28 martie 2024

Bola contestă decizia de micşorare a taxelor locale. Foleanu: „De azi, nu mai pot fi încasate taxele şi impozitele la Mangalia“

Prefectul Eugen Bola a atacat, astăzi, Hotărârea de Consiliu nr. 519/decembrie 2013, prin care au fost stabilite taxele şi impozitele pe anul în curs. Reamintim că, faţă de proiectul iniţial, propus de primar, consilierii locali au eliminat taxele speciale, dar au şi micşorat valoarea taxei la autorizarea agenţilor economici. Toate aceste reduceri ale taxelor şi impozitelor, spune prefectul, ar prejudicia bugetul local, secătuit deja şi extrem de îndatorat furnizorilor de servicii sau băncilor.

„Reducerea taxelor şi impozitelor a fost făcută fără să se arate cum se va acoperi deficitul din buget. Anul trecut, situaţia financiară a Mangaliei a fost una dezastruoasă, iar anul acesta este una foarte grea. Cetăţenii ar fi riscat, astfel, să rămână în frig, date fiind facturile la încălzire care deja au fost emise pentru luna decembrie. Mangalia este pe locul al 7-lea în ceea ce priveşte valoarea împrumutului la Trezoreria Statului. Adică, pe întreaga ţară, doar şapte capitale de judeţ s-au împrumutat mai mult decât Mangalia.  Gaura din bugetul local, anual, este de peste un milion de euro“, a declarat, într-o conferinţă de presă, Eugen Bola.

Bola spune despre consilierii ce au decis reducerea taxelor şi impozitelor că au dat dovadă de „superficialitate şi entuziasm pentru a reduce taxele“, uitând de datoriile pe care le are oraşul. Prefectul mai spune că cetăţenii şi agenţii economici pot plăti taxele şi impozitele potrivit hotărârii privind dările, adoptată în decembrie 2012.

Unul dintre iniţiatorii modificării proiectului de hotărâre privind taxele şi impozitele pe acest an, Paul Foleanu, ne-a declarat că, în opinia sa, demersul prefectului este, dimpotrivă, unul ce va bloca încasarea taxelor şi impozitelor: „Din păcate, acţiunea prefectului Eugen Bola aduce oraşul în imposibilitatea de a încasa taxele şi impozitele anul acesta. Prin atacarea în contencios a HCL nr. 519 de către instituţia prefectului, acest act a fost suspendat pe parcursul judecăţii. Hotărârea în baza căreia au fost aprobate taxele şi impozitele pentru 2013 avea aplicare limitată: până la 31 decembrie, anul trecut. Aşa se face că, prin demersul prefectului, Serviciul Taxe şi Impozite al Primăriei Mangalia nu mai are o bază legală de a încasa dările de la cetăţeni anul acesta. Îi solicit, public, prefectului, să-şi retragă acţiunea, altfel riscăm un blocaj financiar la nivelul municipiului. Blocarea încasării taxelor şi impozitelor, în acest an, va duce la neplata facturilor restante la energia termică, dar şi la celelalte utilităţi, precum iluminatul public sau a facturilor emise prin contractele de anii trecuţi. Blocajul va genera penalităţi de întârziere din partea furnizorilor, plătite tot din banii noştri. Opinia potrivit căreia putem încasa taxele şi impozitele în baza unei hotărâri prin care am aprobat, în 2012,  taxele şi impozitele pe 2013, nu are niciun fundament legal“, a conchis Paul Foleanu.