13 octombrie 2024 3:13

„Barăcile“, în cifre: 91 de familii, 333 de locatari şi doar 14 persoane angajate cu forme legale!

Date şocante pentru noi, contribuabilii Mangaliei, au reieşit în urma unui recensământ efectuat de Serviciul Public de Asistenţă Socială în rău-famatul Cartier „Barăci“: în magherniţele primăriei de pe strada M. I. Dobrogeanu trăiesc 91 de familii, cele mai multe formate din concitadini de etnie romă. Un total de 333 de persoane, dintre care 191 de adulţi şi 142 de copii, care îşi duc traiul, te miri cum, fie pe spinarea statului, fie din ce le „pică“, zilnic. Dintre aceştia numai 14 persoane au o carte de muncă, plătind contribuţii la stat, iar 13 sunt pensionari.

Restul? Restul de 140 de adulţi, buni-zdraveni, stau acasă şi … se odihnesc! E drept, spune conducerea SPAS, vreo 30 şi ceva dintre ei au declarat că muncesc cu ziua, pe unde apucă, dar, fără un contract care să o dovedească, acestea sunt numai vorbe. Trebuie să ţinem cont şi de faptul că recensământul primăriei este unul oficial, dar, cel puţin vara, numărul celor ce ocupă barăcile este mult mai mare, aici pripăşindu-se zeci de persoane, sosite la „muncă“ pe litoral.

În timp ce mangaliotul de rând „rupe“ ghişeele primăriei pentru a-şi achita taxele şi impozitele locale plătind, totodată, ani de zile, contribuţii la stat de care beneficiază, cel mai probabil, o dată la câţiva ani, cei 140 de oameni sunt asistaţi social, prin lege, oferindu-li-se, lunar, ajutoare financiare şi alimentare „fără număr“.

Din 142 de copii, 30 nu merg la şcoală

De la an la an aceste ajutoare se înmulţesc, iar beneficiarii s-au prins, în timp, că e extrem de uşor să primeşti şi să nu dai înapoi statului nimic. Tragedia este că, o bună parte dintre locuitorii „Barăcilor“ nu fac nimic ca măcar odraslele lor să iasă din condiţia impusă de o societate extrem de politizată, căreia îi convine de minune masa de manevră şi de vot ce o constituie o comunitate săracă şi cu puţină carte.  Din cei 142 de copii de până la 16 ani, 30 nu frecventează niciun fel de instituţie de învăţământ.

Demolarea „Barăcilor“, cuib infracţional şi focar de infecţie este promisă de ani buni de administraţiile locale. Primăria spune că mulţi cetăţeni de la „Barăci“ au venit peste noapte la Mangalia şi că aceştia vor fi trimişi în localităţile de baştină. Lucru imposibil, spunem noi, pe de o parte pentru că aceştia au buletine de Mangalia, iar pe de altă parte pentru că, „cetăţeni europeni“ fiind, au dreptul să locuiască exact acolo unde doresc!

Deocamdată, nu au fost găsite soluţii pentru mutarea celor 333 de suflete într-o altă locaţie, poate numai la nivel declarativ. O rezolvare a problemei a venit, pe neaşteptate, din partea Şantierului Daewoo Mangalia, care, după ce a investit aproape un milion de euro într-un cămin de dormitoare al armatei, a donat imobilul primăriei. Aici ar putea fi transferate cele 91 de familii din cartierul groazei, însă, deocamdată primăria trenează adoptarea unei atare decizii.

3 thoughts on “„Barăcile“, în cifre: 91 de familii, 333 de locatari şi doar 14 persoane angajate cu forme legale!

  1. Keep calm ! La toamna sunt alegeri prezidentiale si or sa-si merite si ei prezenta in oras ! Prietenii stiu de ce !

  2. Situatia asta se va perpetua la infinit atata vreme cat aceste persoane doar primesc, fara a fi nevoite sa dea ceva vreodata inapoi.De ce s-ar duce la munca, daca de la stat, de la primarie tot primesc bani si alimente fara a face nimic?!
    Ia sa-i oblige sa duca copiii la scoala, ia sa stabilesti o legatura foarte stricta cu scoala , sa vezi vin la scoala, invata cel putin de suficient-mediu, sunt disciplinati, ia sa le tai orice ajutor ,pentru intreaga familie, daca vreunul dintre membrii familiei are probleme cu legea sau refuza sa munceasca in folosul comunitatii.
    Dar, asta e, vorba cuiva mai sus, vin alegerile.Politicienilor le plac oamenii multi si prosti.

Comments are closed.