26 noiembrie 2024 23:36

Senatorul Felix Stroe: „România este membră a Uniunii Europene și a NATO și așa va rămâne!”

Domnule senator Felix Stroe, ce explicații aveți pentru votul surprinzător de la turul I al alegerilor prezidențiale? Care e analiza dvs.?

– Realitatea electorală rezultată în urma votului democratic al românilor trebuie acceptată de toate partidele politice. Evident că PSD este afectat puternic de rezultatele înregistrate la urne. Dar voința cetățenilor trebuie respectată.

Obiectivul nostru principal, în acest moment, este de a obține un rezultat bun la alegerile parlamentare de duminică. În următoarele zile principala noastră preocupare va fi de a comunica măsurile din programul de guvernare. Vom vorbi despre creșterea veniturilor, despre finalizarea autostrăzilor și reindustrializarea României.

Vom face o analiză serioasă, în interiorul partidului, cu privire la rezultatele de la turul 1 și cu ceea ce avem de făcut în următoarele zile.

– Credeți că mesajele electorale consacrate, de campanie, sunt aftfel percepute în ziua de azi, față de acum 10-20 de ani?

– Apariția social media și a anumitor platforme (cum este Tik Tok) au produs o schimbare de paradigmă, atât în forma conținutului, cât mai ales în durata sa de comunicare.

Omul modern nu mai are răbdare să citească mesaje mai lungi și mai elaborate – cum este și acest interviu scris, de pildă. Ce e de făcut? Să abandonăm comunicarea măsurilor consistente și de succes, luate de guvernul condus de Marcel Ciolacu și să le comprimăm în filmulețe (care să mai fie și atractive!) de 15 secunde?! Nu. Dar putem combina aceste modele de comunicare și poate aici ar fi trebuit să insistăm mai mult. Sunt totuși candidați care nu pot înota în ape înghețate, călări cai sau practica judo – pur și simplu nu li se pretează. Dar sunt convins că la următoarele alegeri acest tip de mesaje de succes vor fi adaptate fiecărui candidat în parte.

– Alegerile parlamentare vor semăna cu cele prezidențiale, ca rezultate?

– Categoric, nu. La parlamentare concurează partide serioase, mari, consacrate, cu programe politice concrete, nu figuri exotice.

Numărul parlamentarilor care vor accede în Legislativ va da majorități care vor putea legifera și sprijini viitorul guvern în aplicarea legilor, dar și a măsurilor guvernamentale. Cele două Camere au control asupra activității guvernului și nu președintele României.

În plus, așa cum a explicat de atâtea ori și Marcel Ciolacu, NU președintele propune primul ministru, ci îl numește pe cel propus de o majoritate formată sau, în cel mai rău caz, de partidul care a câștigat procentual alegerile. Faptul că ultimii doi președinți NU au respectat această obligație CONSTITUȚIONALĂ, asta e deja o  altă poveste…

– Ce veți face în următoarea perioadă?

– În primul rând, vom convinge propriul electorat, dezamăgit, să iasă la vot! Viitorul țării depinde în primul rând de următorul guvern, care se va forma, și abia apoi de președintele ales. Apoi, vom încerca să-i convingem și pe cei care au votat excentric (și poate, mulți, în necunoștință de cauză) la primul tur al prezidențialelor, să voteze la parlamentare un partid cu experiență în actul guvernării, cu program, cu miniștri care au performat…

Românii vor avea de ales între o cale guvernamentală sigură, predictibilă sau pot alege să fie subiecții unui nou experiment… Investiții, protecție socială, educație, sănătate sau experimente cu ,,oameni noi”. Și după patru ani… iar reparăm ce se mai poate!

Poate nu suntem perfecți, sigur se poate mai bine, dar chiar am uitat cu toții ce-a pățit țara când s-au votat experimente?!?

Deci, duminică avem alegeri parlamentare care generează și guvernul, si politicile de guvernare. La partid suntem in regula, suntem toti aici, ne concentram pentru duminică, nu am stins lumina. Alegerile de duminică pot să însemne rămânerea României pe o anumită cale predictibilă, cu tot ce înseamnă program de guvernare coerent, sau să intrăm în nu știu ce experimente cu „energii”.

Duminică, românii trebuie să aleagă între oferta noastră, care e coerentă, are cap și coadă, și am demonstrat că știm să guvernăm. Poate nu suntem cei mai buni. Eu înțeleg că există voturi antisistem. Până la urmă, electoratul este stăpân pe votul lui.  Politicile promovate de PSD nu au eșuat. Poate am avut o problemă cu transmiterea realizărilor. Noi am făcut autostrăzile pe care circulă oamenii, spitalele.

Este un eșec, asta e, o să tragem concluziile după, nu în timpul războiului – după 9 decembrie. Dacă românii vor alege din nou un experiment, facem experimentul pentru că românii sunt stăpâni pe țară, nu altcineva. Suntem cel mai mare partid, sper să rămânem așa. Contează cine va guverna țara. Nu președintele dă pensii, nu el face infrastructura.

Nu în ultimul rând, ne vom prezenta în aceste ultime trei zile, noi, candidații, în fața cetățenilor, cu realizările personale și ale guvernului nostru. Nu cu promisiuni fanteziste, schimbări de direcție geo-politică și nostalgii păguboase și periculoase, din pumct de vedere istoric. România este membră a Uniunii Europene și a NATO și așa va rămâne!

Este singura noastră șansă de supraviețuire ca stat, atât economic, cât și geo-strategic și militar. Pericolul izolării noastre, ca parte a lumii civilizate, democrate este imens. Să sperăm că vom trece cu bine peste acest val de frondă, dezinformare și vendetă cu clasa politică tradițională. Churchill spunea: „Nimeni nu pretinde că democrația ar fi perfectă sau atotștiutoare. Într-adevăr, s-a spus că democrația este cea mai rea formă de guvernământ, CU EXCEPȚIA tuturor formelor încercate de-a lungul timpului”. Deci, trebuie să continuăm pe acest drum sigur pentru România. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Constanța,
Executat de Ediția de Sud – portal www.editiadesud.ro
CUI mandatar financiar coordonator:
 11240017

Lasă un răspuns