24 noiembrie 2024 4:28

La Mangalia, în timp ce arborii se micşorează, buruienile urcă la cer!

Că arborii Mangaliei au fost „sculptaţi“ până la tulpină sau că au fost lichidaţi până la „ras“, ori că un proiect viabil, pe termen lung, de plantare de pomi nu prea există în agenda administraţiei locale, am observat deja, de ani buni. Procesul de ciuntire a copacilor oraşului şi a celor din staţiuni a demarat prin 2009. De atunci, parcă se duce o întreagă campanie de decimare a ceea ce a mai rămas din perdeaua verde a Mangaliei. La polul opus, se pare că administraţiei publice locale din sudul litoralului îi place… iarba! Pe care nu o taie cu săptămânile, probabil din dorinţa de a masca gunoaiele menajere aruncate la întâmplare, sau, poate, pentru a asigura un minimum de confort somnului maidanezilor.

Venirea ministrului Turismului pe meleagurile noastre a dat un oarecare imbold tăierilor buruienilor de prin staţiuni – dar nici acolo treaba nu a fost făcută decât pe traseul demnitarului, pe artera principală. Timp în care, în Mangalia, în zone intens populate, bălăriile ajung, parcă, să întreacă în înălţime, copacii mutilaţi de drujbe. Mai mult, iarba a început să crească în staţiuni, şi între dalele „europene“ ale trotuarelor reabilitate cu milioane de euro.

Vă prezentăm, în continuare, numai câteva exemple de zone în care iarba nu a fost cosită de ceva timp, pe care le-am fotografiat în oraş şi în staţiuni. Totodată, atragem atenţia aceleiaşi administraţii locale că, un real pericol îl reprezintă, aceste hăţişuri, pentru copii. Pe lângă diverse obiecte ascunse în bălării, ce îi pot răni – cioburi, cuie ruginite etc – zonele sunt adevărate pepiniere de insecte periculoase, începând cu ţânţarii şi terminând cu căpuşele. Împotrivă cărora, apropo, campania de stropire a trecut de câteva săptămâni bune, însă fără a fi efectuată, aşa cum fusese făcută primăvara trecută, în două etape chiar.

4 thoughts on “La Mangalia, în timp ce arborii se micşorează, buruienile urcă la cer!

  1. …timp in care „desteptele” de la primarie vin si casca ochii peste gardul caselor din colonisti si atrag atentia proprietarilor ca nu se coseste iarba,dar in statiuni si in centrul orasului nu vad nimic.

  2. unde sunt cosasii de-altadata?erau eco,acum ne bazaie cu niste MOBRE ptr.care se platesc bani grei.LA MAI MARE…iarba!

  3. Se vede că nu vă pricepeți. Specialiștii au lăsat iarba pentru a transforma cartierele în mici grădini botanice naturale, care nici nu costă. Dacă nici așa nu e bine, nu știu când o să mai fiți mulțumiți.

Comments are closed.