17 aprilie 2024

Profesorul Traian Broască, ”vinovat” de reușita Innei, așezat la loc de cinste pe panoul învingătorilor

Campania “Oamenii cu care ne mândrim!”, lansată, anul trecut, de Primăria Mangalia continuă și în 2014. Personalitatea căreia autoritățile publice locale îi rezervă, în aceste zile, un loc pe panoul amplasat în centrul Mangaliei este prof. Traian Broască. Calitățile sale de pedagog au fost concretizate prin șlefuirea unor tinere talente care, în prezent, evoluează pe scene din țară, dar și din străinătate, bucurându-se de un succes răsunător. 

Printre tinerii talentați care s-au pregătit cu prof. Traian Broască se află Inna, Cream, Angels, Crina Bălan și mulți alții. Timp de 30 de ani, dascălul şi-a consolidat o carieră în muzică, în calitate de compozitor şi dirijor al Muzicii Reprezentative a Marinei Militare din Mangalia şi Ansamblului „Albatrosul” al Forţelor Navale. Deşi în anul 1998 a trecut în rezervă, pasiunea pentru muzică a fost mai puternică, astfel că a continuat să lucreze în domeniu în calitate de pedagog. De atunci şi până în anul 2010, a activat ca profesor de canto în cadrul Casei de Cultură, reuşind să pună bazele Corului „Callatis” cu care a câştigat numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a Ansamblului „Creativ-Art”. „Îmi aduc aminte cu plăcere de cea mai înfloritoare perioadă, când directorul Casei de Cultură era Viorel Chiurtu, perioada în care s-au remarcat cele mai multe voci şi instrumentişti ai oraşului. Mangalia are copii talentaţi şi valoroşi, care vor duce peste hotare numele oraşului în care s-au format ca artişti. Însă fără o pregătire asiduă din punct de vedere vocal şi fără o susţinere financiară pe măsură, mulţi se pierd în anonimat şi este păcat pentru aceste făpturi înzestrate cu talent. Eu voi continua să-i susţin cu mijloace modeste, dar cu o pregătire profesională performantă”, a explicat prof. Traian Broască.

Timp de 3 ani (2010-2012), a activat ca profesor la Facultatea de Muzică Constanţa, unde a pregătit un număr însemnat de studenţi. Acesta a înfiinţat „Centrul de Formare şi Perfecţionare Vocală Mangalia”, în cadrul căruia a „şlefuit” voci importante din muzica autohtonă, cum ar fi: Ruxandra Iliescu (Blaxy Girls), Ramona Hanganu (band-ul Grupului Divertis), Adela Popescu, Andreea Olariu şi Iulia Puşchilă, finaliste la Vocea României, Lisa Opriş, semifinalistă în acelaşi show de televiziune.

În prezent, profesorul Traian Broască se ocupă de formarea vocii micuţei Ioana Bărbuliceanu din Mangalia, un talent autentic, care a participat şi câştigat un premiu important la Festivalul de Muzică de la Dublin. Însă cea mai mare satisfacţie o are prof.Traian Broască, atunci când vorbeşte despre fosta sa elevă Alexandra Apostoleanu (INNA).  „Alexandra, cum îmi place să-i spun, a cântat mereu din tot sufletul, încercând să mă convingă de calităţile ei vocale. Avea opt ani, când a debutat în cadrul „Centrului de Formare şi Perfecţionare Vocală Mangalia”, ulterior ajungând la performanţe vocale extraordinare raportate la vârsta ei fragedă, animată, bineînţeles, de ambiţie şi voinţă deosebite. A evoluat frumos, a fost o elevă disciplinată, iar acum mă mândresc că am fost profesorul ei”, mai spune Traian Broască. Membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prof.Traian Broască a terminat una dintre cele mai prestigioase instituţii militare de învăţământ din ţară – Şcoala de Ofiţeri, Dirijori de Muzică – Bucureşti, a absolvit Facultatea de Arte Bucureşti şi are un Master în Artă Muzicală. Începând cu anul 2014, pregăteşte „Corul de copii Callatis Mangalia România”, care va participa la mai multe festivaluri corale naţionale şi internaţionale.

5 thoughts on “Profesorul Traian Broască, ”vinovat” de reușita Innei, așezat la loc de cinste pe panoul învingătorilor

  1. In realitate Marius Chircu a facut munca si Traienel s-a laudat. Pana si pe Xandra fata lui Brosket a slefuit o Marius dar rasplata a fost un sut in fund din partea sa.

  2. Cine nu stie cum e cu ,,artistele,, tinde sa puna botul. Gasesti un copmpozitor , te dai bine pe langa el , si te face vedeta. Nu conteaza ca ai studiat pana atunci cu Brosca , Soarece sau Soparla.
    Faptul ca Inna , Cream sau Angels au fost racolate de cine trebuie nu are prea multa treaba cu ceea ce au studiat pana atunci. Aaa uitasem de Xandra . Cine e Xandra ???

  3. cea mai buna voce a mangaliei este Luminita Zaharescu dar cum nu era chiar asa sexy nu a contat.

Comments are closed.