29 mai 2024

Decizii noi cu privire la soarta Şantierului Naval Damen ar putea fi luate în şedinţa AGA de la sfârşitul lunii

La data de 29 aprilie 2024, este convocată o nouă şedinţă AGA DSMa, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi va fi „Luarea la cunoştinţă de situaţia curentă a companiei, potenţiale consecinţe şi viitorul şantierului Naval Damen Mangalia, a precizat pentru Ediţia de Sud liderul Sindicatului Liber „Navalistul”, Laurenţiu Gobeajă.

Domnia sa ne-a mai spus că în această perioadă se pregăteşte documentaţia pentru ofertarea mai multor proiecte potenţiale atât pentru construcţii noi, cât şi reparaţii şi reconversii de nave.

„Din păcate acum situaţia este un pic mai complicată, deoarece aprobarea bugetului înseamnă şi o aprobare a execuţiei bugetare, deoarece noul buget include şi pierderile. Damen a solicitat aproximativ 500 milioane euro, dar din această sumă doar o parte reprezintă datoriile şantierului către compania respectivă, restul fiind penalităţi de întârziere şi prejudiciu de imagine. Din păcate, nu s-a ajuns la un consens între cei doi acţionari parteneri şi litigiul va fi clarificat la Curtea de Arbitraj de la Paris.

În ceea ce priveşte personalul, până când nu primim notificare scrisă nu are loc nicio concediere. Am înţeles că directorii doresc să găsească soluţii pentru ca să plece foarte puţini dintre angajaţi. De altfel, câteva zeci de angajaţi lucrează în acest moment temporar la şantierul naval din Tulcea, iar peste 100 de angajaţi vor lucra la proiectele de mentenanţă a navelor ce aparţin Forţelor Navale Române”.