21 noiembrie 2024 18:32

(VIDEO) O firmă din Constanța vrea 2 hectare de teren din stațiunea Venus la preț de nimic. Primăria percepe taxă de parcare deși terenul este concesionat

În urmă cu câteva zile, cotidianul Ziua de Constanţa publica articolul „Primăria Mangalia, executată silit de o firmă din Arad. Un teren intravilan de peste 20.000 mp, în valoare de 1,1 milioane de euro, scos la licitaţie”.

De fapt, acest teren, care este situat în imediata apropiere a plajei din staţiunea Venus, cu o suprafaţă de peste 2 hectare, valorează  cel puţin 6 milioane de euro, în condiţiile în care suprafeţe similare situate lângă mare se vând la preţuri cuprinse între 300 – 500 euro/mp.

Care este, însă povestea din spatele acestei licitaţii bizare pentru cunoscători şi extrem de profitabilă pentru cei care vor să cumpere la preţ derizoriu o halcă de teren la doi paşi de mare?!

Această suprafaţă de teren a fost concesionată de către Primăria Mangalia, Societăţii Mega Conect SRL pentru o perioadă de 25 de ani, care intenţiona să construiască un aqua parc.

Dar soarta acestui teren s-a complicat, ajungând să fie scos la licitaţie. De ce?

Potrivit Ziua de Constanța, SC Cucor SRL Mangalia, firmă deţinută de către naşul primarului Cristian Radu avea de încasat de la Primăria Mangalia suma de 1 milion lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări executate, dar neachitate. Situaţie cel puţin stranie, în condiţiile în care Primăria îi dă lucrări, adică îi face o favoare, dar nu i le plăteşte…

Atunci, administratorul firmei, nașul primarului Cristan Radu, ca să nu atace direct Primăria, a cesionat debitul Societăţii Picadilly SRL din Arad, care a solicitat executarea silită a Municipiului Mangalia prin vânzarea terenului din Venus, în suprafaţă de peste 2 hectare.

Terenul a fost evaluat la valoarea de 9.337.425 lei plus TVA, conform raportului de expertiză întocmit de către expertul evaluator Olga Jaloba – Udor.

Până în prezent, au avut loc trei licitaţii, niciuna finalizată cu adjudecarea terenului, cea  mai recentă având loc la data de 21.06.2024. Preţul de pornire a fost de 50% din valoarea la care a fost evaluat terenul, respectiv 4.688,712,50 lei plus TVA.

La termenul din data de 21.06.2024, creditoarea SC Picadilly SRL a solicitat suspendarea executării silite.

De asemenea, SC Mega Conect a depus adresă prin care a solicitat să se aducă la cunoştinţa creditoarei şi celorlalţi participanţi la licitaţie faptul că  deţine un contract de concesiune pentru o perioadă de 25 de ani, începând cu 18.02.2015, intabulat şi în cartea funciară.

La licitaţie s-au înscris două societăţi şi o persoană fizică, ce au depus recipise care atestau că au consemnat sumele care se impuneau pentru participare.

Dar ce să vezi, nici această a treia tentativă de vânzare la licitaţie a terenului cu pricina nu s-a concretizat într-o veritabilă adjudecare, motivul fiind cel puţin surprinzător, anume că debitoarei, Primăriei Mangalia nu i-ar fi fost comunicată publicaţia de vânzare, nefiind îndeplinită procedura. Astfel, executarea silită va fi reluată la cererea creditoarei, fiind, deocamdată, suspendată.

Potrivit unor surse, destinaţia acestui teren nu va mai fi construirea unui aqua parc, aşa cum intenţiona Mega Conect, ce deţine terenul în concesiune în mod legal, în baza contractului de care am amintit şi care are o durată de 25 de ani, ci locuinţe de vacanţă cu multe etaje, aşa cum se înalţă în mai toate staţiunile din sudul lioralului şi chiar în Mangalia, în zone cât mai aproape de mare.

Şi mai curios este faptul că la distanţă de numai o oră de la a treia tentativă de vânzare la licitaţie, adică pe 21.06.2024, Primăria Mangalia a montat pe această suprafaţă de teren, care nu-i aparţine, întrucât a concesionat-o contra unor redevenţe anuale, mai multe pancarte inscripţionate „Parcare cu plată”.

Tariful este de 5 lei/oră, respectiv 20 de lei/zi, în condiţiile în care primarul se laudă pe unde are ocazia (reţele de socializare, publicaţii online etc.) că le oferă turiştilor, care îşi petrec vacanţele la noi, locuri de parcare gratuite.

Aşa cum am precizat mai sus, iniţial, licitaţia va porni de la 50% din preţul la care a fost evaluat, adică 4.668,712,50 lei.

Dacă nici în aceste condiţii, terenul nu se va vinde la preţul sus-menţionat şi dacă vor exista cel puţin 2 licitatori, terenul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit, chiar dacă acesta este mai mic decât valoarea creanţei ori a garanţiei, dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire al primei licitaţii.

Vânzarea se va putea face chiar dacă se va prezenta un singur licitator care oferă preţul de la care începe licitaţia. Asta înseamnă, că acea personă participantă la licitaţie ar putea cumpăra 2 hectare de teren lângă apa mării cu doar 30 de euro/mp.

Întâmplător sau nu, una dintre firmele care se tot înscriu la licitaţie a fost înfiinţată  în luna mai, anul acesta şi are sediul în Constanţa.