Serviciul Juridic al Primăriei blochează ședința extraordinară programată pentru joi, 11 august!

În urmă cu puțin timp, Serviciul Juridic, din cadrul Primăriei Mangalia, a trimis consilierilor, care au convocat ședința extraordinară pentru data de 11 august, o adresă prin care îi anunță că întâlnirea nu poate avea loc. Explicațiile sunt stufoase și, pe alocuri, halucinante. Un exemplu în acest sens ar fi că ședința nu ar avea caracter de urgență, însă reprezentanții Primăriei uită faptul că pe parcursul primului mandat, edilul Radu a convocat mai mult ședințe de îndată și extraordinare decât ordinare, în cadrul cărora s-au votat proiecte care numai urgente nu erau!

În realitate, motivele invocate sunt pretexte pentru blocarea ședinței, întrucât proiectele inițiate de către consilierii majoritari deranjează. De ce deranjează? Pentru că cetățenii nu trebuie să afle cum sunt încheiate contractele, cum se fac achizițiile, cum se cheltuiesc banii publici în Primăria Mangalia. Mai bine batista pe țambal, pentru că aduce liniște…

În facsimil, vă prezentăm adresa redactată de Serviciul Juridic al Primăriei Mangalia, semnată de către consilierul juridic Andreea Cabuz.

Mâine, consilierii vor decide ce măsuri vor lua, la rândul lor, cu privire la ședința respectivă.

Vom reveni pe marginea acestui subiect.

Adresa nr.39242 din 09.08'

Adresa nr.39242 din 09.08




„Vama sub lumini de Oscar” – festivalul care scrie povestea artelor vizuale moderne din România

Cursuri teoretice şi practice gratuite de fotografie, film, pictură, sculptură, muzică şi teatru la cel mai mare festival de arte vizuale din România

Pasionaţii de arte vizuale sunt invitaţi şi în acest an la Vama Veche, la cel mai mare festival internaţional de arte vizuale din România – „Vama sub lumini de Oscar”. Festivalul se va desfăşura în perioada 19 – 28 august 2016, la Vama Veche, reunind sute de pasionaţi ai artelor vizuale. Aflat la cea de-a şaptea ediţie, „Vama sub lumini de Oscar” va însemna în acest an atât cursuri, seminarii şi ateliere practice gratuite pentru pasionaţii de film, fotografie, pictură, sculptură, teatru şi muzică cât şi expoziţii, proiecţii de film şi concerte în aer liber. Cursanţii înscrişi la festival sunt provocaţi să înveţe cât mai multe tehnici noi iar la final participantul cu cele mai bune rezultate va câștiga trofeul VSLO 2016.

„Vama sub lumini de Oscar este şi în acest an o invitaţie la cea mai mare întâlnire a pasionaţilor de arte vizuale din România. Ne bucurăm că, deşi am avut mari provocări, reuşim să ducem mai departe spiritul festivalului spre bucuria celor care iubesc fotografia, filmul, teatrul, pictura, sculptura sau muzica. În acest an „Vama sub lumini de Oscar” înseamnă pasiune şi artă, înseamnă cursuri complexe, seminarii şi ateliere practice cu lectori de top români şi străini. Una dintre noutățile acestei ediții este campania „Primeşte şi dă mai departe”, la care sunt provocaţi să participe toţi cei care  vor să se înscrie la cursuri. Ce presupune? Este foarte simplu. Dăruieşte ceva cuiva şi vei primi din partea noastră o experienţă culturală de neuitat. Primeşte de la noi o săptămână culturală gratuită şi dă mai departe altceva. Dăruieşte o carte, donează o farfurie de mâncare unui om căruia îi e foame, fă fericit un copil dăruindu-i o jucărie, ajută un bătrân să facă piaţa, donează sânge, îndeplineşte visul cuiva. Scrie pe scurt povestea şi trimite-o la noi, iar în schimb îţi dăruim această săptămână alătuiri de noi la Vama sub lumini de Oscar!” spune Cătălin Rudolf, directorul festivalului.

Secţiunea FOTOGRAFIE va însemna în acest an o serie de workshopuri care îmbină teoria cu practica şi care vor fi susţinute de lectori cu experienţă recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional. Temele alese în acest an sunt: street fashion, fotografie de nuntă, staged photography, fotografie de nud, fotografia de stradă, fotografie pe film, manipularea imaginii în Photoshop, fotojurnalism, fotografie pe film, fotografie de portret. La secţiunea de fotografie, printre invitaţii speciali îi amintim pe Olav Urdahl, editor principal al celui mai mare ziar de ştiri din Norvegia dar şi Micha Bruinvels, directorul World Press Photo Contest.

Secţiunea FILM înseamnă cursuri şi ateliere practice în domenii precum producţie video, regie, iluminare, sunet şi editare. Participanţii vor avea de făcut un documentar, fiind coordonaţi în permanenţă de o echipă de profesionişti din domeniu: Veaceslav Cebotari (Moldova), Andrei Băltăreţu-Iancu şi Bogdan Petraşcu.

Cursanţii la secţiunea PICTURĂ şi SCULPTURĂ vor putea participa în acest an la cursuri teoretice şi practice coordonate de Daniel Prapone, pictor și sculptor român cu numeroase expoziţii internaţionale. La final festivalului va fi organizată o expoziţie cu cele mai bune picturi şi sculpturi realizate de către participanţi.

 

Secţiunea de TEATRU, prezentă pentru prima dată în cadrul festivalului, aduce în prim plan teatrul cu păpuşi în mărime naturală. Cursurile vor fi coordonate de compania de teatru Lightwave Theatre Company, scopul final fiind acela de a produce o piesă de teatru completă, cursanţii putând participa la realizarea scenariului şi spectacolul propriu-zis, iar reprezentaţia finală va avea loc pe scena VSLO în ultima zi a festivalului.

 

Atunci când spui Vama Veche te gândeşti inevitabil şi la muzică. De-a lungul ultimilor şase ani, Vama sub lumini de Oscar a avut în programul său zeci de concerte rock, folk, punk. Anul acesta facem însă un mic pas înainte şi oferim, pe lângă concerte, două zile de CURSURI CU INSTRUMENTE DE PERCUȚIE. Cele două zile de cursuri (cu practică intensivă) vor avea ca rezultat un spectacol care va fi prezentat pe scena VSLO, sâmbăta 27 august. N-am fi putut face acest lucru fără sprijinul echipei Drum Café  și al lectorilor Ati de Chile, Adelin Dragu, Cristian Melak şi Norbert Halmagyi.

