3 mai 2024

Zeci de tineri din Mangalia infectaţi cu virusul HIV trăiesc, zilnic, coşmarul imunităţii şubrede şi al marginalizării

Înfiinţată în anul 1996, Asociaţia “O Rază de Lumină” Mangalia, coordonată de către Ioana Petriuc, militează pentru drepturile copiilor şi adulţilor infectaţi cu virusul HIV-SIDA, dar şi pentru eliminarea cazurilor de discriminare la care sunt supuşi cei care înfruntă boala. “În momentul în care am fondat această structură aveam 30 de membri, toţi copii. În prezent, avem înregistraţi 20 de membri, cu vârste cuprinse între 25 – 30 de ani. O parte dintre membrii vechi au decedat, iar alţii s-au retras din diverse motive personale”, ne-a declarat Ioana Petriuc.

În realitate, numărul celor infectaţi este mai mare, în evidenţe apărând doar cazurile depistate recent.

La data de 1 Decembrie, Ziua Mondială de Luptă Anti SIDA, la Mangalia, se va face o informare stradală. Vor fi distribuite pliante informative despre tot ceea ce înseamnă SIDA, de la cauzele infectării până la măsurile ce trebuie luate pentru evitarea îmbolnăvirii. Cu acelaşi prilej, vineri, 29 noiembrie, la ora 11.30, la Centrul Cultural Mangalia, se va desfăşura simpozionul anual în cadrul căruia se va vorbi despre problemele cu care se confruntă asociaţia.

Tot în această perioadă, se derulează proiectul “In my shoes” care cuprinde două componente, pe de o parte campanii de informare stradală cât şi în instituţiile de învăţământ din Mangalia, iar pe de altă parte teatrul social. În ceea ce priveşte această ultimă activitate, mai multe grupuri de tineri formaţi pe diferite domenii intră la orele de curs pentru a discuta cu elevii pe teme HIV-SIDA. De asemenea, Asociaţia “O Rază de Lumină” desfăşoară programul “Educaţia pozitivă”. Prin intermediul acestui proiect se asigură suport persoanelor seropozitive şi se organizează întâlniri cu specialişti cu care dialoghează despre problemele pe care le au. La aceste întâlniri participă asistenţi sociali, poliţişti, psihoterapeuţi etc.

Discriminarea, mai nemiloasă decât SIDA

Din păcate, toate aceste demersuri se lovesc de un zid, numit discriminare. Cazurile nou-depistate nu pot fi făcute publice, întrucât persoanele infectate cu virusul HIV sunt marginalizate, eliminate din grupurile în care îşi desfăşurau activitatea, chiar dacă, de multe ori, vina îmbolnăvirii nu le aparţine. După cum se ştie, cele mai multe cazuri au apărut imediat după Revoluţie, în urma transfuziilor cu sânge infectat, nesupus înainte de utilizare testelor, aşa cum ar fi fost normal, legal şi moral. Atunci, la nivelul întregii ţări, mii de copii au fost îmbolnăviţi. Între timp, mulţi dintre ei au pierdut lupta cu boala, ceilalţi ajunşi la adolescenţă sau maturitate înfruntă nu doar boala, ci şi indiferenţa şi răutatea semenilor.

Astfel de cazuri s-a petrecut de multe ori şi la Mangalia, copiii fiind excluşi din grădiniţe şi şcoli la presiunile părinţilor elevilor sănătoşi. Un bolnav de HIV-SIDA nu este angajat, nu se poate bucura de drepturi, nu poate avea acces la educaţie, nu poate avea un cerc de prieteni. Din această cauză, cei infectaţi îşi ascund boala, iar în anumite situaţii ajung să-şi urască aproapele, mergând până acolo, încât să-i infecteze pentru a vedea ceea ce simt cei infectaţi. Astfel de cazuri au fost mediatizate intens şi zilele trecute, mai multe persoane fiind infectate la Năvodari şi Segarcea. “Principala cauză o reprezintă discriminarea, fiind urmată de lipsa de informare. Nimeni nu va ieşi să spună că este infectat, nimeni nu-şi permite acest curaj. Discriminarea este o realitate şi chiar şi familia mea a fost victima discriminării, chiar dacă eu lupt împotriva acestui fenomen, dar şi împotriva ignoranţei şi necunoaşterii pe tema infectării”, ne-a mai relatat preşedintele asociaţiei, Ioana Petriuc.

Mai trebuie spus că la intrarea în cimitirul vechi Eternitatea a fost ridicat, în urmă cu mai mulţi ani, un monument închinat celor care au fost răpuşi de SIDA.