26 aprilie 2024

Încă un ministru al turismului a vizitat litoralul din fuga maşinii. Proiectele sale: scheme de ajutor de stat şi “clustere“ în turism

„Nu vreau să fiu festivist. Pentru mine minivacanţa de 1-4 mai este un exerciţiu pentru perioada imediat următoare şi pentru tot sezonul“, cuvinte puţine, rostite presei, de ministrul Florin Jianu, aflat, astăzi şi mâine, pe litoral. Se pare că demnitarul îndrituit cu IMM-urile, Mediul de Afaceri şi Turismul este departe de a cunoaşte realităţile din teren, cu atât mai mult pe cele din sudul litoralului. Domnia sa nu are nimic împotriva şantierelor ce „râd în soare“ la început de sezon, afirmând, cu tărie, că, dacă acestea nu fac prea mult zgomot, pot continua pe tot parcursul sezonului estival! Asta deşi, prin lege, în perioada cu pricina orice activitate de reparaţii sau construcţii este interzisă.

Ministrul Jianu, zgârcit în declaraţii pe tot parcursul periplului său prin sudul litoralului – unul extrem de scurt, cu trei-patru „opriri“ în zonele cele mai spălate ale zonei, cum ar fi „Inter“-ul de cinci stele din Venus sau o oprire de trei minute în buricul Neptunului, afirmă că se gândeşte la „scheme“ de ajutor de stat în turism.

Acest ajutor de stat ar presupune facilităţi pentru investiţiile în turism, pentru crearea de locuri de muncă, pentru infrastructură etc. „Am avut întâlniri cu Ministerul de Finanţe şi cred că, în cel mult o lună, vom scoate o lege ce priveşte aceste ajutoare de stat, într-un proiect pilot ce va fi aplicat după aprobarea actului normativ“, a promis ministrul. Acesta mai promite şi o mega premieră: crearea de “clustere“ în turism. Mai concret, „aglomerarea“ de acelaşi tip de organizaţii din turism (operatori, hotelieri, autorităţi publice, aeroporturi etc), care, printr-o politică locală şi regională corenetă şi eficientă, să aibă acces la finanţări mult mai uşor. 

„Sudul“ s-a desprins de Asociaţia Litoral-Delta Dunării pentru a avea propria strategie

În ceea ce priveşte staţiunile Mangaliei, administraţia locală se laudă că, anul trecut, de 1 Mai, turiştii au venit într-un număr cu 25% mai mare decât în 2012, iar anul sunt aşteptaţi şi mai mulţi clienţi ai hotelurilor din sud. În privinţa taxelor de promovare a turismului, edilul local Cristian Radu spune că sumele strânse de la agenţii din Mangalia sunt destul de mici, iar acestea vor fi folosite numai după o consultare a asociaţiilor de turism din zonă.

„Ne-am desprins de Asociaţia Litoral-Delta Dunării, pentru a putea să avem propria strategie, care, uneori, era diferită de a a lor. Noi nu suntem în competiţie cu nicio altă staţiune, ne dorim şi avem nevoie de parteneriate publice-private de investiţii în turism, în infrastructură etc“, a declarat Cristian Radu. Acesta îl contrazice pe ministrul Turismului, Florin Jianu, care s-a arătat îngăduitor faţă de lucrările din timpul sezonului: „orice lucrare de reparaţii sau construcţii vor fi sistate de la 1 Mai şi până în septembrie“, a concluzionat primarul Mangaliei.