23 noiembrie 2024 14:35

A fost aprobat împrumutul de 7 milioane de lei, pentru acoperirea subvenției la energia termică pentru iarna trecută. Cum și-au justificat voturile aleșii locali!

Împrumutul  de 7 milioane de lei pe care primăria îl va utiliza pentru acoperirea subvenției la energie termică a fost aprobat, astăzi, cu votul consilierilor locali PNL și UNPR. S-au opus acestui împrumut aleșii ALDE și PSD. De remarcat este faptul că, în sala de ședințe și-au făcut apariția și membrii USR Mangalia, care, așa cum au promis, vor fi din ce în ce mai activ implicați în deciziile pe care aleșii le iau în întâlnirile ordinare sau de urgență.

Împrumutul celor 7 milioane de lei a fost motivat printr-o notă de fundamentare, atașată proiectului de hotărâre: „Necesitatea eficientizării serviciului comunitar de utilități publice, în scopul asigurării unui standard de viață optim locuitorilor, importanța evitării situațiilor critice care pot fi ocazionate de întreruperea sau starea de funcționare neadecvată a serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică, dar și valoarea facturilor neachitate către SC Goldterm Mangalia SA, respectiv 6.948.915 lei, precum și dimensiunea veniturilor proprii ale Municipiului Mangalia, din care nu pot fi acoperite integral necesitățile pentru asigurarea atât a pre-finanțării cât și a co-finanțării proiectelor de investiții cu finanțare prin programe europene, precum și susținerea cheltuielilor curente, impune identificarea unor variante care să vină în sprijinul asigurării continuității activității municipiului”. 

Concret, așa cum a declarat Dragoș Angelescu, viceprimarul urbei ,în ședință, este vorba despre achitarea subvenției la energie termică pe iarna trecută, iar împrumutul va fi făcut la Ministerul de Finanțe, prin Trezoreria Statului. Acesta a admis că gradul de încasare de la populație este unul mult mai mic decât cel anticipat la începutul anului, la realizarea bugetului.

Problemele ridicate de opoziție în cazul acestui împrumut au fost simple: de ce nu a fost organizată o dezbatere publică pe această temă, ținând cont că doar o parte a mangalioților sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire (împrumutul urmând să fie achitat, cu tot cu dobânzi, și de cei nebranșați, lucru considerat inechitabil) și, dacă anul acesta gradul de încasare al taxelor și impozitelor de la cetățeni nu a reușit să acopere datoriile la încălzire, ce va face Mangalia în anii care urmează, se vor contracta noi împrumuturi?

Dragoș Bociog, consilier ALDE, o oferit un punct de vedere avizat: „Funcționarii care au lucrat la bugetul local se bazează pe venituri și cheltuieli. Fundamentarea acestui buget s-a făcut la începutul anului, când se știa foarte bine câte venituri avem și câte nu. Spuneți simplu, să înțeleagă toată lumea: suntem la un nivel la care încasările nu sunt de ajuns să achităm acele facturi și avem nevoie de acest împrumut. Nu încercați să explicați cu cote defalcate, cetățenii nu sunt toți specialiști în finanțe. Nu încercați să justificați împrumutul acesta, altfel decât este realitatea. Spuneți clar: nu avem bani, avem nevoie de împrumut”.