23 noiembrie 2024 7:47

Cercul Militar Mangalia, pepinieră de noi talente cultural-artistice

casa armatei mangaliaZeci de generaţii de copii din Mangalia au fost modelate, în arta cântecului, a dansului, picturii sau cea a teatrului, la Cercul Militar. Clădire emblematică pentru litoralul românesc, Casa Armatei, cum este mai bine cunoscută localnicilor, continuă să existe ca unul dintre principalii poli de cultură ai Mangaliei.

Cercul Militar Mangalia s-a stabilit în sediul actual în anul 1969, după ce, anterior, funcţionase în mai multe locaţii închiriate.

Potrivit şefului Cercului Militar, Liana Naum, între anii 1951-1958, Casa Armatei a funcţionat într-o clădire veche, o fostă vilă din centrul oraşului. “Între anii 1958-1960, Casa Ofiţerilor – cum se numea în vremurile de atunci, a funcţionat în clădirea I.G.A.F., iar între anii 1960-1969, Casa Ofiţerilor a fost transferată în fostul local al Spitalului Militar Mangalia, pe strada Vânători nr. 9“, ne relatează Liana Naum.

53În 1961, cu ocazia dislocării Comandamentului Marinei Militare, de la Constanţa în garnizoana Mangalia, Casa Armatei s-a mutat într-o clădire mai mare, unde astăzi se află A.D.P.P.-ul. „Cum numărul cadrelor militare din zonă s-a mărit, atunci, considerabil, se impunea necesitatea unei construcţii proprii“, spune Liana Naum. „Aşa se face că, în 1969, pe 15 august, chiar de Ziua Marinei, Casa Armatei s-a mutat în noul local construit special pentru aceasta destinaţie, în strada 1 Decembrie 1918, unde funcţionează şi în prezent. Construirea localului a început în 1965 şi a durat patru ani, sub îndrumarea arhitectului lt. col. Paul solterisRădulescu, cu ajutorul militarilor în termen din unităţile garnizoanei. Lucrările au fost conduse de col. ing. Florea Smărăndache“.

Aici îşi duc existenţa, laolaltă, cluburi de creaţie, precum “Solteris”-ul, cercuri de artă, de şah, unicul club de navomodelism din Mangalia, dar şi filialele locale ale organizaţiilor cadrelor militare din sudul litoralului: Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Liga Navală, Liga Maiştrilor Militari de Marină, Asociaţia “Camarazii”, Asociaţia Cultul Eroilor “Regina Maria”.

Toate aceste activităţi sunt, după cum afirmă şeful Casei Armatei, o binecuvântare pentru urbea noastră, în primul rând pentru generaţia tânără. Peste 100 de copii trec, săptămânal, pragul instituţiei, fiind afiliaţi la unul dintre cercurile de specialitate. În timp, aceştia au îmbogăţit panoplia instituţiei cu sute de medalii şi premii naţionale şi internaţionale.muguri

În următoarea perioadă, la Cercul Militar vor avea loc o serie de evenimente deosebite, precum mese rotunde, simpozioane, lansări de carte, vernisaje. Pe lângă toate acestea, militarii pregătesc, deja, şi manifestările specifice Zilei Marinei, 15 august.

 

Comandanţii Cercului Militar Mangalia

 

1961-1965 – Primul Şef de Cerc militar – Cpt. Rg 2 Marinescu Constantin

1965 – Cpt. Rg 2 Georgian Mitu

– Col. Chiriac Păduraru

– Col. Ştefan Dumitrache

– 1986-2005 – Lt. col Constantin Ştefănescu

– 2005 M.M. Bonea Soare

– 2006-2007 – MM Militaru Ion

– 2007- 2009 – C-dor(r) Gabriel Comloşanu

– 2009-2010 – Mr. Paul Sandu

– 2010-până in prezent – Plt adj. pr. Liana Naum