 

„Vama sub lumini de Oscar” înseamnă şase ediţii în care iubitorii artelor vizuale moderne au fost provocaţi să înveţe şi să experimenteze cele mai noi, mai complexe şi mai profesioniste tehnici în domeniu. Începută în 2010, povestea festivalului este „scrisă” an de an în miile de imagini realizate de către pasionaţii de fotografie şi film la Vama Veche. În prezent, festivalul „Vama sub lumini de Oscar” este cel mai mare festival de arte vizuale din România şi adună an de an sute de pasionaţi de arte vizuale atât din ţară cât şi din străinătate. VSLO 2016 este organizat de Asociaţia Visual Art, fiind susţinut de Canon, cu sprijinul Wacom, Silva, Jidvei, Kodex și Pegas. Partenerii festivalului sunt New Ad Zone, Dedolight, 4K Broadcast Solutions, Noumax, Centru de Imagine, By Designers, Umbra Studio, Aztec Inflatables, Cluj Shorts, British Council, Institutul Polonez , Centrul Ceh , Ambasada Suediei la București, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti , Ambasada Norvegiei la București.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Agerpres, 24Fun, B365.ro.

Locaţiile festivalului: La Frontiera, Papa La Şoni, Povestea Ceaunului, Acolo Bar şi La CopaCabana (2Mai) și La Copac (Bucureşti).

„Vama sub lumini de Oscar” se bucură în acest an de susţinerea a cinci branduri importante: Canon, Wacom, Silva, Jidvei și Pegas, care la fel ca şi cel mai mare festival de arte vizuale din România, continuă să scrie fiecare istoria în domeniul în care activează.

 

Canon – provocarea de a testa cele mai noi echipamente foto profesionale

Canon invită pasionaţii de fotografie şi film să participe la cel mai mare festival de arte vizuale din România: Vama Sub Lumini de Oscar 2016. Pasionaţii de fotografie înscriși în cadrul festivalului pot veni la standul Canon unde vor putea să descopere cele mai noi tehnologii, vor avea ocazia să testeze echipamente foto profesionale și vor beneficia de sesiuni gratuite de curăţare a echipamentului personal. Canon Europe este subsidiară regională pentru Canon Inc., fiind liderul mondial în soluţii de imagine pentru business şi de larg consum.

 

Wacom – cel mai important producător mondial de tablete grafice şi display-uri interactive

Tehnologiile cu interfaţă de lucru naturală ale produselor Wacom au transformat compania în cel mai important producător mondial de tablete grafice şi display-uri interactive. Produsele Wacom sunt instrumente de lucru pentru animaţie, fotografie, film, efecte speciale, design auto, fashion, manga şi multe altele. Wacom va susţine în cadrul festivalului Vama Sub lumini de Oscar două cursuri: de compoziţii realistice în Photoshop şi editare şi retuşare fotografică. De asemenea, participanţii vor putea testa tabletele la standul Wacom şi discuta cu un consultant despre utilizarea acestora.

 

 

Silva – energia lucrurilor vine de la oamenii care le construiesc cu pasiune

Credem că energia lucrurilor vine de la oamenii care le construiesc cu pasiune. Silva apreciază lucrurile care contează cu adevărat şi îşi doreşte sa păstreze vii valorile autentice. Urmând amprenta tradiţiei şi a armoniei,  suntem alături de manifestările artistice de calitate, însufleţite de spiritul oamenilor, în cadrul celor zece zile ale festivalului Vama Sub Lumini de Oscar. Silva susţine arta şi ne bucurăm că putem fi parte din această minunată poveste.

 

Pegas oferă o bicicletă pentru câştigătorul VSLO

Silueta Pegasului, cu şa lungă şi coarne, avea să devină pentru mii de copii din România comunistă definiţia cuvântului „bicicletă”. După ’89 Pegas a dispărut. 20 de ani mai târziu, un proiect independent a readus marca Pegas și vechea bicicletă, într-o nouă formă, pentru copiii care crescuseră între timp. La 4 ani de la relansarea Pegas, suntem mândri să prezentăm colecţia completă. România învaţă să meargă pe Pegas, iar câştigătorul trofeului Vama sub lumini de Oscar 2016 va fi și posesorul unei frumoase biciclete Pegas.

 

Jidvei – o artă a producerii vinului

Jidvei este unul dintre cei mai mari producători de vin din România, care deține 2.500 de hectare de vie și crame dotate cu cele mai performante echipamente, situate la Jidvei, Blaj și Bălcaciu. Vinurile de Jidvei au fost distinse în ultimii ani cu peste 150 de medalii în cadrul celor mai prestigioase concursuri de profil din lume. În cadrul festivalului Vama sub lumini de Oscar, Jidvei va sprijini modulele de pictură și sculptură.

 

Dacă vreţi să vedeţi cum au fost primele şase ediţii de „Vama sub lumini de Oscar”, puteţi viziona filmul de pe linkul următor: https://www.youtube.com/watch?v=JQWHpbkXuxU

Afis VSLO 2016




Bănuit de comiterea a două tâlhării, reținut de către polițiștii constănțeni

Urmare a cercetărilor efectuate în cazul comiterii a două infracțiuni de tâlhărie calificată, polițiștii din cadrul Poliției orașului Mangalia l-au identificat și reținut pe V.A.-E., în vârstă de 16 ani, bănuit de comiterea faptelor.

Tânărul a fost reținut pe bază de ordonanță, urmând a fi prezentat, la data de 09.08.2016, instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.




Chimicalele din produsele de post

Tofu cu clorură de calciu (soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele)

Consumul frecvent de margarină poate duce la mărirea ficatului, rinichilor, infarct miocardic și accident vascular cerebral.

1 din 2 produse conțin acid citric

1 din 4 produse conțin metabisulfit de sodiu

1 din 5 produse conțin câte 2 conservanți

1 din 6 produse conțin caragenan

1 din 8 produse conțin clorură de calciu

1 din 10 produse conțin monoglutamat de sodiu

Numai 10% din produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.
Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de către consumatori în perioada posturilor, face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în grăsimi vegetale hidrogenate, sare și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate și semipreparate din marile structuri comerciale.

Au fost analizate produsele fabricate/distribuite de următoarele societăți comerciale: Carrefour, Via-Trend, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, Compania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia și Alpro Com Va.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1. Îmbunătățirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informații rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.
  2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
  3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de produse vegetale/de post.
  4. Îmbunătățirea nivelului de informare al consumatorului de produse vegetale/de post prin furnizarea de informații rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.

