(FOTO/VIDEO) Vara asta turiștii din sudul litoralului se vor muta de pe o plajă pe alta. Cum arată plaja din Jupiter, în plin proces de lărgire
Astăzi, pe plaja din Jupiter, a avut loc o conferință de presă susținută de reprezentanții Van Oord și cei ai Apelor Române, în care s-a arătat că, vara aceasta, turiștii vor trebui să dea dovadă de multă răbdare.
Înnisiparea dintre Neptun și Cap Aurora va continua pe tot parcursul sezonului estival, iar plajele vor fi redate circuitului turistic pe etape:
„Proiectul de înnisipare începe de la zona vilelor speciale și se va finaliza, în această etapă, la Cap Auropa. este vorba despre trei celule de plajă, cu o lungime de aproximativ 2,5 kilometri. Este o zonă foarte afectată de eroziune și cu foarte mici posibilități de desfășurare a sezonului estival în acest an.
Din acest motiv, am căutat o soluție de a oferi turiștilor de a beneficia de soare, mare și plajă.
S-a luat decizia ca lucrările de înnisipare să înceapă în plin sezon, astfel încât să permită amenajarea de suprafețe de plajă care să poate fi utilizate și în acest sezon.
Lucrările vor începe în zona La Steaguri și vor ajunge la Cap Aurora.
La fiecare două săptămâni vor fi deschise noile plaje, înnisipate”, a spus Marius Stamat, reprezentantul Van Oord.
Importanța înnisipării
În contextul pierderii suprafețelor de nisip din sudul litoralului și a eroziunii accentuate, eforturile intense ale beneficiarului și constructorului au permis mobilizarea rapidă a echipelor de lucru. Astfel, turiștii și locuitorii Constanței vor avea acces la zeci de hectare de plaje noi chiar din acest sezon estival.
Metodologie de lucru
Pentru a minimiza disconfortul, lucrările vor fi efectuate secvențial. Fiecare celulă de plajă va fi împărțită în două secțiuni, urmând ca prima parte să fie deschisă publicului după aproximativ două săptămâni de lucru. Ulterior, se va trece la cea de-a doua jumătate a celulei. Astfel, doar zona în care se lucrează va fi închisă, permițând turiștilor să utilizeze imediat secțiunile finalizate la fiecare 2 săptămâni fiind creată o suprafață nouă de nisip. Noile suprafețe de plajă vor avea lățimi de 100 de metri plajă uscată și 280 de metri plajă submersă, asigurând o pantă lină la intrarea în apă.
Etapele înnisipării
Pentru proiectul de înnisipare sunt planificate trei celule de plajă între Neptun și Venus, pe o distanță de 2,5 km:
- Prima celulă: între zona „10 Steaguri” și Hotel Poseidon – lucrările vor începe în câteva zile și vor dura 2 săptămâni pentru fiecare jumătate (nord și sud).
- A doua celulă: în stațiunea Jupiter, între Hotel Poseidon și Cap Aurora.
- Ultima celulă: între Cap Aurora și Venus.
Rezultate așteptate
Până la începutul lunii septembrie, vom crea aproximativ 60 de hectare de plaje noi. Lucrările fac parte din Lotul 8 – Zona Jupiter – Neptun și Lotul 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora, fiind parte integrantă a strategiei de reducere a eroziunii costiere și ajung la o valoare de aproximativ 640 de milioane de lei.
Despre proiect
Lucrările de înnisipare care se vor derula în aceste trei celule vizează Lotul 8 – Zona Jupiter – Neptun și Lotul 9 – Balta Mangalia – Venus – Aurora, care fac parte din proiectul de REDUCERE A EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020). Zonele înnisipate, alături de structurile hidrotehnice, vor forma un sistem integrat complex, conceput să ofere protecție costieră împotriva eroziunii pe durata de viață prevăzută de 50 de ani. Aceste zone vor beneficia și de lucrări de mediu, menite să stimuleze regenerarea și dezvoltarea habitatelor marine. Loturile 8 și 9 sunt parte a proiectului cu cofinanțare europeană „REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”, alături de alte 9 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Mangalia-Saturn și Zona 2 Mai. Dintre acestea, Loturile Mamaia și Eforie au fost deja finalizate.