8 septembrie 2024 2:48

Spitalul Clinic de Urgență Constanța și-a făcut bilanțul anului trecut. Sute de mii de pacienți i-au călcat pragul în 2023

Spitalul de Urgență Constanța

Spitalul de Urgență Constanța

În 2023, până la 31 decembrie, în cadrul SCJU Constanţa au fost trataţi 76.340 pacienți (53.068 spitalizare continuă/23.272 spitalizare de zi). În total, la UPU au fost 150.085 pacienți (141.532 în 2022). Dintre aceștia, au fost internaţi 33.587.

În timpul sezonului estival (1 iunie – 31 august 2023), la UPU s-au prezentat 42.067 de pacienți (35.659 cod verde, 4.034 cod galben, 816 cod roșu).

Pe tot parcurul anului, au fost acordate 104.350 consultaţii Ambulator integrat și Ambulator de specialitate.

5,94%, dintre bolnavii tratați în cadrul SCJU Constanța sunt din alte județe.

Din punct de vedere al resursei umane, în momentul de faţă, Spitalul Județean Constanţa are 3.633 angajati. Sunt vacante 313 posturi (personal TESA, medici, asistenţi, personal auxiliar)

Care sunt sursele de finanțare ale Spitalului Clinic de Urgențe

Suma totala a BVC pentru anul 2023, aprobată prin HCJ nr. 255/29.11.2023, este de 741.713.091 lei.

SCJU Constanţa nu înregistrează nicio plată restantă, cu excepția programelor naționale de sănătate pentru care se aşteaptă finanţarea.

Veniturile unităţii provin din:

  • Contractul încheiat cu CJAS Constanţa
  • Ministerul Sănătății, prin DSP  (programe de sanatate, Acțiuni prioritare – bunuri pentru ATI, Acțiuni de sănătate –  Salarii, bunuri și servicii pentru UPU – SMURD, salarii  pentru: rezidenți, laboratorul de sănătate mintală, Medicina sportivă, planing familial)
  • Bugetul local -24.300.000 lei (finanțare pentru secțiunea de funcționare-14.000.000 de lei), finantare pentru sectiune dezvoltare (8.300.000 de lei)
  • INML – Salarii medicină legală
  • Veniturile proprii ale spitalului – Chirii, servicii medicale la cerere, coplată pacienți, taxa de însoțitor, taxe Medicină Legală
  • Donații și sponsorizări
  • Execendentul anilor precedenți (19.573.845 de lei la finalul anului 2022)
  • Fonduri nerambursabile

Din toate aceste surse s-a încasat, pana la 30.11.2023, suma de 584.314.143 lei. Din totalul incasarilor au fost efectuate plati în valoare de 556.525.124 lei.

Investițiile anului 2023

Misiunea actualei echipe manageriale a SCJU Constanţa este de a asigura un act medical continuu şi de calitate, într-un mediu sigur şi confortabil, astfel încât pacienţii să beneficieze de cele mai bune tratamente şi îngrijiri.

În acest sens, în ultimul an au avut loc o serie de investiţii din fonduri private, din veniturile proprii, cu sprijinul Consiliului Judeţean dar şi cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

Din veniturile proprii, dar şi cu sprijinul Consiliului Judetean Constanţa, s-au achizionat anul acesta mai multe echipamente de înaltă performanţă care vor deservi zona de imagistică. Costurile totale depăşesc 40 milioane lei.

Este vorba despre:

  • două echipamente Computer Tomograf,
  • un RMN cu intensitatea campului de minim 3.0 tesla,
  • un echipament RX digital grafie cu 2 detectori,
  • un aparat de radiologie cu mamografie, tomosinteză și sistem biopsie cu vacuum
  • un sistem informatic integrat de tip pacs/teleradiologie bazat pe infrastructura hardware si software de tip hiperconvergenta pentru conectarea serviciilor medicale de imagistică

Din fonduri private (venituri exclusiv din sponsorizări), a fost complet reabilitată secţia clinică Chirurgie Plastică, secţie care nu fusese renovată niciodată şi care, în perioada pandemiei, a funcţionat ca secţie “tampon” (aici erau internaţi pacienţii diagnosticaţi cu Covid).

Lucrările de renovare au început în anul 2021, s-a înlocuit absolut tot ce presupune instalaţie electrică, termică, sanitară. Noua secţie dispune de centrală de tratare şi purificare a aerului (CTA), obiecte sanitare şi termice noi, mobilier nou, linoleum şi tapet antibacterian conform ultimelor standarde. Totodată, în cadrul lucrărilor a fost înlocuit şi tabloul general de distribuţie, s-a achizitionat o nouă masă de operaţii.

Tot datorită sponsorilor şi echipamentelor medicale de top achiziţionate şi oferite, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa au loc investigatii şi interventii chirurgicale de înaltă precizie si performanţă, care înainte nu erau posibile.

La începutul anului 2023, secţia clinică Urologie a fost dotată cu un sistem de ureteroscopie flexibilă şi litrotiţie tip laser care permite abordarea minim invazivă a litiazei renale, precum și o masă de operație. Datorită tehnologiei de ultimă generaţie, litiaza renală este tratată acum fără nicio incizie iar pacientul poate fi externat a doua zi.

La Obstetrică Ginecologie au fost donate două turnuri complete de laparoscopie şi histeroscopie 4k  pentru secţia Obstetrică Ginecologie.

Una dintre sălile de operatii de la Chirurgie a fost dotată cu un turn de un sistem de chirurgie laparoscopică cu tehnologie 4K NIR/ICG care permite identificarea mai rapidă a reperelor anatomice și astfel asigură diminuarea timpilor operatori. Interventiile realizate au mult mai multă precizie, ceea ce asigură o rată scăzută de complicații, recidivă sau re-intervenție.

Tot din 2023 SCJU Constanţa asigură servicii medicale de cardiologie pediatrică. In Constanta, din pacate, nu exista niciun medic specialist în cardiologie pediatrică. A fost o reală provocare aducerea în echipă a unui medic specialist de la Bucureşti. Cu sprijinul sponsorilor, au fost achizitionate şi sonde speciale pentru ecografiile cardiace pe care domnul doctor Florin Ionescu le efectuează. In momentul de faţă, în cadrul sectiei de Pediatrie, sunt asigurate consulturi de cardiologie, ecografii cardiace pediatrice si neonatale, Holter EKG pentru copii şi  pentru nou-născuţi, holter tensiune arterială.

La Radioterapie au fost realizate o serie de lucrări la instalaţia electrică pentru a fi posibil un upgrade major pentru acceleratorul linear de particule. Performanţele echipamentului au fost considerabil îmbunătăţite prin instalarea sistemului CBCT (Computer Tomograf cu Fascicul Conic) care permite utilizarea celor mai mai avansate tehnici de radioterapie pentru pacienţii oncologici, oferindu-le astfel mai multe șanse de vindecare și îmbunătăţindu-le calitatea vieții. Aparatura a fost achizitionată de către Ministerul Sănătăţii prin Banca Mondială în cadrul aceluiasi proiect care a permis achiziţia acceleratorului linear de particule.

Şi Terapia Intensivă a beneficiat de noi dotări. Secţia a primit un echipament pentru intubaţie dificila care constă într-o platformă cu monitor, videolaringoscop şi fibrobronhoscop si care poate poate fi utilizat cu succes atât la copii cât și la adulți. In plus, sectia este într-o continuă dezvoltare, aceasta fiind inclusă în cadrul proiectului de digitalizare derulat de catre MS.