7 decembrie 2024 1:43

Deşi noul sezon estival bate la uşă, staţiunile, lăsate de izbelişte, nu se grăbesc să-i deschidă!

În fiecare an, sezonul estival debutează, oficial, la data de 1 mai, ceea ce înseamnă că până atunci nu mai sunt nici 2 luni. Cu toate că ni s-au făcut diverse promisiuni, ba ne lăudăm şi pe la târgurile de turism că vom putea oferi vacanţe de vis, sudul litoralului rămâne, din păcate, la fel de cenuşiu şi prăfuit ca şi anii trecuţi.

Într-o perioadă în care ofertele agenţiilor turistice te îmbie cu tot felul de promoţii ori sejururi avantajoase din punct de vedere al tarifelor şi confortului pentru destinaţii cum ar fi Grecia, Turcia şi mai ales Bulgaria, staţiunile sudice rămân în urmă la capitolul atracţii. Declarate de interes naţional şi cu o paletă de tarife mărite uşor sau chiar deloc, staţiunile sudice nu reuşesc să facă un pas în faţă comparativ cu alte zone turistice, din cauza lipsei de interes a investitorilor dar şi a autorităţilor publice locale, respectiv centrale.

În fiecare an, puţinii investitori care se mai încumetă să demareze afaceri în sud, se axează tot pe hoteluri şi terase, ultimele încropite la repezeală din placaj şi amplasate pe spaţii verzi chiar dacă prevederile legale le interzic acest lucru. Afaceriştii nu îşi îndreaptă însă atenţia către parcuri de distracţie ori crearea unor alte posibilităţi de destindere, motiv pentru care puţinii vizitatori care ne mai trec pragul nu au la dispoziţie decât băile de soare, plimbările şi eventualele spectacole ieftine, cu distribuţii pestriţe şi glume răsuflate. Regretabil este faptul că nici plimbările nu sunt în măsură să ofere turiştilor un dram de relaxare şi tihnă. Aşa cum se ştie, deplasările prin staţiuni le sunt stricate de câinii comunitari care îi atacă ori care decorează aleile de acces cu excremente. Pe de altă parte, în aproape toate staţiunile, cu excepţia centrului din Neptun, trotuarele sunt distruse, măcinate sau ocupate de autoturismele parcate cât mai aproape de zona de cazare. Din tablou nu lipsesc cerşetorii, care îi agasează pe turişti cu insistenţa cu care le cer „bani pentru pâine”.

Povestea celor 7 cu ”D” de la dezastru!

Aspectul dezolant al zonelor turistice, odinioară, un exemplu de frumuseţe, linişte şi aflux de vizitatori români, dar mai ales străini, este menţinut şi de zecile de clădiri abandonate, dezafectate, lăsate în paragină de ani buni. Unii dintre posibilii investitori sunt nemulţumiţi de prezenţa acestora şi nu o dată au declarat că nu ar cheltui niciun leu pentru o unitate nouă, modernă care să se învecineze cu o clădire ce stă să cadă, pentru că le-ar afecta afacerea.  

Pe de altă parte, serviciile oferite de anumite hoteluri, terase şi restaurante lasă mult de dorit în sudul litoralului, confortul lipsind, iar personalul fiind atras mai mult de căpătuială decât de amabilitate. Nu lipseşte nici aspectul general de bazar, cu nesfârşitele tarabe înşirate pe trotuare, unde alimentele se vând în condiţii improprii. Astfel, unele spaţii improvizate, unde se vând  shaorma, porumb fiert, covrigi, gogoşi, mititei etc., nu dispun de sursă de apă sau toaletă, clienţii riscând să plece din vacanţă cu amintiri de neuitat printre care cele mai frecvente sunt toxiinfecţiile alimentare… Despre gropile din carosabil, gunoaiele dezorganizate, gurile de canalizare lipsite de capace, spaţiile verzi neîngrijite nici nu mai are rost să amintim, deoarece sunt la ele acasă şi nu par că şi-ar dori să-și ia tălpăşiţa prea curând!

Nu în ultimul rând, vara trecută, s-a demonstrat faptul că puţinele tentative de creare a posibilităţilor de destindere, prin organizarea unor evenimente la nivel local, nu aduse de radiouri cunoscute din Capitală, au eşuat lamentabil, din cauza lipsei de promovare. Ceea ce putea fi un show artistic şi culinar în măsură să reunească mii de spectatori și anume Festivalul Berii s-a dovedit, din păcate, un fiasco, numărul celor prezenţi, fiind de cel mult o sută! Promovarea precară a umbrit distribuţia selectă din care au făcut parte multe trupe de renume cu mii de fani, de altfel. Condiţia ca acestea să fie aplaudate la scenă deschisă era ca localnicii şi vizitatorii să afle în timp util de existenţa concertului şi a comercializării unor mărci cunoscute de bere germană. Să sperăm că din această nereuşită, responsabilii cu turismului şi evenimentele au învăţat ceva şi se vor preocupa din timp să lanseze şi să ducă la bun sfârşit o manifestare amplă.  

Toate aspectele creionează tabloul perimat al staţiunilor sudice, lansate sub titulatura „Povestea lui 7”, în care culorile curcubeului, în funcţie de zona de agrement, promit, nu se ştie pe ce suport, să învioreze vacanţele turiştilor. Până la explozia de culoare, realitatea ne arată că numitorul comun al staţiunilor îl reprezintă litera „D” de la dezastru. Tendința anuală a rămas de fiecare dată, când se apropie sezonul estival, să se lanseze promisiuni, să se anunţe măsuri dure, cât şi demarări de proiecte ambiţioase care, din păcate, în final, fie nu se concretizează, fie se dovedesc ineficiente în relansarea turismului din sudul litoralului.

Cu toate acestea, așteptăm cu real interes și sperăm ca sezonul 2014 să fie unul profitabil, iar stațiunile să fie asaltate de valuri de turiști care la plecare să-și noteze în jurnal vacanța de vis petrecută în sudul litoralului.