4 mai 2024

Ciorba pârgălău, şaşlâk-ul şi tochitura de la Hanu Ancuţei, vedete la “Începutul de toamnă la Vama Veche”

ozzy1Soare, mare şi… mâncare. Acesta este motto-ul unuia dintre cele mai inedite evenimente ce au loc, în acest week-end, la Vama Veche, pe terasa Restaurantului “Sunset Beach”. Iniţiatorul “Începutului de toamnă la Vama Veche”, Ozzy Menabit, un împătimit al gătitului sănătos şi, mai ales al celui tradiţional, acompaniat de “chef” Laurenţiu Martinaş, le oferă pasionaţilor de artă culinară un adevărat festin la malul mării. Printre preparatele oferite “live”, chiar în faţa gurmanzilor, se numără ciorba pârgâlău, după o reţetă tradiţională de pe Valea Someşului, reînviată de Radu Anton Roman, plachia bucovineană, pastrama de berbecuţ, tochitura aşa cum se făcea la Hanu Ancuţei, alături de mâncare armânească de oaie şi gulaş “ca la Mureş”.

Gazda festinului, ce are loc şi astăzi, până către miezul nopţii, este Ozzy Menabit. Potrivit acestuia, scopul evenimentului este acela de a reînvia tradiţia mâncărurilor sănătoase, tradiţionale, din cele mai diferite colţuri ale României. Printre bucatele servite la terasa ce găzduieşte evenimentul, se numără şi şaşkîcul sasliktătăresc, de vită sau de pui. Ozzy ne dezvăluie şi secretele frigăruii inventate, în vârful sabiei, de către strămoşii săi: „De exemplu, ruşii nu au un termen propriu pentru frigăruie. În Rusia, ca şi în Turcia, frigăruii i se spune şaşlâk. Este o mâncare tipic tătărască. Pe vremuri se făcea simplu: ieşea soldatul cu sabia în mână, înfigea în ea bucăţi de carne, pe care le frigea direct la foc. Cea mai gustoasă carne pentru şaşlâk este cea de vită. Este, însă, o carne tare, iar eu, pentru frigăruie, o las să se oaiefrăgezească două-trei zile. Cel mai simplu este să o pui într-un baiţ obţinut din zeamă de ceapă, trasă prin sită, sare, piper şi chimion. O pui la frigider cam 48 de ore, apoi, fără legume, fără altceva, se pune pe frigăruia de metal. Carnea de pui se pune la baiţ de iaurt, ceapă, usturoi, bulion, ulei şi boia de ardei iute, se lasă 24 de ore şi se face la fel precum cea de vită, fără alte legume”.

platouCarnea de oaie, folosită des de către musulmani şi foarte sănătoasă, nu este agreată de toată lumea. Iar acest lucru se întâmplă, pur şi simplu, pentru că nu se cunoaşte modalitatea de frăgezire şi de gătire “ca la carte“ a acesteia: „Noi, tătarii, avem o adevărată tradiţie de gătit carnea de oaie. Cea mai bună bază de frăgezit carnea de oaie este cea cu iaurt, piper, sare, chimion prăjit şi măcinat. Se mai poate frăgezi şi cu sos de roşii, cu lămâie şi kiwi sau piersică trasă pe răzătoare şi cu diverse condimente. O alimentaţie echilibrată, ce cuprinde carne şi legume, înlătură problemele de sănătate şi nici nu mai e nevoie să ţii diete”.

„Autorul” celui mai solicitat preparat al evenimentului chef laurentiugastronomic, ciorba Pârgălău, „chef” Laurenţiu Martinaş, ne dezvăluie secretele acesteia, aşa cum au fost redescoperite de către Radu Anton Roman pe Valea Someşului: „Este o ciorbă pe care o mâncau oamenii când mergeau la coasă. Este foarte consistentă, are 12 feluri de legume, printre care morcov, pătrunjel, usturoi, păstârnac, ţelină, gulii, vinete, dovlecei, ardei gras, ardei la oţet care se trag în unt şi se adaugă, alături de leuştean, la sfârşit. Ciorba are şi afumătură, dar şi smântână şi, cu toate acestea, este un fel uşo. Peste tot unde am făcut-o a avut un mare succes şi se pare că, şi aici, la Vama Veche, este cea mai solicitat preparat”.

Evenimentul “Începutului de toamnă la Vama Veche” continuă pe tot parcursul acestei zile, mult după căderea serii, pofticioşii putând da o fugă, până în Vama Veche, pentru a-şi delecta papilele gustative cu cele mai gustoase preparate tradiţionale.

pargalau

1 thought on “Ciorba pârgălău, şaşlâk-ul şi tochitura de la Hanu Ancuţei, vedete la “Începutul de toamnă la Vama Veche”

  1. O seara de neuitat. Mancarea, muzica, atmosfera toate laolalta si fiecare separat ne-au facut la toti cei prezenti o seara perfecta. Multumim.

Comments are closed.