2 mai 2024

La început de an, calculatoarele Serviciului de Taxe o comit din nou: În softul „minune”, amenzile achitate apar ca restanţe!

După ce relatam spre finele anului trecut, despre modul defectuos de încasare a taxelor şi impozitelor, din cauza introducerii unui program nou, care a dus la indicarea unor debite inexistente, la început de 2014, lucrurile se repetă. Aşa se face că am fost, din nou, sesizaţi de către contribuabili care ne-au declarat că în momentul în care au ajuns la ghişeele Serviciului de Taxe şi Impozite, din cadrul Primăriei Mangalia, li s-a spus că au acumulat datorii pentru care se calculează penalităţi de întârziere.

Aspect normal dacă oamenii ar fi, într-adevăr, datornici, numai că în cazul celor care ne-au sesizat, debitele indicate de către funcţionari nu se confirmă. Un exemplu în acest sens o are în centrul atenţiei pe Gabriela I., din Mangalia, căreia funcţionarii i-au spus că are de achitat suma de 300 lei, la care se adaugă penalităţi, pentru două amenzi aplicate la regimul Circulaţie. „Am fost foarte surprinsă când mi s-a spus că am bani de dat, deoarece ştiu foarte sigur că am plătit cele două amenzi. I-am spus acest lucru doamnei de la Primărie, însă a rămas de neclintit. Mi-a spus să merg acasă şi să caut chitanţele, pentru că în calculator apar ca debitoare”, ne-a declarat femeia revoltată.

Găsirea actelor doveditoare efectuării plăţilor a fost îngreunată însă de durata mare de timp care s-a scurs de la aplicarea amenzilor, respectiv mai bine de un an. Chiar şi în aceste condiţii, Gabriela I. a fost nevoită să întoarcă locuinţa pe dos pentru a găsi chitanţele, demers care nu a rămas fără rezultat. Prin urmare, femeia poate dovedi cu acte că a achitat sumele datorate, astfel că, pentru a nu ştiu câta oară, computerele Serviciului de Taxe şi Impozite se dovedesc eronate.  În facsimil, vă prezentăm chitanţa ce atestă efectuarea plăţii uneia dintre sancţiunile contravenţionale.

 

Schimbarea denumirii Direcţiei Economice, favorabilă celor fără studii de specialitate       

La vremea când am prezentat primele cazuri în care persoane fizice şi juridice au reclamat că li se cer bani pe care, în realitate, nu se justifică să-i plătească, neştiindu-se debitori, am solicitat un punct de vedere oficial din partea reprezentanţilor Primăriei, însă nu ni s-a dat nicio lămurire. Faptul că transparenţa există, de multe ori, doar la nivel declarativ, nu mai reprezintă o surpriză pentru noi, cu atât mai mult, cu cât nu suntem singura publicaţie căreia nu i se furnizează informaţiile solicitate (colegii de la Constanţa ştiu de ce). Mai grav penru noi decât nerespectarea Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, este faptul că nu se ia nicio măsură pentru înlăturarea erorilor din programul calculatoarelor utilizate la încasarea dărilor de la populaţie. Astfel, pe lângă indiferenţa pe care reprezentanţii Primăriei o manifestă vizavi de jurnalişti, se face remarcată şi o nepăsare crasă faţă de contribuabilii care susţin bugetul local şi care plătesc, de ceva vreme, de două ori pentru aceleaşi datorii! 

Pe de altă parte, nu ar trebui să ne mire proasta funcţionare a activităţii de încasare a taxelor şi impozitelor de la cetăţeni şi agenţii economici, dacă ne gândim că Direcţiei-mamă i-a fost schimbată titulatura la sfârşitul anului trecut, deoarece şefii fie au studii juridice, fie studii administrative. Pentru a putea coordona activitatea şi a nu fi arătaţi cu degetul la un control al vreunei echipe de audit extern, Direcţia Generală Economică s-a transformat, cu îngăduinţa consilierilor locali, în Direcţia Generală de Management Fiscal şi Control… Prin acest artificiu, nu se mai poate imputa domeniul în care şefii sunt licenţiaţi.      

Îngăduinţa aleşilor, care au demonstrat că nu sunt fermi când solicită îndreptarea sau modificarea unor anumite măsuri iniţiate de către edil, s-a văzut şi la „şedinţa-maraton” de numai 3 minute în care s-a dat undă verde unui buget descris ca fiind de avarie, cu toate că sumele aprobate pentru realizarea unor lucrări de construcţie sau reparaţii întrec orice închipuire. Trebuie să recunoaştem însă faptul că în cazul eliminării taxelor speciale, consilierii locali au rămas categorici şi nu doar că nu s-au răzgândit, ci, dimpotrivă, l-au convins pe edil să facă un pas înapoi, mai ales că de agenţi economici ai nevoie oricând.

Aşa stând lucrurile, vor urmări dacă vor fi luate măsurile ce se cuvin pentru a fi remediate erorile din calculatoare, astfel ca practica de a cere contribuabililor de două ori bani pentru aceleaşi dări să înceteze, atât din motive de legalitate, cât şi din respect pentru cei care locuiesc şi muncesc la Mangalia. Fără aportul covârşitor al acestora la „hrănirea” bugetului, oraşul, pe care încă aşteptăm să-l vedem dezvoltat şi cu straie noi, ar cădea, definitiv, în desuetudine.

4 thoughts on “La început de an, calculatoarele Serviciului de Taxe o comit din nou: În softul „minune”, amenzile achitate apar ca restanţe!

  1. Minciuni , nu e trecut numele pe chitanta , e vorba de o incercare de manipulare a presei. Probabil a mai scos Iorgus niste bani la iveala. Din pacate su uitat sa stearga numele casierei care este … chiar fosta secretara a lui Iorgus. Efect de bumerang bre estem.

  2. Numele a fost sters (se numeste Adobe Photoshop programul in care s-a facut acest lucru) tocmai pentru a pastra anonimatul persoanei in cauza, din dorinta acesteia, de a nu o expune unei eventuale sicane a vreunui angajat al primariei (ca tine, de exemplu).

  3. Nu mai estem bre la primarie , daca Tusac eram prindeam recalcitrant bre si ii dadeam baban amenzi bre.
    Daca eram Tusac destept era bre seria la chitanta nu stergeam adobele asta ( redactor nu lucram la taxe ca mine ) si gaseam femeie ciripitor , dadeam amenzi mai multe bre sa vina mintea cap . Ciocu mic ca suntem la putere bre ai uitat , voi inventat slogan asta bre .
    P.S. Nu mai da destept bre cu adebele ala , puradel al meu Mercedesa stie stergeam asta cu Paint sau din alea de la Camioane sau Flegzmarkuri sau hasbeuri dupa ce scanam e mura n gura bre.
    La noi trebuiam la acte false nu ca la voi la criticat lumea.

  4. Aman aman moderam bre , ce naiba mai relaxam lumea bre nu stergeam aici comentariu bre lasam coment la mine.

Comments are closed.