18 iulie 2024 20:05

Linica Stan: „Sudul litoralului are multe resurse, din păcate puţin exploatate“

Mai multe hoteluri din sudul litoralului (Complex „Cocor“, Complex 2D Resort&SPA, Complex „Steaua de Mare“ Eforie Nord) au fost vizitate, astăzi, de reprezentanţii ANAT şi de cei ai mass-media. Evenimentul a avut loc cu ocazia Infotrip-ului ANAT organizat sub deviza „Litoralul Verde“ în cele şase staţiuni ale Mangaliei, precum şi în Eforie Nord. La Hotel „Cleopatra“ din Saturn, ce aparţine THR „Marea Neagră“, a fost organizată o conferinţă de presă, la care au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, directorul general al THR „Marea Neagră“, Linica Stan, precum şi Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare Litoral-Delta Dunării şi vicepreşedinte ANAT.

Potrivit declaraţiilor directorului general al THR „Marea Neagră“, Linica Stan, zona de sud a litoralului este, în continuare, prea puţin valorificată şi promovată. „Turismul balnear, aici, are o pondere importantă, este cel ce ne aduce o bună circulaţie a turiştilor, chiar şi în aceste zile. Avem resurse terapeutice ce nu sunt exploatate: de exemplu, nămolul de turbă, ce ar putea fi extras din Balta Mangalia, ce are proprietăţi terapeutice miraculoase. Izvoarele sulfuroase, pe care le avem din belşug, nu sunt utilizate decât în foarte mică parte. Cred că, pe lângă autorităţile publice locale, o importanţă foarte mare o are implicarea Statului, care ar putea să aplice o serie de măsuri menite să reînvie turismul din sudul litoralului. Vorbim, de exemplu, despre măsuri care să ne readucă plajele la dimensiunile de acum zece ani (gândiţi-vă că, faţă de începutul anilor 2000, plajele au ajuns la jumătate din suprafaţă) sau  de egalizarea cotei TVA la 9%pentru toate serviciile din turismul românesc“, a declarat Linica Stan.

La rândul său, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare Litoral-Delta Dunării şi vicepreşedinte ANAT a apreciat actualul sezon drept unul ceva mai slab faţă de 2013, poate, spune domnia sa, şi din cauza vremii nefavorabile. Corina Martin a afirmat, totodată, că susţine transferul procesului de clasificare şi autorizare a unităţilor hoteliere de la Ministerul Turismului la primăriile ce au deschidere la mare.