24 noiembrie 2024 2:28

Moştenirea greco-romană a Cetăţii Callatis, accesibilă publicului în vara anului viitor

Astăzi, pe şantierul de lângă Muzeul de Arheologie, a avut loc inaugurarea lucrărilor proiectului cu fonduri structurale „Callatis – Istorie la malul mării“. Proiectul are o valoare de 12.988.800 lei, din care valoarea eligibilă este de 9.355.640 lei, iar cea neeligibilă – 1.145.950 lei.

Potrivit declaraţiilor primarului Cristian Radu, prezent la eveniment alături de specialiştii muzeului, dar şi ai constructorului (RO-MAT CONSTRUCT SRL), proiectul a fost demarat în 2007, dar a fost abandonat timp de mai mulţi ani, timp în care zona a rămas împânzită de buruieni şi câini fără stăpân. „Avem o cetate de prezentat turiştilor, dar aceasta a rămas ascunsă ani de zile. Sperăm ca, în vara lui 2015, toate atracţiile parcului arheologic să poată fi accesibile atât locuitorilor oraşului, cât şi turiştilor“, a declarat edilul urbei.

La rândul său, directorul Complexului Cultural „Callatis“, dr. Tatiana Odobescu, ne-a declarat că proiectul vizează trei zone ale vechii cetăţi de la malul mării: „Este vorba despre restaurarea şi valorificarea turistică durabilă a zidului  de  incintă  nordic-troson  estic şi basilica  siriană, colţul de nord-vest al incintei romano-bizantine şi edificiile  suprapuse, mormintele paleocreştine de tip hypogeu. După cercetările arheologice  propriu zise urmează amenajarea peisagistică a acestor zone: vor fi plantaţi arbuşti şi copaci, gazon, montate bănci, realizate alei de acces, puncte de informare etc“.

Responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic „Callatis“, profesorul şi arheologul Mihai Ionescu, afirmă că ideea unui punerii în valoare a moştenirii greco-romane din zona Mangaliei fost lansată de prof. Constantin Preda, cel care a efectuat o serie de săpături arheologice în necropola Callatis, încununate de un volum apărut în 1980. Alături de acesta, în cercetările centrului urban callatian s-a aflat, la vremea respectivă, prof. Valeriu Georgescu, fostul director al muzeului din Mangalia. Ulterior, cercetările au fost continuate de specialiştii Alexandru Nicolae, Robert Constantin şi Mihai Ionescu, în mai multe campanii arheologice.

Proiectul „Callatis – Istorie la malul mării“ are drept obiectiv punerea în valoare a moştenirii arheologice a Municipiului Mangalia, prin prisma semnificaţiilor lor în contextul moştenirii cultural europene şi globale. Printre obiectivele ţintite de proiect se numără diversificarea ofertei turismului practicat în zona Mangaliei, extinderea sezonului turistic, creşterea numărului de turişti, prin valorificarea potenţialului turistic istoric şi cultural pe piaţa turistică naţională şi internaţională.