26 aprilie 2024

Buget de 325.000 de lei pentru cultele din Mangalia, în 2013

Din punct de vedere al cultelor, Mangalia este un oraş cu o largă diversitate religioasă. În municipiu coexistă, de zeci de ani, nouă biserici de rit ortodox, una catolică, o geamie (renovată din temelii, în urmă cu trei ani, cu sprijinul unui sponsor turc), o biserică penticostală şi una baptistă.

Cea mai mare parte a bisericilor ortodoxe – cinci dintre ele – sunt încă în diferite faze de construcţie, deşi clădirea lor a început, în anumite cazuri, de zeci de ani. De exemplu, lucrările de ridicare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“, din Cartierul Colonişti, au început înainte de anul 2000 şi, tot în aceeaşi perioadă, a demarat construcţia Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavriil“ de pe strada Rozelor.  În 2005, IPS Teodosie sfinţea viitoarea Biserică „Naşterea Maicii Domnului“, iar în 2008 a fost pusă piatra de temelie la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. O altă biserică ortodoxă, aflată în construcţie de ani buni este cea de la Neptun.

Singurele biserici de rit ortodox finalizate în oraş sunt „Sfântul Gheorghe“ (începută în 1915 şi terminată în 1929), „Sfântul Mina“ (un locaş de tip maramureşan, montat, bucată cu bucată, în circa o lună, în primăvara lui 2007) şi Capela Militară „Adormirea Maicii Domnului“, finalizată în 2008 şi sfinţită în prezenţa Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie.

 Biserica Penticostală „Speranţa“, mistuită, în 2011, de flăcări

În ceea ce priveşte celelalte culte, trebuie menţionat faptul că, la Mangalia, există cea mai veche geamie din România, ridicată în 1525 în cinstea unui dintre cei mai mari conducători ai Imperiului Otoman din vremea respectivă, Selim al II-lea, de către fiica acestuia, Esmaha. Geamia a fost reabilitată, în 2008, pe banii unui om de afaceri din Turcia, Capa Tunc, care a donat moscheei circa un million de euro. Lucrările de construcţie la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Apostol Andrei“ au început în 1993 şi au durat cinci ani, fiind finanţate de Arhiepiscopia Romano Catolică de Bucureşti şi de catre credincioşi. Un efort deosebit în ridicarea bisericii l-a făcut preotul paroh de la acea vreme, părintele Francis Şerban.

Comunitatea baptistă s-a închegat, în această zonă, în jurul anilor 1830, fiind formată din circa 300 de suflete (cei mai mulţi germani refugiaţi din Rusia) şi reprezenta 10% din populaţia de atunci a Mangaliei. Biserica Baptistă „Sfântul Emanuel“, aşa cum există şi astăzi, a fost construită în 1931, confiscată de comunişti şi redobândită în 1998.

Biserica Penticostală „Speranţa“ a primit prima autorizaţie de construcţie în 1993, însă construcţia propriu-zisă a demarat în 1998, când proiectul a şi fost actualizat de actualul pastor, Dorel Toma. În 2011 biserica a fost culcată la pământ de flăcări. Biserica „Speranţa“ este şi în prezent în reconstrucţie.

În ceea ce priveşte fondurile destinate cultelor, în 2013 bugetul alocat bisericilor din urbea noastră este de 325.000 lei. Potrivit oficialilor primăriei, „cei 325.000 de lei au fost repartizaţi astfel: 160.000 au fost către Biserica Neptun, aproape 120.000 la Biserica Sf. Mina, aproape 20.000 la Protoieria Mangalia şi aproximativ 30.000 la Biserica Penticostală“.