    Consumatorul contemporan are de unde alege. Problema care apare este legată de satisfacția pe care o simte consumatorul în fața acestei oferte, satisfacție care este neapărat legată de orizontul dorințelor sale.
    Denumirea alimentelor este fundamentală – aceasta descrie adevărata natură a produselor alimentare și ajută consumatorii să distingă un produs de altul. Verificarea etichetelor în cazul produselor alimentare din categoria produselor de post trebuie să fie mai frecventă, cu scopul de a asigura că sunt complete, corecte și nu induc în eroare consumatorii.
    Cu toate acestea, producătorii recurg adesea la tactici inteligente pentru a da produselor alimentare de calitate inferioară nume atrăgătoare și înșelătoare. Consumatorii pot avea greutăți în a face diferențe între un produs fără aditivi și unul cu încărcătură chimică mare. Într-adevăr, ca regulă generală, acolo unde apa adăugată depășește 5% din greutatea oricărui produs finit, ar trebui să apară pe lista ingredientelor.
    Au fost achiziționate următoarele produse alimentare folosite de către consumatori în perioada posturilor:

  • Fasole bătută cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric (Carrefour)
  • Salată Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Via-Trend)
  • Chifteluțe de legume cu caragenan și gumă de guar (Carrefour)
  • Salată de vinete cu ceapă cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Carrefour)
  • Humus cu sorbat de potasiu și acid citric (Cris-Tim)
  • Fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu și carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
  • Salată de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish)
  • Fasole bătută Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric (Ocean Fish)
  • Fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași și difosfat disodic (Pirifan Distribution)
  • Fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grași și curcumină
  • Fasole bătută instant Jasmin cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfați, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil și acid citric (Olimp Company)
  • Piure de cartofi Knorr cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat de sodiu și metabisulfit de sodiu (Unilever)
  • Fulgi pentru fasole bătută Malita cu mono digliceride ale acizilor grași, difosfat disodic, metabisulfit de sodiu, palmitat de ascorbil și acid citric (Malita Saray Food)
  • Piure K Classic cu mono și digliceride ale acizilor grași, esteri ai acidului ascorbic cu acizi grași, metabisulfit de sodiu și curcumină (Kaufland)
  • Fulgi pentru fasole bătută C+C cu pirofosfat acid de sodiu, mono și digliceride ale acizilor grași, metabisulfit de sodiu, acid citric și butilhidroxianisol
  • Pastă vegetală tartinabilă Penny cu polifosfați, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin.
  • Aperitiv vegetal cu semințe de in (2,5%) și ulei de cimbru fără aditivi (Scandia Sibiu)
  • Pastă vegetală Carrefour cu caragenan, glutamat monosodic, di-polifosfați de sodiu și carmin.
  • Pate vegetal din boabe de soia (32%) Inedit – fără aditivi
  • Fasole bătută de la Cris-Tim cu sorbet de potasiu, benzoat de sodiu și acid citric
  • Sos de maioneză Inedit cu acid citric, gumă de xantan, gumă de guar și sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
  • Tofu în saramură Inedit cu clorură de calciu
  • Tofu Natur Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito- Fitt Covasna)
  • Tofu frământat Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
  • Baton vegetal din tofu Inedit cu citrat trisodic, ascorbat de sodiu, gumă carruba, gumă xantan și acid citric
  • Drob de ciuperci Fito-Fitt cu clorură de calciu (Fito-Fitt Covasna)
  • Pastă vegetală cu ceapă verde Unicarm cu cargenan, polifosfat de sodiu, acid izoascorbic și caramel (Unicarm)
  • Preparat vegetal Cizzy cu difosfat de sodiu, polifosfat de sodiu, gumă locust, caragenan, acid citric și sorbat de potasiu (Deserta)
  • Vursti vegetali Fito-Fitt, fără aditivi (Fito-Fitt Covasna)
  • Specialitate vegetală pe bază de grăsimi și uleiuri vegetale Viofast cu acid citric și acid sorbic (Viotros Grecia)
  • Soia Yofu cireșe Alpro cu citrat de tricalciu, citrat de sodiu și acid citric (Alpro Com Va)
  • Grăsime tartinabilă vegetală cu 25% grăsime cu mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină, acid sorbic și acid citric (Carrefour)
  • Grăsime tartinabilă cu 25% grăsime Sarina Family cu mono și digliceride ale acizilor grași, poliricinoleat de poliglicerină, acid citric, sorbat de potasiu și beta-caroten(Mega Image)
  • Grăsime tartinabilă cu 30% grăsime Becel Light cu mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)
  • Grăsime tartinabilă vegetală cu 20% grăsime Delma Sandviș cu poliglicerol, poliricinoleat, mono și digliceride ale acizilor grași și acid citric (Unilever)

 Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora

Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe etichetă și indicarea ingredientelor cu potențial alergen. Prevederile privind denumirea sub care este vândut alimentul – care trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.  Legislația în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăsește în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăsește într-o cantitate mai mică decât primul,  ș.a.m.d.
Ingredientele regăsite în compoziția produselor de post analizate sunt următoarele: apă, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiță, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, zahăr, sirop de glucoză, sirop de caramel, dextroză, fructoză, lecitină din soia, amidon, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, curcumină, arome și pectine, fulgi de cartofi, fasole pudră, mazăre pudră, fulgi de mazăre, fulgi de fasole uscată, făină de fasole, făină de mazăre, cartofi deshidratați, ulei de soia, ulei de floarea soarelui, ceapă deshidratată, roșii pudră, morcov deshidratat, muștar praf, făină de grâu, fibre de mazăre, amidon de cartof, amidon nativ, izolat de soia, drojdie pulbere, proteină vegetală hidrolizată din porumb și rapiță, fibră de grâu, proteină vegetală de soia, extract din fructe și legume, sare de mină neiodată, usturoi, boia dulce, nucșoară, piper boabe, foi de dafin, porumb.

Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de produse vegetale/de post

În cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 aditivi alimentari, după cum urmează: E100– curcumină, E120 – carmin/coșenilă, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu , E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitină din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citraţi de sodiu,  E407 – caragenan, E410 – gumă de carruba, E412 – gumă de guar, E414 – gumă arabică, E415 – gumă de xantan,  E417 – gumă tara, E440 – pectină, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfații, E460 – gumă de celuloză, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E476 – poliricinoleat de poliglicerină, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu, E509 – clorură de calciu, E621 – monoglutamat de sodiu.

E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii. E200 provoacă reacții alergice la nivelul pielii, tulburări respiratorii.
E211 – benzoat de sodiu este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.
E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irită pielea, ochii şi mucoasele. Poate fi genotoxic și mutagen pentru celulele sângelui uman.
E223 – metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reacții alergice la persoanele sensibile la sulfiți, incluzând reacții respiratorii la astmatici, șoc anafilactic sau altfel de reacții alergice la persoanele sensibile.
E320 – butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant. Poate provoca alergii şi stări de somnolenţă. Poate induce sindromul de hiperactivitate (ADHD), este carcinogen şi cu efecte estrogenice.
E330 – acidul citric, agent de reglare a acidității. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalțului dentar, acesta favorizând apariția cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
E407 – caragenan, agent de îngroșare. Unele studii au arătat că poate avea un efect toxic, putând provoca ulcer și cancer. Este interzis în UE în laptele praf de început pentru copii, ca o măsură de precauție.
E476 – poliricinoleat de poliglicerină este un emulgator și stabilizator artificial care poate provoca mărirea ficatului și a rinichilor.
E509 – clorura de calciu (în unele sortimente de tofu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant). Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
E621 – monoglutamat de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.
“Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu  vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele.  Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.” Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității, ASE București.

“Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignificant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului, există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, și anume legumele și fructele de sezon care sunt accesibile și din punct de vedere al prețului. Deci, ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL), fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale. În Statele Unite ale Americii, Administrația pentru Alimente și Medicamente  (FDA) a  dispus în anul 2015 printr-o decizie ca până în anul 2018 să se elimine de la comercializare alimentele cu conținut de grăsimi trans. Solicităm pe această cale ca și Ministerul Sănătății în colaborare cu Parlamentul României să dispună astfel de măsuri legislative care să ducă la eliminarea unor astfel de produse de pe piață, despre care se știe cu siguranță că favorizează apariția unor boli cardiovasculare.” Conf. Univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.

“Postul este o stare mentală, un exercițiu de echilibru emoțional, de stări, atitudini, reacții și nicidecum o periadă de restricții alimentare. Nu poți intra în perioada de post după ce ai îngurgitat cantități industriale de alimente, combinate greșit și deodată restricția. Și nici nu poți reveni la obiceiurile alimentare nepotrivite, după perioada de post. Sănătatea înseamnă echilibru nutrițional și nu șocuri alimentare și de greutate. Vă sfătuiesc să consumați în post vegetale bogate în proteine, întrucât numai proteinele ne dau starea de sațietate. Ca exemplu, lintea verde, năutul, fasolea boabe cât mai închisă la culoare, fasolea verde și ciupercile, gătite la abur și cuptor. Soia are o cantitate mare de proteine, dar și o mare cantitate de grăsimi vegetale și nu este indicată tuturor. Totodată, soia este un fitoestrogen contraindicat în cantități mari, femeilor cu patologii de sân și ginecologice. Și nu uitați, cele mai longevive persoane din lume, mănâncă puțin sau țin post.” Dr. Florin Ioan Bălănică, Specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică, Fondator al „Școlii pentru Sănătate și Longevitate”, Membru al „Academiei Americane de Nutriție și Dietetică”, Reprezentant pentru România al „Organizației Europene pentru Medicina Stilului de Viață” (ELMO)

Rostul postirii înaintea unei mari sărbători are multe semnificații și efecte dezirabile deopotrivă pentru trup, ca și pentru suflet. Corpul celui ce postește echilibrat se curăță de toxine, se regenerează și se găsește pregătit pentru o receptare superioară a plăcerii bucatelor din ziua de sărbătoare. Pentru suflet, postul este o perioadă de gimnastică spirituală în care gândul negru este ținut departe, mintea își găsește rosturile și libertatea, curățindu-se de informația multă, inutilă și chiar dăunătoare, primenindu-ne pentru momentele bine ritmate ale sărbătorii. Acest antrenament periodic, fizic și spiritual, se constituie într-o alternativă valoroasă redescoperită mereu și mereu, de către fiecare generație, la noianul de înnoiri pe care tentațiile universului cotidian, pe de o parte, și natura umană curioasă și insațiabilă, pe de altă parte, le perpetuează.




Șase constănţeni, depistaţi de poliţiştii de frontieră cu bunuri contrafăcute

La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat şase cetăţeni români, domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa, care intenţionau să introducă ilegal în ţară diverse bunuri, constând în parfumuri, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, susceptibile a fi contrafăcute, pe care le transportau fără documente legale.

 

În data de 06.08.2016, în jurul orei 05.15, în P.T.F. Vama Veche s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră trei cetăţeni români, domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa, cu vârste cuprinse între 32 şi 36 de ani, care călătoreau ca pasageri într-un autocar ce efectuează curse pe ruta Turcia – România.

În urma controlului amănunţit asupra autocarului, poliţiştii de frontieră au descoperit în bagajele personale ale cetăţenilor români 72 flacoane cu parfum, ce purtau însemnele unor mărci cunoscute, susceptibile a fi contrafăcute și 183 pachete de ţigări, fără timbru fiscal, în valoare totală de 1.900 lei. Bărbaţii în cauză au declarat că produsele le aparţin şi că le-au achiziţionat din Istanbul fără a putea să prezinte documente justificative.

Tot la P.T.F. Vama Veche, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii de frontieră au depistat doi cetăţeni români, M.S., în vârstă de 31 de ani şi A.N. în vârstă de 40 ani, care se întorceau din Tucia şi transportau în bagajele personale 40 de flacoane de parfum, care purtau însemnele unor mărci cunoscute şi care sunt susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de 4.000 lei dacă ar fi fost originale. Pentru aceste bunuri persoanele în cauză nu deţineau documente de provenienţă şi nici acordul titularului de drept pentru a comercializa produsele mărcii respective, declarând că au achiziţionat bunurile din Istanbul pentru a le comercializa în România.

Comerț cu haine contrafăcute, stopat de polițiștii de frontieră din Mangalia

Și poliţişti de frontieră din cadrul G.N. Mangalia au depistat o persoană de sex feminin, în vârstă de 49 de ani, care avea asupra sa mai multe pungi de plastic ce conţineau 300 de articole de îmbrăcăminte (şepci, treningruri și şosete), precum şi articole de încălţăminte care purtau însemnele unor mărci cunoscute şi care sunt susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare totală de 4.940 lei dacă ar fi fost originale. Fiind întrebată de conţinutul acestora, persoana în cauză a declarat că sunt produse cumpărate din Tucia, cu intenția de a le comercializa în România.

În toate cazurile, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării bunurile în cauză, iar persoanele implicate sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 90, alin. 1, lit. b din Legea 84/1998 republicată.

 




Activităţi de prevenire a incendiilor desfăşurate de ISU Constanţa

Asigurarea climatului de siguranță la nivelul comunității și crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al judeţului Constanţa și reprezintă elementele fundamentale ce susțin activitățile derulate în sprijinul și pentru cetățean.

În perioada 13.06 – 12.08.2016, inspectorii de prevenire din cadrul inspectoratului judeţean în colective mixte cu inspectorii de prevenire din ţară, aflaţi în misiune, au desfăşurat activități de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la obiective de turism, alimentaţie publică şi agrement, inclusiv la unităţi de alimentaţie publică cu aflux mare de public pe timpul nopţii (cluburi, baruri, discoteci etc.)

Astfel, personalul specializat a desfășurat 394  controale tematice de prevenire a situaţiilor de urgenţă (fiind verificate 721 de obiective), în urma cărora au fost aplicate 2721  sancțiuni contravenționale (2146  avertismente și 575 amenzi), în cuantum de 707000 lei.

De menţionat este faptul că pe lângă controalele tematice planificate s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale.

Pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiștii noștri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

De asemenea, în perioada menţionată, s-au realizat 434 acţiuni pentru educarea preventivă, pregătirea şi verificarea adoptării măsurilor de protecţie a populaţiei privind modul de comportare specific tipurilor de risc.

Pentru susținerea activităţilor de control la obiectivele cu activitate în domeniul turismului, specifice litoralului, Inspecţia de Prevenire a ISU Constanța beneficiază, în acest an, de sprijinul echipelor de inspectori (41 cadre) din ţară, fiind astfel acoperit un număr mult mai mare de construcţii verificate.

