23 noiembrie 2024 15:47

Semnal de alarmă tras de o firmă de expertiză: Barăcile trebuie urgent demolate!

baraci2Cartierul Barăci din Mangalia, campionul infracţionalităţii la nivel local, continuă să dea bătăi de cap locuitorilor urbei. În continuare, această zonă conduce în topul infracţionalităţilor de la nivel local, iar cartierul, în sine, este o sursă inepuizabilă de infecţie. Autorităţile publice locale spun că au apelat la o firmă specializată, care a recomandat demolarea celor şase clădiri insalubre. Aşa se face că, pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului Local Mangalia va exista şi un proiect propus de Serviciul Social, de alocare de fonduri pentru reabilitarea unei clădiri din Parcul Industrial şi repartizarea apartamentelor familiilor ce trăiesc în barăcile primăriei.

În cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Mangalia, aleşii şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că primăria nu reuşeşte să repartizeze mai multe imobile finalizate în urmă cu câţiva ani: “Primăria are trei clădiri în care am putea muta locuitorii de la Barăci. Două sunt blocurile finalizate de Tusac şi rămase nerepartizate până azi, altul este căminul din Parcul Industrial. De ce nu se doreşte repartizarea acestora persoanelor din Barăci şi, astfel, să fie demolate aceste clădiri?”, a declarat Paul Foleanu, consilier local.

Directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială Mangalia, Claudiu Stamate, ne-a declarat că situaţia imobilelor pomenite de consilieri este diferită de cea a blocului din Parcul Industrial: “Cele două blocuri, de pe M.I. Dobrogeanu şi Costache Negruzzi au fost repartizate acum câţiva ani. Din păcate oamenii nu s-au putut muta acolo. Chiar săptămâna trecută am primit devizele pentru branşarea la ENEL, pe care le aşteptam de mult timp. Sumele au fost bugetate pentru branşarea la energia electrică şi cea termică, aşa că, săptămâna aceasta vom plăti banii, iar, în scurt timp, chiriaşii se vor putea muta în imobilele cu pricina”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Claudiu Stamate.

Din cei 187 de adulţi ce locuiesc la Barăci, doar 14 muncesc cu forme legale

Timp de aproape 15 ani, solicitări de demolare Barăcilor, cel mai mare focar de mizerie şi sărăcie din Mangalia au venit atât din partea locatarilor acestor magherniţe, cât şi din partea vecinilor lor. Drept pentru care, afirmă directorul SPAS, s-a apelat la serviciile unei firme de expertiză, care a constatat că, cele şase imobile, ridicate în urmă cu peste 60 de ani sunt extrem de afectate atât de cutremure, cât şi de intervenţiile la structura de rezistenţă. Pe lângă pericolul de prăbuşire al barăcilor, zona este şi un focar de infracţionalitate, cei mai mulţi dintre locuitori fiind branşaţi ilegal la reţeaua de energie electrică.

Primăria are o singură rezolvare în cazul locuitorilor barăcilor: demolarea acestora, recomandare făcută prin raportul de expertiză şi construirea unor locuinţe noi, da numai pentru chiriaşii bun platnici. Între timp, spun autorităţile publice locale, familiile de la Barăci – aproximativ 350 de persoane – ar putea fi transferate într-o clădire aparţinând Parcului Industrial Mangalia. Asta numai după ce Consiliul Local va aproba, printr-o rectificare de buget, sumele necesare reparării acestui imobil, la rândul său foarte vechi.

Cert este că, de ani de zile, Barăcile din Mangalia constituie o sursă inepuizabilă de mizerie şi infracţiuni. Dintre cei 333 de locuitori ai celor şase imobile (dintre care 147 de adulţi), numai au 14 cărţi de muncă, plătind contribuţii la stat, iar 13 sunt pensionari. Tot în cifre, din cei 142 de copii de până la 16 ani, 30 nu frecventează niciun fel de instituţie de învăţământ.