit pe angajatul firmei de salubrizare. Îi dau lacrimile, parcă… Rezistă, stoic şi…

… se apucă, din nou, de sfârtecarea copacului.

Unii locatari se aleg şi cu câte un suvenir, două…

Restul „merge“ la firma de salubrizare…

Se mai taie o bucată, aşa, de amorul artei: vorbim despre specialişti, nu?

Se ajunge la „ras“: se taie trunchiul copacului. Dacă ar fi avut curiozitatea, angajaţii firmei de salubrizare ar fi numărat cercurile din interiorul tulpinii: ar fi aflat că bietul pom a fost plantat exact atunci când ei păşeau pe poarta grădiniţei.

Ispravă de toată lauda: încă un copac a căzut sub drujbe, la Mangalia. Vor fi „plantate“ gazon şi pietre.

Între timp, la 100 de metri distanţă, alte resturi a ceea ce au fost copacii Mangaliei, stau cuminţi să fie ridicate de angajaţii de la curăţenie.

4 thoughts on “Eliminarea „plămânului verde“ al oraşului în unsprezece paşi, sau cum să tai fără milă copacii ce au crescut în zeci de ani!

  1. Lasa ca vin „inginerii” de la Bucuresti si pun in locul copacului niste pietre,in stil druidic (parca asa?) ca e la moda.Da-i dreaq de copaci si-asa prea mult oxigen strica…

  2. cristi raduuu daca iti taiem copacii din curticica ta din constanta te superi pe noi?pe romulus nu il intreb ca abia si-a luat mosie la mangalia si nu a apucat sa planteze.

  3. Nu le pasă de oraș, pentru că nu locuiesc aici, ci la Constanța și Bucuresti. Rușine, idioților!

  4. Culmea tupeului! Comandă și decid alții veniți de te miri unde în locul localnicilor. Ce-a ajuns Mangalia!

Comments are closed.