 




70 de copii din Tuzla urmează, zilnic, cursurile Şcolii de Vară

f1Centrul pentru Tineret „Ion Creangă” din Tuzla găzduieşte, pe toată perioada verii, o nouă ediţie a Şcolii de Vară, un proiect educaţional cultural-artistic dedicat copiilor comunei, dar şi celor din localităţile din jur. Potrivit Mariei Damian Pascal, custodele Centrului pentru Tineret „Ion Creangă” şi coordonator al Şcolii de Vară, de luni până vineri micuţii urmează cursuri de desen, handmade, limba engleză, dansuri populare, canto şi chitară, dar şi de dezvoltare personală şi logopedie.

Şcoala de Vară de la Centrul pentru Tineret „Ion Creangă” din Tuzla este unică în zona de sud a litoralului şi, potrivit coordonatorului său, Maria Damian Pascal, în fiecare zi micuţii sunt atraşi cu programe diverse, conform vârstei lor: „Am pornit la drum în luna aprilie când, iniţial, ne-am dorit să ajutăm copiii cu probleme. Ne doream să facem ceva pentru cei care aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă, în străinătate. Însă, cum am primit zeci de solicitări din partea altor micuţi din comună, am decis să răspundem tuturor doleanţelor. Aşa se face că, acum, zilnic, avem 50-60 de copii la cursuri, din cei 70 înscrişi”.f2

Lecţiile de chitară sunt predate pentru cei mici de Radu Crăciunescu şi Cristian Hariton, cele de artă de Oana Pică, cursurile de teatru şi artă dramatică sunt susţinute de Maria Damian Pascal, în timp ce Viorela Filip îi iniţiază pe copii în primele lecţii de canto. Totodată, micuţii cu probleme – ADHD, uşor retard etc – sunt ajutaţi de specialiştii în dezvoltare personală – Adrian Trică şi în logopedie – Elena Suzana Ghimici.

Tot în cadrul instituţiei publice poate fi vizitat şi un muzeu al tradiţiei populare, unde puteţi admira obiecte ce ţin de tradiţiile de botez, de nuntă, obiecte de gospodărie, de preparare a hranei etc, toate din zona Dobrogei.

Începând cu ediţia de anul viitor, spune custodele Centrului pentru Tineret „Ion Creangă” din Tuzla, o parte a activităţilor Şcolii de Vară se vor muta pe plajă. În plus, în scurt timp, va fi lansată revista Asociaţiei „Stratonis”, în paginile căreia vor apărea atât specialiştii voluntari implicaţi în Proiectul Şcoala de Vară, cât şi poveştile micuţilor care, anul acesta, i-au urmat cursurile.




Distracții în aer liber și relaxare din partea CJC pentru copiii îngrijiți de stat

În perioada vacanței de vară, cu sprijinul conducerii Consiliului Județean Constanța, copiii aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța vor avea parte de un program de jocuri în aer liber, plimbări şi distracţii.

Astfel, în urma demersurilor făcute de către Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu, copiii aflați în centrele de plasament au beneficiat de intrare gratuită la spectacolele Circului Globus. Acest parteneriat a început în urmă cu doua săptămâni și va continua până când toți copii se vor bucura de aceste spectacole.

„Copiii din centrele de plasament trebuie să beneficieze de o dezvoltare normală, trebuie să aibă acces în egală măsură la educație și la o viață decentă. Este datoria noastră să avem grijă ca ei să nu simtă lipsa unei familii “.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu, a mai declarat că acesta este un prim pas și că asemenea parteneriate vor fi încheiate și cu alte instituții:

“În primul rând vom merge la instituțiile aflate în subordinea consiliului, și aici mă refer la muzee, biblioteci și teatre. De asemenea, ne dorim să atragem în aceste demersuri și alți parteneri care să susțină inițiativa noastră de a asigura copiilor defavorizați bazele unei educații solide.”

 




Trei bărbaţi care pluteau în derivă cu o barcă pe Marea Neagră, salvaţi de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit pentru salvarea a trei cetățeni români, care se aflau pe o barcă ce plutea în derivă pe Marea Neagră. În data de 04.08.2016, ora 18.00, s-a primit o informare de la operatorul 112, că o ambarcaţiune de mici dimensiuni pluteşte în derivă la aproximativ 2 mile marine, pe direcția localității Eforie Nord.

Imediat, poliţiştii de frontieră au intervenit cu ambarcaţiunea de pe nava MAI 0201  din cadrul G.N. Constanţa și au identificat o barcă de agrement, de mici dimensiuni, în care se aflau trei persoane de sex masculin.

Bărbaţii au declarat că li s-a defectat motorul bărcii şi nu puteau să ajungă la mal, fapt pentru care ambarcaţiunea cu cei trei bărbaţi a fost remorcată de poliţiştii de frontieră până în portul Belona – Eforie Nord, aceştia ajungând în siguranţă la mal.

 




Evenimentele Teatrului de Vară, în săptămâna 8-14 august

8 August – Gasca Zurli- Intamplari din lumea povestilor

Întâmplări din lumea poveştilor” este o poveste de spre prietenie, sinceritate şi fair-play, un spectacol în același stil „zurli”: interactiv, plin de energie, culoare, cântece antrenante și multă veselie. Fetiței  Zurli îi place să se joace, dar când vine vorba să pună jucăriile la loc, găsește tot felul de motive și scuze. Fetița începe să caute tot felul de șiretlicuri, care să o ajute să scape de sarcina care i se pare atât de complicată. În ajutor îi cheamă pe Lupul din Scufiţa Roşie și pe Motanul din povestea lui Pinocchio, în speranța că aceștia îi pot da o rețetă magică prin care jucăriile să se strângă singure în coș. Ca niște prieteni adevărați, Truli, Clopoțel, Zdrănganel și Yuppi o ajută pe Fetița Zurli să înțeleagă că nu este bine să încerci să păcălești și să ascunzi adevărul. Până la urmă, ea promite, cum altfel decât cu degețelul pe năsuc, că își va pune singură ordine în lucrușoare de acum înainte. Tura Vura, cea mai caraghioasă vrăjitoare din lumne, își face apariția călare sau, mai bine zis, pe lângă Vrăjimăturică și încearcă să strice petrecerea. Nu reușește decât să stârnească râsul și să le arate copiilor cât de urât este să nu respecți regulile unui joc și să nu știi să pierzi.

Spectacolul este simplu şi pe înțelesul copiilor, cântecele sunt vesele și ușor de fredonat, totul este presărat cu joculețe simple, coregrafiile îi vor ridica de pe scaun chiar și pe părinți, iar mesajele vor fi cu ușurință reținute și aplicate. Un bilet este valabil pentru o singură persoană. Toți participanții la spectacol trebuie să cumpere bilet, indiferent de vârstă

(1 bilet este valabil pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 0-100 ani)

10 August – Regal Folcloric

Pe 10 August, pentru a doua oară în această vară, vor urca pe scena Teatrului de Vară din Jupiter cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară: Soții Cornelia și Lupu Rednic, alături de invitata sa Mioara Velicu. Sunteți așteptați să intrați în horă, deoarece se anunță un adevărat Regal Folcloric!

