24 noiembrie 2024 2:09

Cursuri gratuite pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă

În perioada martie – aprilie 2014, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa organizează cursuri de formare profesională în meseriile:

–         Cameristă – 50 de şomeri – durata cursului 10 săptămâni;

–         Cofetar – patiser – 25 de şomeri – 20 de săptămâni;

–         Administrator pensiune turistică – 25 de şomeri – 20 de săptămâni;

–         Electrician constructor – 25 de şomeri – 20 de săptămâni;

–         Lucrător instalator în construcţii – 25 de şomeri – 10 săptămâni;

–         Infirmieră – 50 de şomeri – 20 de săptămâni.

Persoanele interesate se pot adresa pentru detalii şi înscrieri Compartimentului de Formare Profesională, din cadrul AJOFM Constanţa, strada Lacului, nr. 14, etaj, 2, telefon: 0241/481.550, sau la sediul Agenţiei Locale de Şomaj Mangalia.

Condiţii pentru înscriere: şomeri înregistraţi, indemnizaţi sau neindemnizaţi.

Condiţii de studii minime solicitate pentru: cameristă, electrician, cofetar, administrator pensiune, infirmieră: învăţământ minim obligatoriu la data absolvirii; lucrător instalator în construcţii: studii incomplete.

La Mangalia, în timp ce şomerii sunt tot mai numeroşi, investitorii se lasă aşteptaţi

Organizarea unor astfel de cursuri este mai mult decât binevenită, în condiţiile în care, la Mangalia, dar nu numai, a crescut, alarmant, numărul persoanelor care nu deţin un loc de muncă. Pe de altă parte, aceste specializări sunt utile în cazul celor care doresc să lucreze în perioada sezonului estival ce se apropie în pensiuni, unităţi hoteliere sau unităţi de alimentaţie publică. Motivul este dat de faptul că deţinătorii de hoteluri, terase etc. nu angajează decât personal calificat, astfel că urmarea unor astfel de cursuri este obligatorie, dar şi avantajoasă, fiind gratuite.

Din păcate, la Mangalia găsirea unui loc de muncă numai pe parcursul verii nu rezolvă integral problema şomerilor, deoarece de la un an la altul s-a mărit considerabil numărul persoanelor care îşi caută fără succes un loc de muncă. Persoanelor disponibilizate li s-au alăturat absolvenţii de liceu şi chiar de facultate care, indiderent dacă au sau nu diplomă, nu reuşesc să se angajeze. La fel de pesimistă este şi perspectiva pentru perioada imediat următoare, deoarece nu se întrezăresc soluţii pentru lipsa acută a locurilor de muncă vacante. Nu în ultimul rând, criza de job-uri se menţine şi din cauza autorităţilor publice locale care, deşi au promis, nu au reuşit să aducă în Mangalia şi staţiuni acei investitori prosperi români şi străini cu care se tot lăudau.