24 aprilie 2024

Agathon: „Dacă 1 Mai ne va găsi cu litoralul în paipanele, iar o să ne plângem că ne fug turiştii la bulgari, la greci sau la turci!“

Şantierele care au împânzit întreg litoralul, de la Mamaia la Mangalia, l-au supărat tare rău pe şeful Federația Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon. Cum buldozerele şi excavatoarele sunt, şi la ora aceasta, în plin avânt, iar schelele şi muncitorii sunt „peisajul“ obişnuit al litoralului, deşi sezonul estival începe în trei zile, Agathon a remis un comunicat în care îi cheamă la chibzuinţă pe primarii din zonă.

„Mini-vacanța de 1 Mai găsește litoralul românesc în aceeași fază a șantierelor patriei ca în fiecare an. Dacă cineva crede că turiștii români mai au chef să se relaxeze printre schele și muncitori, se înșeală amarnic și nu este atent la faptul că există și alternativa altor destinații de litoral în afară de cel românesc.

Așa încât îi sfătuiesc pe cei implicați fie să le încheie rapid, fie să amâne lucrările de amenajare pentru sezonul estival în perioada de după 1 Mai dacă nu doresc să dea senzația că litoralul românesc este inspirat din opera Meșterului Manole, fiind mereu în construcție, dar niciodată terminat.

Prima impresie este întotdeauna cea mai importantă. Dacă 1 Mai ne va găsi cu litoralul în paipanele, iar o să ne plângem că ne fug turiștii la bulgari, la greci sau la turci. Și va fi numai vina noastră. Suntem în capitalism, iar concurența își spune cuvântul. Dacă nu facem efortul ca ceea ce oferim să arate bine și îngrijit, iar turiștii să nu participe obligatoriu la eforturile de amenajare anuale, atunci vom suporta consecințele.

Să nu ne facem iluzii, nimeni nu vine pe litoral să se distreze printre betoniere și materiale de construcții. Cum ne așternem prima impresie de 1 Mai, așa o să avem și sezonul estival. De aceea revin cu îndemnul de a-i feri pe turiștii care vor alege litoralul românesc pentru mini-vacanța de 1 Mai de lehamitea lucrurilor pe jumătate terminate și de paragina șantierelor în desfășurare“.

Dan Matei Agathon, Președinte Federația Patronatelor din Turism și Servicii (FPTS)