24 noiembrie 2024 12:27

9 MAI, o zi încărcată de semnificații

de E.C. Ninu

CULTUL EROILOR de 9 Mai 2016, la „Monumentul Eroilor”  din Mangalia 1În  ciuda faptului că nu s-a întreprins nimic oficial pentru derularea festivității acestei sărbători, ziua de luni, 9 MAI 2016, a adunat, la „Monumentul Eroilor” din Piața Republicii, membrii și simpatizanții CULTULUI EROILOR, constituiți în Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria” și „Cultul Eroilor” Mangalia.

Un grup de circa 25 de persoane, de vârste diferite, mergând de la cei 4 ani, ai nepoțelului unui martir al Revoluției din Decembrie 1989, până la cei 98 de ani ai „veteranului veteranilor de război”, dl Jarcalete Dumitru.

O mână de oameni, o coroană de flori!

Mustind din prea plinul ei, această clipită de eternitate ne-a încărcat sufletește și ne-a revigorat spiritul.

Să poți purta pe umerii plăpânzi nu Pământul, precum Anteu, ci întregul Univers a fost senzația care nu se uită. Și toți am conștientizat-o, păstrând-o, tainic, într-un ungher al inimii.

            O mână de oameni, o coroană de flori!

            Cum să lipsești de la un astfel de eveniment, în care istoria ne dezvăluie nouă, celor aleși, ceva din tainele ei?

            „Câți ca voi!” ar putea cineva să exclame, ironic.

            „Câți ca noi?”, am prelua noi, în replică, mândri și interogativ, laitmotivul. Căci, totuși, am fost martorii unei „ore astrale a omenirii”  (St. Zweig).

 

Membri și simpatizanți ai celor două asociații, ANCERM și ACEM, ne-am dat întâlnire la tripticul „Monumentul Eroilor” (inaugurat la 9 Mai 2008 !), alcătuit din  „Poarta Luminii”, „Altarul” și „Înălțarea”, ultimului component așezându-i, cum se obișuiește, în ultimul timp, și coroana noastră de flori.

Despre covârșitoarea importanță a Zilei de 9 Mai a vorbit, la început, semnatarul acestor rânduri, punctând SEMNIFICAȚIA RELIGIOASĂ („Paștele Blajinilor”), dar și cele TREI SEMNIFICAȚII ISTORICE (1.-anunțarea Independenței, la 9 mai 1877, în Parlament, de către Ministrul Afacerilor Externe, Mihail Kăgălniceanu, hotărâre oficializată, a doua zi de Principele Carol I al României; 2.-capitularea Germaniei hitleriste, la 9 mai 1945 (deși Occidentul o sărbătorește la 8 Mai !); 3.-Ziua Europei, fixată în Declarația „Schuman”, la 9 Mai 1950), precum și cele DOUĂ SEMNIFICAȚII LITERARE (-9 mai 1895, Lancrăm, Sebeș-Alba, ziua nașterii marelui poet LUCIAN BLAGA; -9 mai 1918, ziua morții „poetului țărănimii”, GEORGE COȘBUC, autorul unui sugestiv volum de poezii, „Cântece de vitejie”, închinat Războiului de Independență). Totodată, a fost menționat și aportul unor adevărați „eroi ai artelor”, scriitori, pictori, fotografi, sculptori ș.a., care au eternizat, în operele lor, marile momente din lupta poporului nostru, pentru împlinirea unor scumpe idealuri.

Domnii veterani de război Dumitru Jarcalete și Gh. Aldea au derulat câteva secvențe ale dramaticelor momente trăite în timpul ultimei mari conflagrații, luptele urmate de retragerea Sevastopolului încercuit și, respectiv, bombardarea Constanței, dezarmarea unor trupe germane, pe Valea Prahovei, după actul de la 23 Augut 1944. Ultimul a observat, cu îngrijorare, că, în contextul unei „globalizări” în forță, riscăm să ne pierdem identitatea națională, prin neglijarea tradițiilor și a istoriei.

Ca membre ale Subfilialei Mangalia a ANCERM, doamnele Liana Naum și vicepreședintele Emilia Dabu (desemnată de către Liga Navală drept „Omul Anului 2016”) au punctat importanța acestei zile pentru noi, românii, indiferent de etnie, precum și succesul unor activități ale membrilor asociațiilor, invitând la colaborare, armonie și bună înțelegere, ceea ce și caracterizează comunitatea Mangaliei.

Dl col. (r) Crudu Alecu, președintele Filialei Mangalia a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a subliniat aportul veteranilor de război la scrierea unor pagini de istorie națională, mărturisind cu mâhnire că, în prezent, mai sunt în viață doar 8 membri, dintre care majoritatea nedeplasabili. De aceea, sugera d-lui, ar trebui ca, măcar lunar, aceștia să fie vizitați de către reprezentanți ai unor instituții locale.

Dl D. Jiva, președintele Filialei Mangalia a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, a mulțumit pentru invitația făcută de către asociațiile „Cultul Eroilor”, vorbind, cu mândrie, despre reprezintanții armatei și aportul lor nu numai pe câmpul de luptă, dar și în viața de zi cu zi a țării. Propunerea făcută, de a acorda, lunar, câte un ajutor veteranilor de război, a fost întâmpinată cu bucurie de auditoriu.

Au mai participat soția martirului cpt. rg II Ion Șercăianu, cu nepoțelul d-ei, președintele Asociației „Victoria Revoluției din Decembrie ’89” – dl Florin Leuce, cunoscutul cercetător științific – dr. Sorin-Marcel Colesniuc, renumitul pictor mangalian Nicolae Găgeanu, reprezentante ale Ansamblului Folcloric „Litoral”, cu frumoasele lor costume naționale, cadre didactice, precum dna Ibolya Negoiță, d-ei însăși vicepreșetinte al celor două asociații reprezentate, totodată, și de către dnii GH\heorghe Crăciun, Cornel Soare, Romulus Țicu, alături de atâția alții, veniți să susțină ștafeta comemorării celor care au făurit istorie.

Ca reușita acestui moment să fie cât mai mare, ne-am bucurat de prezența profesională a dlui Ionel Rugea, de la ”Mangalia TV”, care, dând curs invitației noastre, ne-a imortalizat trăirile, așa cum a făcut-o, de altfel, și dl Marcel Almăjanu, de la „MangaliaOnline”.

Mesajul final au fost versurile „poetului nepereche” Mihai Eminescu, dintr-un cunoscut și nemuritor poem romantic de junețe:

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,

            Țara mea de glorii, țara mea de dor?

            Brațele nervoase, arma de tărie,

            La trecutu-ți mare, mare viitor.

            Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,

            Dacă fiii-ți mândri aste le nutresc,

            Căci rămâne stânca, deși moare valul,

            Dulce Românie, asta ți-o doresc!”