26 aprilie 2024

Iată noile taxe locale pentru activităţile economice din acest sezon estival

Consilierii locali au aprobat, recent, noul cuantum al taxelor pentru utilizarea temporară a locurilor publice în Municipiul Mangalia. Dările au fost stabilite pentru două zone: Zona A (staţiuni şi ariile aflate la Casa de Cultură, Portul Turistic, faleza Mangalia) şi Zona B (restul oraşului). Ocuparea temporară a locurilor publice şi private de către persoanele fizice, PFA-uri şi AFA-uri sau persoane juridice, se face în baza aprobării eliberate de primărie, prin serviciile de resort ale ADPP-ului.

Potrivit proiectului de hotărâre, persoanele fizice, cele fizice autorizate, asociaţiile familiale sau persoanele juridice, care desfăşoară activităţi pe domeniul public, datorează o taxă zilnică, diferenţiată în raport cu activitatea, suprafaţa ocupată, obiectul amplasat. Taxele, calculate în funcţie de numărul de zile şi de metri pătraţi din domeniul public ocupaţi, se achită, anticipat, la sediul ADPP sau prin ordin de plată. Potrivit declaraţiilor preşedintelui de şedinţă, Leonard Tănase, taxele sunt preluate de la Primăria Constanţa.

Locuitorii Mangaliei, care vor să îşi deschidă un business pe sezonul estival, trebuie să ştie că trebuie să achite, pentru comercializarea de carte, presă, vederi, 0,67 lei/mp/zi (zona A) şi 0,50 lei/mp/zi (zona B). Pentru comercializarea de loz în plic, taxa zilnică este de 4,20 lei/3,35 lei, taxa pentru activitatea de vânzare produse de artizanat a fost evaluată la 0,45/0,35 lei, comercializarea de flori – 2lei/1,50 lei, comercializarea de tipărituri şi obiecte religioase – 0,60/0,75 lei, comercializarea de mărţişoare, sorcove şi alte produse specifice sărbătorilor tradiţionale – 0,35 lei.

7 lei/zi tonetele de îngheţată şi aparatele de vată de zahăr

Tonetele de îngheţată, aparatele de popcorn sau vată de zahăr, vor scoate din buzunarul comercianţilor 7 lei/mp/zi în staţiuni şi zonele de promenadă, în timp ce, în oraş, acestea vor fi taxate cu numai 5,5 lei. Unităţile comerciale care îşi vor aşeza, în faţa propriilor unităţi comerciale frigidere de băuturi răcoritoare sau de îngheţată, vor trebui să achite 1,20 lei/mp/zi (staţiuni) sau 0,95 lei/mp/zi, în timp ce, aceeaşi activitate, de data aceasta efectuată de unităţile de alimentaţie publică, va fi taxată cu 0,45lei/mp/zi în staţiuni şi cu 0,35 lei/mp/zi.

Circurile vor fi taxate tot la metri pătraţi ocupaţi din domeniul public. Astfel, zonele aflate sub cupole vor fi plătite cu 0,45 lei/mp/zi (staţiuni) şi cu 0,35 lei/mp/zi (oraş), în timp ce menajeriile, rulotele şi celelalte utilaje aparţinând circului vor achita 0,20 lei/mp/zi şi, respectiv, 0,10 lei/mp/zi.

Organizatorii de spectacole, festivaluri, serbări câmpeneşti vor avea de achitat 0,95/0,80 lei (pentru suprafeţe mai mici de 500 de metri pătraţi) sau 0,45/0,35 lei (pentru suprafeţe mai marei de 500 de metri pătraţi). Campaniile promoţionale vor aduce, la bugetul local, 2 lei/1,75 lei/mp/zi, în timp ce, manifestările cultural artistice şi sportive, evenimentele expoziţionale etc vor fi taxate cu 0,20/0,10 lei/mp/zi. Vor fi scutiţi de la plata acestor dări organizatorii care vor derula respectivele activităţi în parteneriat cu primăria.

Un leu pe zi, taxa pentru maşinile scoase la vânzare pe stăzile Mangaliei

Depozitarea acidentală de materiale de construcţii (alei, străzi, trotuare etc) va fi plătită cu 0,80 lei/mp/zi, organizarea de şantier în baza autorizaţiei de construire este 0,50 lei. Vânzarea directă de cereale, legume, fructe, brazi, este taxată diferit: cea din autoturism – 5 lei, din autofurgonetă – 7,5 lei/mp/zi, din remorci – 5 lei. Comercializarea directă de cherestea şi combustibil solid din autocamioane este taxată cu 7 lei, din autofurgonete – 7,4 lei, iar din remorci – 7 lei.

Veste proastă pentru cei ce şi-au scos maşinile la vânzare şi le ţin pe domeniul public: începând de luna aceasta, Primăria vă va taxa pentru fiecare zi de staţionare. Proprietarii autoturismelor vor achita un 1 leu/zi, cei ai camioanelor – 2,75 lei/zi, autofurgonetelor – 2,75 lei/zi şi aceeaşi sumă pentru remorci.

Vânzarea directă din autovehicule omologate, cu destinaţie specială, de produse alimentare şi nealimentare, amplasate în locuri prestabilite şi cu avizul Comisiei de urbanism a Consiliului Local Mangalia şi al arhitectului-şef este taxată, începând tot cu luna iunie, cu 30 lei/zi.

4 thoughts on “Iată noile taxe locale pentru activităţile economice din acest sezon estival

  1. Bine ca recunosc baietii ca imprumuta modelul Constantei. Si Tusac era MODEL MIHAI CLAUDIU TUSAC

  2. Pentru faptul ca respiram nu ne iei bani nea Radule?? Doar ceri..dar in schimb ce dracu dai ca n-ai facut nimic!!

  3. La cite taxe ne ia primaru, ma mir ca se vaita ca nu sunt bani

Comments are closed.