21 aprilie 2024

Consilierul Ion Mincă, scuturat de edilul Cristian Radu pe tema unor licitaţii de demult

Iritat nevoie-mare pe consilierii locali pentru că nu onorează cu prezenţa şedinţele de îndată, devenite pentru actuala administraţie o modă, edilul Cristian Radu s-a răcorit, dându-le un perdaf cum aceştia nu visaseră vreodată să primească.

Înainte de a relata de la ce a plecat mustrarea dură, reamintim faptul că potrivit Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, primarul şi viceprimarul reprezintă Executivul, în timp ce Consiliul Local, autoritatea deliberativă.

Marţi, 20 mai ac., pentru ora 14.00, era programată o şedinţă de îndată, la care nu au venit decât 9 consilieri. Cum şedinţa nu se putea ţine, a fost amânată pentru ora 16.00, când au fost prezenţi 11 consilieri. Înainte de analizarea proiectelor înscrise pe ordinea de zi, nervos primarul Mangaliei, Cristian Radu i-a certat pe consilieri. „Avem tot felul de opinii şi păreri. Eu în locul lor (al consilierilor absenţi n.r.) eram sub masă, mă ascundeam şi tăceam. Sunt revoltat, pentru că cei care au distrus oraşul, o fac şi acum. Riscăm să pierdem o finanţare guvernamentală, pentru că unii aleşi de popor nu-şi fac datoria. Aceşti indivizi îşi bat joc de noi şi de Mangalia!”, a afirmat edilul. Auzind aceste declaraţii răstite, până şi consilierul Ghiulgiean Membulat, care de-a lungul acestui mandat, a avut puţine obiecţii în legătură cu proiectele supuse votului, s-a simţit urecheată de către primar. „Dumneavoastră, ştiţi cum faceţi? Cum vine profesorul şi îi ceartă pe cei care chiulesc!”

Acte vechi, fluturate de primar pentru aducere aminte

Când cei prezenţi credeau că spiritele s-au calmat, urmând să înceapă analiza şi votul propriu-zis, consilierul PRM, Ion Mincă, a anunţat: „Domnule, primar, mă aşteaptă soacra mea”. Încă supărat, edilul a considerat oportun să-i fluture consilierului nişte hârtii, ba chiar să-l şi ia la întrebări: „Am o rugăminte. Dacă tot am avut 2 ore pauză, am dat peste nişte acte. M-am uitat pe documente şi v-am văzut nominalizat într-o comisie de licitaţie în 2004”, a spus primarul. „Atunci eram la spital”, a replicat Ion Mincă. „Dar pe 31.08.2007, eraţi

pe-aicea, domnule Mincă? Dumneavoastră şi cu domnul Cornel Grama, care nu mi-e cunoscut?! Am găsit nişte dispoziţii de primar pentru nişte licitaţii făcute”, a insistat primarul. Văzându-se încolţit, alesul vizat a mai bombănit puţin, după care şedinţa a început în comentarii şoptite, unele indicând surpriza, altele nemulţumirea.

Această ieşire a edilului nu este singulară, acelaşi Ion Mincă fiind „invitat” de către primar, anul trecut, la conferinţa unui festival de salsa, după ce peremistul a declarat într-o şedinţă anterioară: „s-a dus naibii unanimitatea în Consiliu!” Aşa se face că în loc să vorbească pe marginea evenimentului, Ion Mincă a fost nevoit să precizeze faptul că există pace şi bună înţelegere în cadrul şedinţelor de Consiliu…

De asemenea, consilierul Paul Foleanu a fost scos la careu de către primar, acestuia imputându-i-se participarea la un proiect vechi ce viza construcţia unor case pentru persoanele nevoiaşe.

Transparenţă doar în funcţie de conjunctură

Aceste metode de dojenire ale consilierilor locali în momente-cheie, cum ar fi aprobarea unor rectificări bugetare, finanţarea cu sume mari a unor proiecte, alocarea de miliarde de lei pentru lucrări inutile sau inoportune, sunt ciudate şi nici nu ştim sigur cum să le numim, însă cert este că dau de gândit. Oare nu ar fi fost mai corect ca imediat după preluarea Primăriei, edilul să dispună efectuarea unui audit sau să aştepte raportul Curţii de Conturi, după care să sesizeze organele de anchetă dacă descoperea ilegalităţi? De ce a trebuit să aştepte 2 ani pentru a ne dezvălui că a găsit acte, dispoziţii şi documente pe care le agită prin aer în faţa consilierilor rebeli? Pe de altă parte, este curios faptul că edilul, interesat să păstreze contactul cu cetăţenii, nu le aduce la cunoştinţă toate proiectele pe care le iniţiază, ci doar pe cele care îi convin. De exemplu, nu l-am văzut pe edil să le spună, înfocat, cetăţenilor de ce este nevoie de miliarde de lei pentru consultanţă şi expertiză, pentru centre de informare turistică extrem de costisitoare, pentru organizarea de către o firmă din Bucureşti a carnavalului de 1 iunie, în valoare de 80.000 de lei, despre necesitatea suplimentării organigramei Primăriei cu aproape 100 de locuri, ocupate mai puţin de localnici şi mai mult de navetişti etc.

 Referitor la dialogul avut cu primarul, consilierul local PRM, Ion Mincă a declarat pentru „Ediţia de Sud”: „Nu mă afectează în niciun fel atitudinea primarului, atâta timp cât nu există nimic de care să-mi fie frică sau ruşine. Sunt la al treilea mandat şi n-am beneficiat de absolut nimic de la Primărie. Nu mi-am luat terenuri şi nici nu am societăţi care să colaboreze cu Primăria!”

5 thoughts on “Consilierul Ion Mincă, scuturat de edilul Cristian Radu pe tema unor licitaţii de demult

  1. Ceea ce face Cristian Radu este pe fată santaj, pedepsit de legea penala. Consilierii sunt vinovati ca ii permit.

  2. Vinovații să plătească în fața legii nu a primarului care nici el nu-i cel mai cinstit din oraș.

  3. Si cand zicea VECINUL ca Mangalia a devenit colonia Constantei toti sareau de fund in sus.VOTATI CIUMA ROSIE!

Comments are closed.