26 aprilie 2024

Migrant ucrainean, reţinut la Vama Veche

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat un cetăţean ucrainean care încerca să treacă ilegal frontiera cu R. Bulgaria, prin zona verde, la adăpostul întunericului. Cetăţeanul ucrainean intrase ilegal în România prin traversarea înot a Dunării şi intenţiona să ajungă în Franţa, pentru a se înrola în Legiunea Străină.

În data de 01.06.2013, în jurul orei 23.20, poliţiştii de frontieră din cadrul G.N. Mangalia au observat prin sistemul optronic de supraveghere o persoană care se deplasa, la aproximativ 800 de metri de frontiera cu R. Bulgaria, printr-un lan de floarea soarelui. A fost constituită o echipă de intervenţie, care prin metode specifice, a reţinut persoana la aproximativ 150 de metri de linia de frontieră.

Cetăţeanul ucrainean nu a dorit iniţial să coopereze cu poliţiştii de frontieră, asupra sa nefiind găsite documente de identitate. Cercetările au stabilit faptul că respectivul cetăţean a venit din R. Ucraina şi a traversat înot braţul Chilia al Dunării.

Bărbatul, în vârstă de 36 ani, a declarat că intenţiona să ajungă în Franţa pentru a se înrola în Legiunea Străină. În călătoria sa a mai declarat că s-a folosit de o busolă şi de o hartă a Europei. Poliţiştii de frontieră i-au întocmite cetăţeanului ucrainean actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „intrare în ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat” şi „tentativă de ieşire din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001, respectiv art. 20, alin.1 Cod Penal raportat la art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001.