19 martie 2024

Muzeul de Arheologie dispare in spatele unei carciumi. Cu capiteluri si coloane….

Muzeul de Arheologie „Callatis“ ar putea dispărea, în câteva zile, în spatele unei „superbe“ arhitecturi a unui local-pizzerie din buricul târgului. Localul cu pricina, binecunoscut fief al echipei PSD Mangalia, a solicitat şi – cum, nu ştim – a şi reuşit o extindere substanţială, taman peste faţada unicului muzeu din oraş.

Reprezentanţii muzeului spun că, în ceea ce-i priveşte, ei au dat avizul de descărcare de sarcină arheologică, întrucât constructorul a prezentat documentele legale de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Mai mult, un argument al proprietarului localului ar fi acela că „extinderea“ ar urma să aibă acelaşi aspect cu … muzeul, adică va fi construită ca un templu grecesc, cu coloane şi capiteluri specifice.

Viceprimarul Mangaliei, Lucian Vişa, ne-a declarat că nu există nicio hotărâre a Consiliului Local (adoptată, în mod normal, potrivit legii, cu două treimi din numărul aleşilor în funcţie) prin care suprafaţa din domeniul public pe care urmează să apară construcţia să fi fost atribuită proprietarului localului. În schimb, spune viceprimarul urbei, este posibil să existe un contract semnat direct între beneficiar şi ADPP pentru concesionarea terenului.

Între timp continuă, nestingherită, construcţia cârciumii care va oferi tinerilor şi copiilor, dar şi turiştilor o lecţie de „istorie“ bahică de neuitat la muzeul din Mangalia.

12 thoughts on “Muzeul de Arheologie dispare in spatele unei carciumi. Cu capiteluri si coloane….

  1. Conteaza de la ce partid este? Conteaza ca orice se poate in Romania, nu mai conteaza ca „rahateste” fata muzeului, conteaza banii si cam atat… Din nefericire ignoranta cetatenilor din acest oras este strigatoare la cer. Nu vad pe nimeni sa se „agite” pentru macelarirea muzeului, deci, dezinteres total. In mod normal, intr-o tara normala, in aceste conditii, trebuia sa fim cu toti(cetateni ai Mangaliei) in strada , sa ne manifestam dezaprobarea vis a vis de aceasta ilegalitate( este vizibila)

  2. O cârciumă pe dig, o cârciumă în mijlocul portul turistic, o cîrciumă în coasta cimitirului și acum o cârciumă în fața muzeului. Acestea spun tot despre Mangalia. Un oraș acaparat de 22 de ani de cârciumari și afaceriști lipsiți de scruple care scot profituri imense pe seama celor aproape 40.000 de locuitori. Mangalioții au intrat într-o stare de letargie, asemenea unor zombi, și orice le-ai face nu pot fi scoși din acestă stare de robi. Orașul moare încet sub ochii noștri, și asistăm apatici la decăderea lui. Mă întreb de ce directorul muzeului, Sorin Coleșniuc, profesorii de istorie, oamenii de cultură ai acestui oraș, noul protoiereu, părintele Vasile Carlan, nu protestează de loc în fața acestei mîrșăvii. De ce nu sesizează ministerul culturii, de ce nu inițiază o strângere de semnături pe petiții online, de ce nu sesizează presa și televiziunile?
    Domnul deputat Iorguș de ce nu face o sesizare către ministrul culturii, ori să ceară colegului său de partid, directorului inspectoratul județean de constructii, o verificare asupra legalității acestei construcții.

    1. VINOVATI SUNTEM NOI CETATENII MANGALIEI CARE-I SUPORTAM PE ACESTI NEMERNICI CARE IARNA TRECUTA A NENOROCIT UN ORAS INTREG IAR ACUM DISTRUG CE MAI POT DISTRUGE.CE SA-I CERI DOBITOCULUI DE TUSAC ? CONSILIERII SUNT O ADUNATURA DE DERBEDEI PUSI PE CAPATUIALA, IAR LUI IORGUS CA SI DEPUTAT I-I PASA DE MANGALIA CUM I-A PAST SI ASTA IARNA DE COPII SI BATRINII MANGALIEI CARE AU INGHETAT LA -18 C.DOAR LA VOT I-I PUTEM AMENDA DACA NOUA NE PASA DE MANGALIA.

  3. vreau carciuma bengoasa fix peste sensul giratoriu,rog seriozitate la avize,ca nu va votez,dom premar.te pup!

  4. Deputatul Iorgus tocmai a facut ce trebuia probabil și asta se vede.Lucrări sistate.
    Si asta fărăprea multă gălăgie.
    Mulțumim

  5. BAI AMILIANE DA’ CINE PUII MEI TI-A ADUS 15 MILIARDE CA SA STAI LA CALDURIK? AI IESIT IN STRADA SA URLI DE FRIG SAU TE-AI BAZAT PE BOII CARE AU FACUT–O PENTRU TINE?

  6. Felicitari Editia de Sud si domnului deputat Iorgus pt initiativa de stopare a extinderii bodegii ce risca sa stea in coasta muzeului!

  7. Stoparea lucrărilor nu înseamnă automat că ele nu se vor relua, la vară ori la toamnă.

Comments are closed.