12 August- Un barbat si mai multe femei

Povestea a început în urmă cu aproximativ treizeci de ani, când Magda şi Claudiu s-au cunoscut pe un şantier din Bucureşti, ajutând la construirea unui nou bloc din Militari, clădire care va fi mărturie a unei lungi şi frumoase prietenii. S-au reîntâlnit la facultatea de teatru, amândoi debutând la Teatrul de Comedie în anii de studenţie. După absolvire, s-au îndreptat spre Teatrul din Petroşani, teatru în care s-a născut pentru prima oară un spectacol ce dăinuie şi astăzi, ca mărturie vie a legăturii dintre ei – Un bărbat şi mai multe femei. Piesa abordează, într-o manieră comică, eternul conflict dintre bărbat şi femeie, bazat pe lupta pentru supremaţie în relaţiile de cuplu. Care sunt şansele unui bărbat timid în faţa uneia sau mai multor femei, care, prin diverse forme de abordare, reuşesc să-şi atingă scopul?

Vă aşteptăm să-i urmăriţi în acest spectacol care vă va aduce zambetul pe buze şi vă va face să vă întrebaţi: Până la urmă, cine conduce? Bărbatul sau femeia?

Distribuţie: Magda Catone şi Claudiu Bleonţ

 




Virgil Coman a murit! În urmă cu câteva seri era invitat la Târgul de Carte de la Mangalia

20160728_210846Virgil Coman, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, a decedat în această seară, în urma unui infarct. Aflat la lansarea romanului „La marginea Imperiului – Origini”,  scris de Cristian Cealera, lui Virgil Coman i s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia medicilor de pe Ambulanţă pentru a-l resuscita. Din păcate, starea sa s-a agravat repede, cadrele medicale fiind nevoite să constate decesul.

Născut în 1973, Virgil Coman a fost licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea „Ovidius” Constanţa şi doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie.

Virgil Coman a fost invitatul Târgului de Carte de la Mangalia, chiar în urmă cu câteva zile, la lansarea volumului  „O istorie a orașului Cernavodă”, de Adrian Cârlescu și Sorin Marcel Colesniuc.




Poliţiştii recomandă podul nou de a Agigea pentru evitarea aglomeraţiei spre litoral

INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt anunțate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația oprită din cauza vreunui eveniment rutier, nici probleme majore privind fluența traficului pe arterele principale.

Totuși, având în vedere că începe weekend-ul, este posibil ca în a doua parte a zilei, pe mai multe drumuri importante din țară, în special DN1 București – Brașov și Autostrada A2 București – Constanța, valorile de trafic să crească.

Dacă în drumul către stațiunile montane de pe Valea Prahovei vor apărea probleme de fluență între Ploiești și Brașov, pe sensul de urcare, sfătuim conducătorii auto să aibă în vedere și ruta alternativă DN1A Ploiești – Vălenii de Munte – Cheia – Săcele – Brașov.

În ceea ce privește călătoria către litoral, facem câteva precizări. La această oră, traficul pe Autostrada Soarelui se desfășoară în condiții normale. Este posibil însă ca, după ora 14.00, circulația pe sensul către Constanța să se intensifice. Ținând cont și de experiența zilelor de week-end ale săptămânilor trecute, în care au avut loc numeroase evenimente rutiere produse pe fondul neatenției conducătorilor auto și a neadaptării vitezei la condițiile de drum (cele mai frecvente cauze pe această arteră rutieră), recomandăm șoferilor să manifeste prudență sporită la volan, să se asigure corespunzător la efectuarea manevrei de schimbare a benzii de circulație și să mărească distanța de siguranță în mers.

Poliţiştii rutieri care patrulează pe autostrăzi au constatat că zilnic, mulţi conducători auto opresc nejustificat pe banda de urgenţă, creând astfel situaţii periculoase. Din acest motiv, amintim că o prirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă).

Important de reținut este și faptul că podul nou din zona localității constănțene Agigea (peste Canalul Dunăre – Marea Neagră) este deschis și poate fi folosit fără probleme de automobiliștii care intenționează să se deplaseze către stațiunile din sudul Constanței. Pe podul vechi (care este mai cunoscut și mai utilizat de către automobiliști) se execută lucrări de reabilitare și la sfârșit de săptămână se formează frecvent aglomerație.

Precizăm că în vederea monitorizării traficului rutier și pentru asigurarea fluenței acestuia, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. va survola Autostrada A2 București – Constanța în acest sfârșit de săptămână.




Cursuri de prim-ajutor pentru cetățeni, organizate de SMURD pe litoral

 

Caravana SMURD „Fii pregătit!” va ajunge pe litoral în perioada 6 – 11 august, în intervalul orar 10:00-18:00 și va fi amplasată în zonele cele mai frecventate de turiștii aflați la malul mării.

Pe data de 6 și 7 august, Caravana va fi în Piațeta Perla, din stațiunea Mamaia unde, timp de două zile, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța va organiza cursuri de pregătire a populației pentru acordarea de prim ajutor în situații de urgență.

În zilele de 8 și 9 august, Caravana va ajunge pe plaja dintre stațiunile Saturn și Venus, iar pe 10 și 11 august, va fi la Mangalia, în portul turistic.

Cursurile oferite vor include şi prezentarea principalelor dezastre naturale care pot afecta România — cutremure, inundații, incendii — cât și modul în care populația se poate pregăti pentru a le face față.

Centrul mobil are o sală de școlarizare cu o capacitate de 40 de persoane și este dotat cu echipamente medicale și de prim ajutor, dispozitive portabile, inclusiv simulatoare, ce permit instruirea eficientă a participanţilor.

Cei care doresc să participe la cursurile organizate în Caravana SMURD „Fii pregătit!” se pot înscrie pe pagina de internet a Fundației pentru SMURD – http://fundatiapentrusmurd.ro/centrul-mobil-de-instruire-smurd/.

Caravana SMURD „Fii pregătit!” este un proiect al Fundației pentru SMURD, derulat cu susţinerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi finanțat cu sprijinul Fundației Vodafone România.

 

 




Ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană pentru persoanele defavorizate

În perioada  08  –  18 August 2016  se vor redistribui ajutoarele POAD 2015.

Beneficiarii  vor ridica ajutoarele alimentare de la  CANTINA SOCIALĂ,  str. Negru Vodă, în intervalul  orar  9.00 – 16.00  după următoarea planificare:

 

 

LITERA

PLANIFICAREA 

RIDICARE AJUTOARE

  

A – B – C

LUNI

  08.08.2016    

 

D – E – F – G – H – I – J –  K/L

MARŢI

    09.08.2016    

 

M – N – O – P

MIERCURI

  10.08.2016    

 

R – S – T-  U – V – W – Z

JOI

    11.08.2016    

 

TOATE   LITERELE

VINERI

    12.08.2016    

16.08. – 18.08. 2016

 

        Fiecare beneficiar va primi 1 (una) cutie.

