23 noiembrie 2024 14:04

Incendiile de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri materiale şi mediu

Unii cetăţeni şi-au făcut un obicei de a îşi igieniza terenurile şi grădinile prin arderea vegetaţiei uscate, resturilor vegetale şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.

Această activitate se desfăşoară uneori fără să se ţină cont că bate vântul, iar sub acţiunea lui elemente de jar incandescent şi flăcările pot propaga incendii în vecinătăţi, punând în pericol gospodăriile din apropiere sau, că suprafaţa incendiată se află în apropierea pădurii, existând posibiliatea extinderii incendiului la fondul forestier. Această neglijenţă este însoţită şi de indiferenţa privind consecinţele, prin faptul că dau foc şi pleacă, fără a supraveghea arderea şi a lua măsurile corespunzătoare în caz de propagare.

Este necesar să se înţeleagă faptul că aceste incendii pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul, şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera evenimente cu consecinţe tragice, iar pentru stingerea lor se consumă o cantitate mare de energie constând în resurse umane, combustibili, substanţe de stingere etc..

În scopul înlăturării deficienţelor generatoare de incendii şi al preîntâmpinării situaţiilor de urgenţă ce pot surveni ca urmare a nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa a efectuat un număr de 17 verificări la persoanele fizice şi juridice pe al căror terenuri au fost produse incendii de mirişti, fiind aplicate un număr de 20 sancţiuni contravenţionale, din care opt avertismente şi 12 amenzi în cuantum de 22.000 lei.

Reamintim faptul că, potrivit Ordinului comun MADR/MMAP/ANSVSA

  1. 352/636/54 din 2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiţionalitatea în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermierii din România, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenurile arabile, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

De asemenea, conform reglementărilor legale în vigoare, APIA poate diminua sau retrage subvenţiile pentru deţinătorii terenurilor igienizate prin arderea vegetaţiei, în situația în care aceștia nu dețin acceptul din partea autorităţilor.

 

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cu valori cuprinse între 1000 –2500 lei.