Directorii spun că şcolile sunt subfinanţate. Suma necesară fiecărei unităţi? 2.000 de lei! „Investiţiile în clase se fac din banii părinţilor!“
Consilierul local, prof. Gheorghe Mazâlu, a ridicat, în cadrul ultimei şedinţe ordinare, o problemă spinoasă pentru sistemul de învăţământ din localitate. Acesta a afirmat că are sesizări din partea unităţilor de învăţământ că, din cauza subfinanţării, unele dintre acestea nu vor putea susţine examenele de evaluare din luna iunie. „Există probleme cu materialele de curăţenie, cu birotica, cu hârtia, cu tonerul… S-a trecut la strângerea de bani de la copii, pur şi simplu nu au de unde să facă rost de sumele necesare. Sunt două şcoli unde nu există copiatoare, acolo există pericolul să nu se poată organiza examenul de evaluare“. Prof. Mazâlu mai spune că, discutând cu directorii de şcoli, aceştia au spus că suma necesară fiecărei unităţi ar fi de circa 2.000 de lei, bani cu care şi-ar acoperi minimum de necesităţi. În acest sens, mai spune alesul local, s-au făcut o serie de referate, înregistrate la primărie, dar care nu au primit niciun răspuns.
Cerinţele directorilor amintiţi de consilierul local au stârnit indignarea edilului local, Cristian Radu, care afirmă că, dacă au astfel de doleanţe, managerii şcolari ar trebui să vină la primărie să ceară bani, personal: „Nu am fost informat, nu am de unde să ştiu. Dacă aşteptăm la primărie toate soluţiile, nu vom găsi niciodată. Dacă mă invită, voi merge în şcoli. Dacă nu sunt invitat, eu nu intru în şcoală“, a replicat primarul urbei. „Directorii ţin legătura cu primăria, nu cu dumneavoastră, direct, pentru că nu au acces…“, a mai adăugat prof. Mazâlu.
„De-a lungul timpului, în şcoli nu s-a investit, ci s-a cheltuit. Mie nu-mi plac sălile de curs“, a mai spus primarul, care a fost, însă, contrazis de către consilierul Paul Foleanu: „Cei mai mulţi bani nu au venit de la primărie, ci de la părinţi. De bani publici şcolile au beneficiat foarte puţin, vorbim aici despre sume date de părinţi, pentru videoproiectoare, table interactive etc. Ni se cer bani la şedinţele cu părinţii, un lucru ce nu este normal“…
Primarul traieste intr-o realitate paralela, ceea ce se justifica deoarece nu locuieste la Mangalia. El nu stie niciodata, nu a auzit niciodata, conteaza doar problemele spuse de el, nu de ceilalti. De ce sa va chemam la noi in scoala când nu va implicati cu nimic. Ati venit rar si atunci pt a ne tine discursuri care nu aveau legatura cu scoala si elevii, ci cu ce va doare pe dvs.
Asa este. Ne-am saturat sa ni se tot ceara bani pt xerox, reviste, videoproiector, mobilier, reparatii. Primaria ce face cu banii?