25 noiembrie 2024 22:50

Hotelierii din sudul litoralului s-au plâns, din nou, de gropi, maidanezi şi lipsa de profesionalism a funcţionarilor din primărie!

IMG_5288La Complex „Doina“ din staţiunea Neptun a avut loc, astăzi, prima din cele două întâlniri ale Ministrului Turismului, Mircea-Titus Dobre, cu hotelierii de pe litoral, în vederea pregătirilor demarării sezonului estival 2017. La întâlnirea de lucru au fost invitați proprietarii unităților de cazare din stațiunile de pe litoralul românesc, federații patronale, asociații de profil, precum și reprezentanți ai tuturor instituțiilor publice centrale și locale care, prin activitatea lor, contribuie la buna desfășurare a activităților turistice. La au participat reprezentanți din ANAF, MAI (Poliție, Jandarmerie, ISU), ANPC, ANSVSA, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Garda Națională de Mediu.

Preşedintele ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, a anunţat că, în perioada 15 iunie-1 septembrie, îşi va reintra în drepturi Comandamentul „Litoral“, ce va avea trei zone de acţiune, urmând să funcţioneze pe câteva „linii“ de control: „Comandamentul va acţiona pe zonele Mamaia, Costineşti şi Neptun. Vom urmări, cu precădere, respectarea celor 30 de procente de plajă alocate consumatorilor ce nu doresc să îşi închirieze şezlonguri, respectarea promoţiilor agenţilor economici, alături de site-urile care promovează servicii turistice, dar care nu sunt autorizate de Ministrul Turismului sau contractele cu clauze înşelătoare“, a declarat preşedintele ANPC.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, s-a arătat nemulţumit de faptul că numărul operatorilor din turism prezenţi la acţiunea de astăzi a fost unul relativ scăzut, anunţând, totodată, măsuri drastice împotriva celor ce îşi menţin activele în paragină, prima dintre acestea fiind supraimpozitarea proprietăţilor abandonate.

Unul câte unul, hotelierii din zonă şi-au prezentat, ca de altfel la fiecare astfel de întâlnire din ultimii ani, problemele specifice fiecărei staţiuni în parte. Astfel, printre nemulţumirile celor prezenţi s-au numărat faptul că staţiunile din sudul litoralului au decăzut mai mult ca oricând în ultimii ani, că autorizaţiile de funcţionare se dau cu foarte mari întârzieri, uneori de luni de zile, lucru ce împiedică planuri de investiţii majore în zonă sau că turiştii fug de zona Mangaliei pentru că pur şi simplu… nu au niciun mijloc de distracţie, decât, poate, slalomul printre gropi, în care dau în mod frecvent din cauza iluminatului public deficitar. „Turiştii au ajuns să umple cu spray-uri fosforescente, cu care marchează gropile, ca să nu dea în ele de două ori. Umblă cu luminile de la telefoane aprinse, să nu cadă în aceste gropi. Nu avem un serviciu de ecarisaj, ni se plâng turiştii că sunt muşcaţi de maidanezi pe faleză sau pe lângă hotelurile în care sunt cazaţi“, a declarat Nicolae Moroianu, agent economic din sudul litoralului.

Nicolae Bucovală s-a plâns de legislaţia greoaie şi nedreaptă din domeniul pieţei muncii: „Am exportat 4 milioane de români în ţările Uniunii Europene. Nu înţeleg de ce nu suntem lăsaţi să „importăm“, din ţările non-UE decât 4.000 de oameni. Dacă nu puteam aduce forţă de muncă din ţară, cel puţin să fim lăsaţi să deschidem porţile Asiei, Africii, de oriunde găsim…“.

Ministrul Turismului a anunţat, printre altele, modificarea Ordonanţei 3/2017, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, spune Mircea-Titus Dobre, în câteva zile ordonanţa va suferi modificări ce precizează faptul că hotelierii cu profituri cuprinse între 100.000 de euro şi 500.000 de euro, care în acest moment plătesc impozit specific, să fie „trecuţi“ la impozit pe venit, iar cei cu profit de peste 500.000 de euro să plătească impozit specific.

Mâine, în staţiunea Mamaia, Ministrul Turismului va avea o nouă rundă de discuţii, de data aceasta cu hotelierii din nordul litoralului românesc.