10 mai 2024

IN MEMORIAM … IONESCU ROMULUS

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI ȘI A PROFESORULUI, se cuvine să păstrăm o pioasă amintire și dascălilor noștri, cei care s-au trecut „precum frunzele toamnei” (Mihail Sadoveanu).

Unul dintre ei, care a făcut istorie a învățământului aici, pe malul mării, a fost IONESCU ROMULUS, căruia noi, „școlerii” de acum mai bine de 50 de ani îl numeam „nea Romică”.

Cu multă modestie, a trecut, pe nedrept, astfel, prin viața cotidiană a Mangaliei, lăsând, totuși, în urmă, dâra scânteietoare a unei comete.

Fost pilot de aviație, în criza de cadre didactice ce urmau să ne lumineze sufletele însetate de cunoaștere, ne-a fost profesor de gimnaziu (1957-1960) și, apoi, de liceu, nouă, celor din a doua promoție a acestei tinere instituții școlare.

Cum orașul era în plină dezvoltare, după popularea lui masivă cu familii de cadre militare, ne-a predat o mulțime de discipline, limba franceză, geometria, istoria până la venirea, rând pe rând, a titularilor de liceu.

Ceea ce nu prea se știe este că acest profesor este autorul a două diafilme, „Valea Siretului” și „Litoralul românescal Mării Negre”, apărute în studioul de atunci, „Alexandru Sahia”.

Din acestea vă propunem câteva secvențe, dintre care vor surprinde cele înfățișând Mangalia, cu cartierul „acoperișurilor galbene”, unde se afla și maidanul cu fântâna, din vecinătatea actualei „Școli Gimanziale „SF. ANDREI”. (Păcat că a fost demolată construcția vechii școli, veche de peste 100 de ani, amintită de St. Eleutheriadis în cartea sa memorialistică, „Fiul ceasornicarului”.) Copiile acestora le-am obținut de la Biblioteca Municipală „I. N. Roman” din Constanța, după ele oferind câte un exemplar și Colegiului Economic (fosta „Școală Medie Mangalia”), prin a cărui clădire și-a purtat pașii și catalogul subsuaoră acest simpatic și enigmatic, în același timp, profesor.

Dumnezeu să-l odihnească !