27 noiembrie 2024 21:44

Elevii Liceului Teoretic ”Callatis” au participat la Proiectul Erasmus + desfăşurat în Cipru

 

În perioada 11 februarie – 1 martie 2019, un grup format din 16 elevi, de la clasa a XI-a B, Liceul Teoretic ”Callatis” Mangalia, însoțiți de directorul instituției, Iuliana Corina Mihalache și profesorii Vianora Avădănei și Gabriela Maria Popa, a efectuat o deplasare în Cipru, la Paphos. Mobilitatea a fost prilejuită de participarea elevilor din fluxul al II-lea la Proiectul Erasmus +, cu titlul ”Analiști și programatori români formați pe piața europeană a muncii”, din cadrul Programului Uniunii Europene pentru educație, formare profesională, tineret și sport 2014-2020, derulat prin Agenția națională pentru programe comunitare în Domeniul Educației și Formării profesionale din cadrul Ministerului Educației Naționale.
În timpul stagiului de pregătire profesională, elevii au avut posibilitatea să lucreze 6 ore pe zi într-o firmă cipriotă, perfecționându-și și îmbogățindu-și cunoștințele din domeniul informaticii, în primul rând, dar au avut ocazia să-și îmbogățească și alte cunoștințe și abilități, cum ar fi: lingvistice (limba engleză și greacă), manageriale, de comunicare și colaborare în echipă, de respectare a normelor în firmele de stagiu, de punctualitate, de orientare.
În timpul liber, elevii au participat la programe culturale, având posibilitatea să cunoască istoria și cultura Ciprului, dar, în același timp, au împărtășit din tradițiile și obiceiurile românești.Un exemplu în acest sens a fost sărbătoarea de 1 Martie, când, delegația română a oferit mărțișoare, explicând semnificația și istoria acestei tradiții.
Elevii Liceului Teoretic ”Callatis” au fost foarte apreciați și lăudați pentru seriozitatea cu care si-au îndeplinit sarcinile de lucru, pentru nivelul de cunoștințe în domeniul informaticii, pentru creativitatea și entuziasmul lor, primind Certificate de recunoaștere a experienței și a competențelor și Certificate Europass Mobility. În același timp, gazdele nostre au adresat mulțumiri părinților și profesorilor pentru comportamentul elevilor pe toată durata derulării stagiului.
În semn de recunoaștere a valorii elevilor români, profesorii formatori ne-au propus colaborări și pentru viitor.
La întoarcerea acasă, elevii și-au arătat aprecierea pentru programul Erasmus+, care le-a oferit șansa de a se forma ca ajutor de analist programator pe piața europeană a muncii , dar și o șansă de dezvoltare personală.