23 noiembrie 2024 23:03

Activități de prevenire a situațiilor de urgență în cluburi

Asigurarea climatului de siguranță la nivelul comunității și crearea culturii de securitate rămân principalele obiective ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și unităților subordonate și reprezintă elementele fundamentale ce susțin activitățile derulate în sprijinul și pentru cetățean.

În cursul acestui weekend, inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dobrogea” al judeţului Constanţa  au continuat activitățile de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor la obiectivele de alimentaţie publică cu aflux mare de public pe timpul nopţii (cluburi, baruri, discoteci etc.)

Astfel, personalul specializat a desfășurat 7  controale tematice inopinate de prevenire a situaţiilor de urgenţă (verificările au fost efectuate pe timpul nopţii în staţiunea Mamaia), în urma cărora au fost aplicate 24  sancțiuni contravenționale (17  avertismente și 7 amenzi), în cuantum de 8500 lei.

Pe lângă identificarea și înlăturarea disfuncționalităților specifice, specialiștii noștri au asigurat instruirea personalului angajat, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și au desfășurat exerciții de evacuare cu personalul aflat la locul de muncă.

Totodată, în timpul controalelor,  potrivit prevederile art. 105 din Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI nr. 163/2007 au fost prelucrate  următoarele:

„Art.105
(1) Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc. este interzisă.
(2) Pentru durate scurte, stabilite precis, se admite folosirea flăcării în situaţiile menţionate la alin. (1), cu condiţia asigurării condiţiilor de împiedicare a iniţierii şi propagării incendiului, după cum urmează:
a) evitarea amplasării în apropierea sau contactul cu materiale combustibile: decoruri, costume, haine, perdele etc.;
b) folosirea unor suporturi incombustibile;
c) prevenirea producerii unor incendii prin răsturnare, manevrare greşită etc.;
d) stingerea obligatorie a flăcărilor la terminarea evenimentului;
e) nominalizarea personalului propriu ce asigură supravegherea şi intervenţia în caz de incendiu;
f) asigurarea mijloacelor tehnice adecvate de apărare împotriva incendiilor;
g) anunţarea, după caz, a serviciului profesionist, voluntar sau privat, pentru situaţii de urgenţă, a cadrului tehnic sau a personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor.”