25 iulie 2024 10:42

Federaţia F.A.P.T. solicită reducerea cotei TVA in turism, ca masură strategică pentru promovarea turismului românesc

Federatia F.A.P.T., prin membrii sai – Asociatiile regionale de Dezvoltare si Promovare a Turismului din Romania: LITORAL-DELTA DUNARII, BUCOVINA , MARAMURES, PRAHOVA,  BRASOV,  RASNOV,  SIBIU, SIGHISOARA, BUZAU, GORJ, NEAMT, CLUJ, VRANCEA, OLT si TIMIS – solicita Guvernului Romaniei, Ministrului de Finante si Ministrului Economiei, prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, ca masura fiscala imediata, avand in vedere oportunitatile pe care le creeaza actualul context regional (situatia politica instabila din Ucraina, infrastructura afectata de conditiile meteo nefavorabile din Bulgaria).

 Consideram ca se impune egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, in cazul prestatiilor care se desfasoara pe teritoriul Romaniei, pentru ca astfel destinatiile romanesti sa poata atrage un numar mai mare de turisti romani si straini in vacanta in Romania.

 Pe aceasta cale, solicitam Primului Ministru, Ministrului de Finante si Ministrului Economiei sa ia in considerare efectele pozitive imediate pe care o asemenea masura fiscala de reducere a cotei TVA le-ar avea asupra cresterii numarului de turisti si a consumului de servicii turistice romanesti, ceea ce va duce implicit la cresterea contributiei sectorului Turism in PIB.

 Corina Martin – Presedinte Federatia FAPT, Presedinte Asociatia Litoral – Delta Dunarii si vicepresedinte ANAT : „Consideram ca Guvernul Romaniei are obligatia de a sprijini turismul romanesc, astfel incat sa folosim eficient contextul actual, in vederea cresterii imaginii destinatiilor romanesti si a sporirii competitivitatii acestora, comparativ cu alte destinatii vecine. In acelasi timp, Asociatiile regionale de dezvoltare si promovare a turismului isi vor intensifica eforturile proprii de atragere de turisti, si in acest sens evidentiem Campania de Promovare pe care Asociatia Litoral – Delta Dunarii o initiaza in acest moment pe piata Republicii Moldova, pentru a atrage pe Litoralul Romanesc turistii moldoveni care calatoreau pana acum in vacantele estivale in Ucraina. Avem in vedere si alte cateva piete externe de potential interes, dar este nevoie de o contrabalansare a ofertei de tarife pentru vacantele in Romania. Nu avem voie sa ratam oportunitatile actualului context regional. Consider ca a sosit momentul ca Guvernul Romaniei sa adopte o decizie fiscala cu impact major in avantajul turismului romanesc.  ”

Federatia Asociatiilor de Promovare Turistica din Romania (F.A.P.T.), infiintata in anul 2009, are ca scop dezvoltarea turismului in destinatiile turistice pe care le reprezinta asociatiile membre si promovarea acestora pe plan national si international.

 Asociatiile membre F.A.P.T. reprezinta un parteneriat public-privat, constituit intre Consiliul Judetean respectiv,  Consiliile Locale ce administreaza statiuni turistice in judetul respectiv,  aeroport, Camerele judetene de Comert, Patronatele Hoteliere, pensiuni, hoteluri, restaurante,  universitati economice de profil, asociatii gastronomice etc .

 Federatia FAPT