18 septembrie 2024 4:01

Spectacol pe plaja din Venus, oferit în această duminică de micii șahiști ai Școlii Gimnaziale Nr.1 din Pecineaga

șah

șah

Școala Gimnazială Nr.1 Contraamiral Petrică Stoica din Pecineaga în parteneriat cu Primăria Pecineaga organizează duminică, 26 mai 2024, ediția I a concursului local de șah intitulat ”Șah la malul mării” pe plaja din Venus, Mangalia la care sunt angrenate 22 echipe participante din zonă, 12 învățământ primar și 10 învățământ gimnazial (elevi nelegitimați).

Echipele vor fi formate din câte 3 elevi (2 băieți și o fată).

Sistemul de joc va fi de tip elvețian, cu timp de joc de 10 minute + 3 sec. pentru fiecare jucător.

Etapa concursului și rezulatele vor fi afișate în timp real pe  https://chess-results.com cu urmatoarele linkuri pentru ambele cicluri de învățământ https://chess-results.com/tnr937164.aspx?lan=27 și https://chess-results.com/tnr937166.aspx?lan=27 .

Arbitrajul va fi efectuat de către prof. Andrei Furcă.

Partenerii concursului Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Județeană de Șah Constanța, Directia Județeană de Sport Constanța și Federația Mondială de Șah Școlar.

„Șahul este o realitate în mișcare, care își schimbă forma de la o secundă la alta.” – Vladimir Nabokov

În zilele noastre, în care totul se mișcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Șahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătățește capacitatea de atenție a copiilor și îi învață să rămână concentrați pentru mai mult timp.

„Șahul este cunoscut  drept un “sport al minții”, ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulți, cât și pentru copii. Îi învață pe copii să nu renunțe ușor, să depășească obstacolele și să accepte pierderile și să învețe din ele. De asemenea, acest sport îi învață pe copii să își asume riscuri și să aibă încredere în ei, să aibă inițiativă și să devină personalități active și optimiste”, ne-a declarat directorul unității de învățământ, prof. dr. Loredana- Eugenia Dima.

Deasemenea, directorul unității de învățământ mai spune că inițiativa a pornit și datorită faptului că trei cadre didactice ale unității de învățământ au absolvit programul pentru dezvoltarea profesională continuă în cadrul programului național ”Educație prin șah” propus de Federația Română de Șah în colaborare de Ministerul Educației.

Obiectivele specifice al concursului sunt:

  • Antrenarea capacității de a lua decizii într-un interval de timp foarte scurt;
  • Mediatizarea jocului de şah în rândul elevilor;
  • Cultivarea spiritului de competiție și integrarea rapidă în atmosfera de concurs;
  • Formarea spiritului de echipă și a fairplay-ului în rândul elevilor.