 

        Pentru ridicarea alimentelor, persoanele trebuie să prezinte cartea de identitate în original  și documente care să ateste calitatea de beneficiar conform art. 3 alin 1, lit.  a – h din H.G nr. 799/2014 (cupon pensie sau certificat medical de handicap, etc.).

 

 




Evenimentele AU(GUST) de distracție în stațiunea Mamaia și Constanța

Intrăm în ultima luna a verii dar calendarul de evenimente al acestui sezon estival continuă să ofere surprize de proporție în materie de evenimente și activități pentru turiști.

Obișnuiți ca, pe timpul verii, weekendul să fie în fiecare zi, turiștii sunt așteptați să își identifice evenimentele și activitățile potrivite, atât pentru familii cu copii, cât și pentru iubitorii de distracție și viață de noapte.

Luna august vine cu și mai multe surprize, astfel încât, la finalul sezonului, să vorbim despre o vară record de turiști și vânzări pe litoralul românesc.

Cultură, modă, sport, concerte, festivaluri, expoziții, istorie, teatru, nume celebre și artiști români sau internaționali, sunt ingrediente care nu au lipsit de pe lista evenimentelor de care ne-am bucurat și de care urmează să ne bucurăm în stațiunea Mamaia, Satul de Vacanță și Constanța.

Seria concertelor și evenimentelor culturale continuă în Constanța și în stațiunea Mamaia.

În această seară participăm la cea mai stralucitorare gală din Mamaia, Gală Mamaia Music Awards, începând cu oră 20:30, la Piațeta Perla, unde, pe covorul roșu vor urca nume din industria muzicală românească precum Paula Seling, Adrian Enache, Marcel Pavel și mulți alții. Evenimentul face parte din calendarul de evenimente Mamaia Style, iar, pentru al doilea an consecutiv, Asociația Litoral – Delta Dunării devine partener oficial în promovarea și susţinerea acestui eveniment, din taxa de promovare a agenților economici din Mamaia și Satul de Vacanță.

Un eveniment care deasemenea face parte din calendarul Asociației Litoral – Delta Dunării este și “O Vară de Poveste”, seria de petreceri și evenimente pentru cei mici, dar și pentru părinți, care fie se pot alătura paradei personajelor de poveste din Piațeta Cazino, începând cu oră 19:00, fie pot fi spectatorii unor numere de magie, pictură pe față și concerte în Satul de Vacanță, începând cu ora 18:00.

Piațeta Cazino găzduiește, până pe 4 septembrie, în fiecare weekend, începând cu ora 20:00, “Festivalul Verii”, sub conceptul “Carusel COOLtural”, cu piese de teatru și momente muzicale, pe scena căruia au urcat deja foarte multe nume celebre, interpreți de muzică și actori.

Piața Ovidiu vă invită la al treilea weekend de SummerKiss Live Concerts, cu o lista de artiști ai momentului, cu cele mai ascultate, difuzate și fredonate piese, sâmbătă incepand cu ora 20:00.

Rămânem în zona concertelor și distracției și nu avem cum să nu menționam cele mai cool petreceri din cluburile din Mamaia, pe plajă sau pe piscină, care, weekend de weekend, au umplut serile și au adus publicului nume celebre din industria muzicală românească și internațională.

Printre atracțiile estivale rămân plimbările cu telegondola sau cu autobuzul etajat, o bălăceală de neuitat în parcul acvatic Aqua Magic, dar și o vizită la Delfinariul din Constanța, care mâine, 5 august, vă invită, începând cu ora 10:00, la Ziua Delfinului, cu un program interactiv atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va așteaptă toată luna august să vizitați exponatul Basorelief Mithriatic descoperit la Constanța.

De asemenera, vor fi organizate numeroase evenimente pentru a sărbători Ziua Marinei Române, în perioada 4-15 august. Vineri, 5 august, orele 19:00 – 20:30, turistii sunt asteptati la concertul sustinut de Muzica Militara a Fortelor Navale in Statiunea Mamaia, Piateta Perla, iar sambata, 6 august, intre orele 09:00 – 19:00, avem Ziua Portilor Deschise in Portul Militar si la Muzeul Marinei din Constanta.

Dacă v-am convins că vara cele mai frumoase evenimente se întâmplă în Stațiunea Mamaia, încă aveți timp să va pregătiți bagajele pentru un sejur de excepție pe litoralul românesc.




Atenţie părinţi! Îngheţata cu arome artificiale favorizează apariţia sindromului ADHD la copii!

Studiul privind calitatea sortimentelor de înghețată cu arome, precum și a celor cu fructe/suc de fructe face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în zahăr și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea înghețatei cu arome și a celei cu fructe/suc de fructe, 64 de sortimente de înghețată (39 înghețate cu arome și 25 înghețate cu fructe/suc de fructe), cu arome diferite (lime, căpșune, pepene roșu, cocos, banană, tiramisu, ciocolată, fructe de pădure, vanilie, rom, frișcă, mentă, cola, iaurt, kiwi și pepene galben) și cu conținut de suc de fructe (lămâie, ananas, fructe de pădure, căpșune, vișine, fructe tropicale, pepene roșu, pepene galben, ananas, cocos, cireșe și mango). Au fost analizate sortimente de înghețată fabricate/distribuite de către: Alpin 57 Lux (Sebeș-Alba), Nestle România, Macromex (București), Unilever România, România Hypermarche, Kubo Ice Cream Company (Piatra Neamț), Betty Ice (Suceava), Haagen Dazs (Germania), Maresi FoodBroker (Arad), Kaufland, Carrefour, G7 (Italia) și Corte Diletto Ltd (Bulgaria).

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

La realizarea studiului s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1. Îmbunătățirea nivelului de informare al consumatorului de înghețată cu arome sau suc de fructe prin furnizarea de informații rezultate în urma analizei acestor tipuri de produse.
  2. Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.
  3. Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de înghețată industrială.
  4. Prezentarea unor sugestii de consum.

La nivelul consumatorilor, trebuie să existe o distincție netă între înghețata facuta in casa și înghețata industrială. Prima se face din materii prime proaspete, iar comparativ cu cea industrială prezintă următoarele caracteristici: este produsă de același furnizor, prezintă un conținut mai redus de grăsimi (6…10% față de 8…12% în cazul celei industriale), are mai puțin aer în compoziție (max. 35%, adică mai puțin de jumătate față de cea industrială). Ingredientele specifice înghețatei facute in casa sunt, în ordine: laptele (min. 60%), zaharurile (14-24%) și smântâna (5…20%), eventual lapte praf – pentru echilibrarea conținutului proteic și a structurii, ouă, adaosuri diverse (cacao, semințe ș.a.) cu rol important în asigurarea echilibrului lichid-solid.

