25 noiembrie 2024 9:02

Fii o VOCE pentru Marea Neagră în 3 paşi simpli!

În cadrul evenimentului ”Fii o voce pentru Marea Neagră”, desfășurat la Hotel Ibis Constanța zilele trecute, cei peste 30 de participanți au aflat cum se pot implica pentru a reduce cantitatea de deşeuri marine, în trei paşi simpli. Participanţii au fost instruiţi de reprezentanţii ONG Mare Nostrum prin metode non-formale, iar creativitatea a fost cuvântul cheie al training-ului.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului MARLITER și s-a desfăşurat pe parcursul a două zile. Scopul training-ului a fost familiarizarea cadrelor didactice și a voluntarilor cu problema deșeurilor marine, precum și de a oferi soluții privind implicarea directă a participanţilor în reducerea cantității de deșeuri marine.

De asemenea, cadrele didactice şi voluntarii prezenţi la eveniment au aflat informaţii despre managementul deşeurilor marine şi despre secretul celor 3R: Reduce, Reuse, Recycle: Participanţii au lucrat împreună pentru a construi cele mai bune metode de educaţie: au analizat metodele deja folosite şi au gândit activităţi şi campanii, bazate pe metode noi. Rezultatele au fost destul de spectaculoase, pentru că au fost consistente, foarte bine gândite şi conturate. Au contat foarte mult entuziasmul şi disponibilitatea participanţilor, precum şi grupul eterogen (persoane cu vârste între 15-55 ani) “, spune Andreea Ştefania Ionaşcu, coordonator departament Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă în cadrul ONG Mare Nostrum.

În urma sesiunilor de lucru organizate, au fost identificaţi 3 paşi simpli pentru a salva ecosistemul marin, iar aceşti paşi ar trebui să fie respectaţi de toată lumea.

Care sunt cei 3 paşi care pot salva ecosistemul marin?

  1. PASUL 1- Redu şi reutilizează, înainte de a recicla! – În urma unei analize de costuri şi beneficii, participanţii au realizat că reciclarea este mai puţin eficientă şi mai costisitoare, astfel că ar trebui să fie ultima soluţie, când vorbim despre deşeuri.

  2. PASUL 2- Creativitatea în abordare schimbă mentalităţi! Concluzia training-ului este că soluţiile creative au şanse mult mai mari de a fi asimilate şi de a produce schimbări decât metodele clasice. Printre metodele inovatoare găsite de participanţi pentru educarea publicului: strategia Walt Disney, teatru labirint, teatru de umbre, cafeneaua publică, expoziţia vie, metoda spaţiului deschis. Propunerile participanţilor şi soluţiile găsite vor fi folosite de ONG Mare Nostrum pentru dezvoltarea evenimentelor din acest an.

  3. PASUL 3Schimbarea vine prin colaborare! Mai exact, este nevoie ca tinerii şi adulţii să lucreze împreună pentru găsirea de soluţii viabile, folosind propria experienţă şi know-how.

Scopul acestui training a fost de a familiariza constănțenii cu tot ceea ce ține de problema deșeurilor marine și de a deveni conștienți de faptul că fiecare din noi este o voce pentru Marea Neagră.Timp de două zile, participanții au aflat informații despre modul în care se pot implica direct în problema reducerii deșeurilor marine, prin metode non-formale și demonstrații practice”, spune Angelica Paiu, coordonator proiect.

Ne dorim ca lumea să înțeleagă ce înseamnă educație pentru dezvoltare durabilă și că nu mai putem sta, fără să facem nimic. Este de dorit să acționăm cât mai repede și să transmitem mai departe comportamentul responsabil: fie că este vorba de elevii pe care îi instruim, fie că este vorba de copiii noștri”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator Departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă ONG Mare Nostrum.

BONUS INFO

1. O remorcă plină cu plastic ajunge în apele mărilor și oceanelor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 – patru, astfel la fiecare 3 tone de pește, există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate (raport Ellen MacArthur);

2. În fiecare an, un milion de păsări marine mor din cauza deșeurilor marine. Peste 260 de specii de animale au fost găsite încurcate/prinse în echipamentele de pescuit, plase, frânghii aruncate sau pierdute în mare.

3. 82% din totalul de deșeuri marine înregistrate la Marea Neagră sunt din material polimeric artificial (conform Marine Litter Watch)

4. 205.569 deșeuri marine au fost inventariate și eliminate în regiunea Mării Negre (Marine Litter watch), o cantitate enormă, care crește de la an la an.

Workshop-ul a fost organizat în cadrul proiectului Îmbunătățirea accesului public la datele de monitorizare privind deșeurile marine în vederea reducerii poluării marine în bazinul Mării Negre, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020, cod proiect BSB 138. Obiectivul general al proiectului este de a promova o integrare transfrontalieră mai puternică a informațiilor, cunoștințelor și expertizei în domeniul monitorizării mediului și a problemelor deșeurilor marine în bazinul Mării Negre.