La ședința de astăzi, liberalul Dumitru Filip a încercat, fără succes, să vopsească imaginea funcționarilor prinși cu mâța-n sac de Camera de Conturi!
Consilierii locali din Mangalia au participat, astăzi, la o ședință de de îndată, chemați fiind să aprobe – a treia sau chiar a patra oară – desființarea Serviciului Public de Asistență Socială și al Serviciului Public Administrarea Domeniului Public și Privat. În plus, alesul PNL Dumitru Filip și-a asumat, nici mai mult nici mai puțin, inițierea unui proiect de hotărâre privind măsurile ce se impun a fi luate în vederea realizării obiectivelor dispuse de Camera de Conturi a județului Constanța vizavi de o serie de nereguli privind cheltuirea banului public de către funcționarii publici sau de către cei care au beneficiat, din plin, de fonduri substanțiale – și nemeritate, potrivit auditorilor constănțeni – din taxele și impozitele mangalioților. Potrivit inițiatorului, Dumitru Filip, consilierii ar fi trebuit să fie de acord să nu „se constituie parte civilă și nici să calculeze vreun prejudiciu în dauna autorităților și instituțiilor publice locale”. Cu alte cuvinte, în timp ce auditorii Camerei de Conturi au spus că s-au creat prejudicii consistente în bugetul local, de ordinul sutelor de mii de lei, aleșii ar fi trebuit să nu se îndrepte, în mod legal, împotriva spoliatorilor bugetului local.
Nemulțumirea consilierilor opozanți actualei administrații a fost stârnită, pe lângă absurdul conținutului, de faptul că hotărârea, plină de articole de lege și de trimiteri la o serie de proiecte mai vechi, le-a fost înmânat chiar în timpul ședinței de consiliu, fără a avea posibilitatea de a se edifica la ce trimiteri legale făcea referire Dumitru Filip!
“Asta este o porcărie, voi merge cu voi la toate forurile legale din lume, nu se poate să vă bateți joc așa de cetățenii orașului“, a declarat Nicolae Moroianu, consilier local.
Trebuie menționat faptul că alesul local a scăpat, deocamdată, de un atare demers, întrucât proiectul lui Dumitru Filip a picat la vot, majoritatea confortabilă de zece consilieri pe care administrația locală o avea în Consiliu fiind ruptă de abținerea prof. Ghiulserin Sali. Rezultatul a fost unul neașteptat pentru cei din sală, unii dintre aceștia fiind beneficiari direcți ai inițiativei consilierului PNL. Unul dintre aceștia, Dorinel Colgiu, a fost dat drept exemplu ca beneficiar al unui contract deloc de neglijat – circa 3 miliarde de lei vechi, după cum a afirmat consilierul Menabit Ozghiun. Legat de contractul cu pricina, Camera de Conturi Constanța a spus, negru pe alb, că sumele încasate nu se justificau! Este vorba despre un contract încheiat cu Primăria Mangalia pentru servicii de consultanță și comunicare.
În timp ce ”avocații” au fost puși în așteptare, serviciile publice s-au desființat cu votul a 10 aleși!
Un alt proiect care nu a trecut de girul consilierilor locali a fost cel al modificării HCL 259 din 2014, privind aprobarea achiziționării serviciilor juridice de consultanță, mai bine spus ceea ce, déjà, la nivel de Mangalia, a devenit consacrat drept “contractele cu avocații” și care, pentru anul acesta, înainte de orice rectificare bugetară, s-au alocat 2.500.000 de lei. Administrația locală ar fi dorit o modificare în propria favoare, mai précis mandatarea primarului să semneze și în numele Consiliului Local, și în cel al Comisiei Locale de Fond Funciar, al direcțiilor și serviciilor subordonate CL a tuturor actelor procedurale, dar și contractele de asistență juridică sau alte contracte de prestări servicii încheiate cu avocați sau alți specialiști.
“Această hotărâre este ilegală, Ordonanța nr. 96, cunoscută ca și Ordonanța lui Ponta interzice primăriilor să angajeze asistență juridică fără acordul consilierilor locali. Ce vreți să faceți dumneavoastră aici este exact la 180 de grade cu litera legii“, a spus Leonard Tănase, ales al Consiliului Local Mangalia. Proiectul a căzut la votul consilierilor.
În schimb, cel mai fierbinte document supus aprobării aleșilor, cel al desființării ADPP și SPAS și transformării lor în direcții subordonate primăriei, a trecut, surprinzător, cu zece voturi ”pentru” și șase ”împotrivă”. Asta deși, anexat acestui proiect figurează câteva zeci de pagini de inventar al domeniului public al urbei, deci, potrivit legii – extrem de interpretabilă din partea executivului – ar fi fost nevoie de 13 voturi pentru a putea trece acest acte legislativ. Mai mult, angajații primăriei prezenți la ședință s-au “jurat” că niciun angajat nu va fi dat afară, ci aceștia vor trece pe posturi similare – contractuale – în cadrul primăriei. Secretarul primăriei, Andreea Cabuz, a declarat, însă, ci nu există niciun conflict din punct de vedere legal, că Legea 215 nu este încălcată și că, în ceea ce o privește, își dă avizul de legalitate.