Înghețata industrială este produsă cu multe luni înainte de consum și este preparată din lapte praf, concentrate și sucuri de fructe și numeroși aditivi. În timpul răcirii se introduce în compoziție mult aer (până la 100…130% din volumul propriu), conferindu-se astfel compoziției moliciune și lejeritate. Pentru că se distribuie la distanțe mari, este nevoie de lanțuri frigorifice complexe și eficiente.

Pentru a alege în cunoștință de cauză, consumatorul de înghețată industrială trebuie să găsească pe eticheta acestui tip de produs alimentar suficiente informații atât în privința tipului de înghețată, cât și din punct de vedere al valorii nutriționale a produsului respectiv.

Analizând cele 25 de sortimente de înghețată cu fructe/suc de fructe din punctul de vedere al corelației dintre denumirea produsului și cantitatea ingredientului care apare în denumirea acestuia s-a constatat ca la înghețata cu fructe/suc de fructe, cantitatea de suc din produsele analizate variază, în medie, între 0,11% și 9,6%.

În ceea ce privește nutrienții conținuți de fiecare tip de înghețată analizată, facem următoarele precizări:

– toate produsele prezintă cel puțin o declarație nutrițională corespunzătoare pentru 100 grame produs finit.

– având în vedere faptul că în cele 64 de sortimente de înghețată există cantități mai mari sau mai mici de 100 de grame, majoritatea consumatorilor nu au deprinderea necesară de a calcula cantitatea de nutrienți asimiliată de organism în urma consumării cantității de înghețată din ambalajul respectiv. Totuși, la un număr redus de sortimente de înghețată, există, în tabelul aferent declarației nutriționale, valorile corespunzătoare pentru fiecare tip de nutrient din cantitatea de produs existentă în ambalaj.

În privința principalilor nutrienți, pe baza declarației nutriționale, s-a constat că înghețatele analizate prezintă valori mari în ceea ce privește:

carbohidrații care ating la unele produse nivelul de 38 grame din 100 grame produs, în timp ce zahărul adăugat atinge nivelul de 34,68 grame din 100 grame produs, respectiv de trei ori mai mult decât conține 100 ml de băutură răcoritoare pe bază de cola.

valoarea energetică în cazul sortimentelor de înghețata cu arome se situează între 82 kcal și 268 kcal, în timp ce la sortimentele de înghețată cu suc de fructe, aceasta ia valori între 85 kcal și 284 kcal.

2.      Identificarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui produs în vederea prezentării unor puncte de vedere privind calitatea acestora.

Ce conține înghețata? Ingredientele regăsite în compoziția înghețatelor analizate sunt următoarele: apă, lapte praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, lapte condensat degresat, proteine din lapte, iaurt, zer pudră, proteine din zer, unt clarifiat, frișcă, praf din gălbenuș de ou, grăsime vegetală din nucă de cocos, ulei de cocos, ulei de palmier, ulei de rapiță, fibre de Psyllium, fibre de inulină, pesmet din grâu, sare iodată, extract de cafea, zahăr, sirop de glucoză, sirop de zahar invertit, sirop de caramel, dextroză, lactoză, fructoză, lecitină din soia, amidon, gelatină de porc, preparate aromatizante, concentrate vegetale cu rol de colorare, sfeclă roșie, curcumină, arome și pectine.

Legislația în vigoare precizează faptul că pe o etichetă ingredientele se menționează în ordine descrescătoare din punct de vedere al cantității regăsite în alimentul respectiv, adică primul ingredient se regăsește în produsul respectiv în cantitatea cea mai mare, cel de-al doilea ingredient se regăsește într-o cantitate mai mică decât primul,  ș.a.m.d.

Având în vedere acest aspect, s-a realizat o analiză din punct de vedere al primului ingredient și s-au constatat următoarele:

– la sortimentele de înghețată cu arome, 2 din 5 produse au ca prim ingredient laptele praf degresat (0,1% grăsime) reconstituit, iar 5 din 9 produse au ca prim ingredient apa;

– la sortimentele de înghețată cu suc de fructe, 3 din 7 produse au ca prim ingredient apa și tot atâtea laptele praf degresat reconstituit.

În compoziția fiecărui tip de înghețată industrială se regăsesc în medie 24 de ingrediente, comparativ cu înghețata tradițională unde se folosesc în medie 6 ingrediente.

În concluzie, în majoritatea înghețatelor analizate predomină grăsimile exotice hidrogenate de origine vegetală și zaharurile sub diverse forme.

3.      Identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate și prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sănătății consumatorului de înghețată industrială.



86,63 % – rata de promovare la proba scrisă a Concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante, după contestații

Miercuri, 3 august 2016, au fost afişate rezultatele probei scrise din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar, după soluţionarea contestaţiilor.

Astfel, rata de promovareeste de 86,63 % încreştere cu 2,61 faţă de procentul înregistrat înainte de depunerea contestaţiilor. 15 candidaţi – respinşi iniţial – au  promovatconcursul.

Rezultatele finale, pe tranşe de note, după soluţionarea contestaţiilor, indică următoarea situaţie: 298 de  candidați (51,73 %) cu note între 7 şi 10; 201 candidaţi (34,89%) cu note între 5 şi 6,99 și 77 de candidați cu note sub 5,00 (13,36%).

În perioada 8-9 august a.c., vor avea loc ședințele publice de ocupare a celor 169 de posturi pentru angajare pe perioadă nedeterminată la  care participă candidații care au au obţinut minimum nota 7 (şapte) atât la probascrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului.

Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii cu cel puţin nota 5 (cinci), atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului vor fi repartizaţi  pe cele 1.462 de posturi complete și incomplete.




Punct de prim-ajutor pe plaja din Techirghiol

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, consolidarea climatului de securitate a cetăţenilor care tranzitează staţiunile litoralului românesc şi optimizarea misiunilor de răspuns, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a operaţionalizat luni, 1 august a.c., un nou punct de prim-ajutor.

Acesta este amplasat pe plaja din Techirghiol şi va fi încadrat în permanență cu doi paramedici SMURD, pregătiți să răspundă urgențelor medicale ce pot apărea în rândul celor prezenți în acestă stațiune.

Punctul de prim-ajutor este dotat cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilator semi-automat, materiale sanitare şi targă, precum şi aer condiţionat. În zona acestuia este amplasată şi o ambarcaţiune cu motor încadrată cu un scafandru, pentru căutarea- salvarea unor eventuale persoane aflate în pericol de înec.

Proiectul, iniţiat în premieră la începutul sezonului estival, pentru Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor care tranzitează staţiunile litoralului românesc.




Profesorul Mihai Covaci a încetat din viaţă

DIRECTORProfesor respectat şi director al Şcolii nr. 2 „Sfântul Apostol Andrei” Mangalia timp de 15 ani, Mihai Covaci s-a stins din viaţă.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace!




Ziua Porţilor Deschise în Portul Militar Mangalia

IMG_3012