Primarul Radu a transformat un oraș plin cu flori într-un maidan ticsit cu bolovani, buruieni și gazon uscat
La câteva luni după ce și-a început mandatul controversat (de ce controversat? Pentru că nu a fost câștigat cu forțele proprii, ci cu ajutorul dat de BEC, ce a dispus reluarea alegerilor, dar și cu ajutorul fostului edil Tusac, ce s-a retras din cursa electorală înaintea celui de al doilea tur de scutin. Din păcate, procesul prin care s-a contestat decizia de reluare a alegerilor, pentru care ne-a râs o țară întreagă, nu a scos la iveală dacă acele contestații formulate de către PNL, ce au vizat votarea după expirarea intervalului orar stabilit de lege, au fost întemeiate, întrucât nu s-a judecat pe fond, ci pe excepții, competențe etc.), edilul Radu s-a gândit că trebuie să se apuce de treabă. Ce să facă, de unde să înceapă? Să demareze programul de asfaltare a străzilor? Nu, este prea devreme în 2012, iar oamenii au memoria scurtă. Să reabiliteze și modernizeze Casa de Cultură, ca să nu ajungă în situația actuală în care plouă pe scenă, iar zidurile clădirii sunt serios avariate? Nu, cultura nu este atât de interesantă. Să doteze unitățile de învățământ, să construiască săli de sport, să nu se închidă şcoala de la Neptun, să ridice un after-school, să mansardeze Școala nr. 5? Nu, pentru că directorii fac politică.
Și atunci, i-a venit ideea să mutileze fața Mangaliei, prin smulgerea trandafirilor și lalelor, distrugerea aranjamentelor florale făcute de locatari în fața blocurilor, să schilodească sau să taie de tot copacii, și să planteze gazon pe care nu l-a mai îngrijit nimeni. Să le luăm pe rând.
Toaletarea haotică și retezarea copacilor s-au făcut în mai multe etape de către o societate despre care s-a scris aproape un roman. Singurele mențiuni ar fi acelea că își are sediul în Eforie și că a început să funcționeze fix atunci când trebuia, adică la începutul anului 2013. Zeci de copaci sănătoși au fost culcați la pământ, iar în locul lor nu s-a mai plantat nimic. Au dispărut tei, castani, nuci sănătoși care au avut nevoie de zeci de ani să crească, dar care nu au impresionat echipele trimise să-i radă de pe fața pământului, fiind doborâți în câteva minute. Alte câteva zeci s-au uscat în urma ciuntirii exagerate, mai precis după ce li s-a dat forma unor praștii.
Echipele societății s-au mutat ulterior în cartierele de blocuri, unde au distrus toate grădinile pe care cetățenii le-au amenajat și îngrijit zilnic. La vederea muncitorilor, unii locatari mai curajoși au putut să se impună și au rămas cu florile și arbuștii neatinși, alții au cedat de teamă să nu fie amendați de polițiștii locali, trimiși în zonă tocmai pentru a nu exista rebeli care să le strice planurile celor de la Perfect Tree. Așa se face că pentru aceaastă societate, copacul perfect (Perfect Tree) este cel care nu există, tocmai de aceea ne-a lăsat fără arbori, gard viu care oprea noxele autoturismelor, și fără multitudinea de flori ce înfrumusețau Mangalia. Ulterior, acțiunea de decimare a spațiilor verzi s-a mutat în sensul giratoriu. Aici, au fost scoase fără milă și fără vreun regret lalelele și trandafirii care ofereau zonei un aspect civilizat, firesc până la urmă. Locul acestora a fost luat de o construcție curioasă, pentru care s-au cheltuit bani grei și de care nimeni nu avea nevoie, pentru că nu era o urgență pentru oraș.
Bălăriile, raiul căpușelor, gunoaiele, raiul șobolanilor
În locul florilor și al copacilor a fost plantat gazon, ce nu a fost udat periodic, motiv pentru care în timpul verii a fost uscat. Au apărut și justificările edilului. Ba că nu există un sistem de irigații, dar că va face unul ultraperformant, ba că nu există presiune la apă. Mai rămânea să dea vina pe Doamne-Doamne că nu trimite din cer ploi mai des…
Criticile ce i-au fost aduse pe tema spațiilor verzi l-au înfuriat teribil pe primarul Radu care a ripostat folosindu-se de acuze și amenințări, după cum îi este obiceiul. Apoi ne-a tot cântat refrenul cu pisicile moarte și șerpii care se aflau în gardul viu. Este adevărat, în zonele unde acesta era inestetic se impunea scoaterea lui, dar, în același timp, trebuia plantat altul în loc. Lucru care nu s-a întâmplat, astfel că fostele grădini din fața blocurilor au devenit locuri dezolante cu pământ în loc de flori sau gazon uscat și netăiat.
Aceeași societate nu s-a sinchisit din 2013 până în prezent să tundă iarba din oraș și stațiuni, fiind lăsată să ajungă la înălțimi considerabile ce pot ascunde cu succes și un urs (în unele zone stând în două labe), nu doar o pisică sau un șarpe. S-a ajuns ca stațiunile și multe străzi din oraș să fie sufocate de bălării, iar leagănele și toboganele dintre blocuri să fie aproape acoperite de acestea.
Pe lângă aspectul inestetic, de cătun abandonat, bălăriile mai aduc Mangaliei și alte neplăceri atât cetățenilor, cât și animalelor de companie. Asistăm, în prezent, la o invazie de căpușe pe care nimeni nu le-a stârpit, deoarece nu s-a făcut dezinsecție, probabil, ar spune, edilul, fiindcă nu i-au aprobat consilierii cei răi banii necesari. Mai grav este că în unele cartiere, unde există depozite de gunoaie dezorganizate, au apărut șobolanii care își mai fac veacul și în apropierea ghenelor de gunoi, cum ar fi, de exemplu, zona blocurilor situate pe strada Portului.
Pe lângă gazon și buruieni, există o preferință pentru bolovani. Aceștia pot fi admirați în parcul betonat Ever Green, dar și în cel din fața Sanatoriului Balnear. În schimb, florile și copacii produc alergie, iritare și mulți nervi autorităților.
Tocmai din cauza acestei situații, auzim tot mai des de la turiști, dar și de la oamenii care revin acasă din alte țări unde muncesc faptul că în ultimii ani Mangalia arată din ce ce în ce mai urât, că nu mai are acel aer primitor și nici acea culoare de odinioară.
Uluitor este faptul că cei care au adus-o în această stare, își doresc să o mai strângă în chingi încă patru ani de-acum înainte, ca o ambiție sadică de a o vedea sluțită complet.
Sunt convins că au venit marțieni şi l-au votat, nu localnicii.